Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Jak kopírujete fotky do počítače? Necháváte fotky očíslované tak, jak se očíslovaly ve foťáku nebo je přejmenováváte, popř. jak? Členíte do různých složek? Mažete? Upravujete? Mám v tom dost chaos - zvlášť, když to zazálohuju, pak se snažím roztřídit, zase zazálohuju, takhle to udělám xkrát (nedostatek času) a pak něco někam překopíruju, přepíšu a… Tak čekám nějaké rady a třeba už si to konečně dám nějak do pořádku.
Jediná šance je udělat si adresáře podle roku, měsíce a dnu a ke dnu ještě do názvu adresáře napsat kde to bylo focené.
Jinak to asi fakt nejde, je v tom pak chaos.
Řadím si to podle věku.. ale mám v tom docela nepořádek
někdy tam nahážu nové a neroztřídím a pak se za delší dobu divím
![]()
Fotky nechávám očíslované tak, jak to udělal foťák. Řadím je do složek, nejdřív podle let, pak v rámci let podobně, jak to popsal Heineken. Přesné datum a název události. Takže když rozkliknu složku „2013“, mám tam podsložky např. „2013-01-07 Dědova osmdesátka“, „2013-01-30 Sáňkování“, „2013-04-15 Druhé narozeniny“ atp. Díky tomu datu se to složky řadí chronologicky a je to přehledné.
No mně se opravdu osvědčilo udělat si adresáře roky (třeba 2010), do nich adresáře měsíce s číslem před názvem měsíce (třeba 05_Kveten) a do nich adresáře dny s názvem místa kde je fotka pořízená nebo události (třeba 18.12. Viden) a do adresářů nahrávat fotky po každém focení, nemusí se pak nic třídit.
Děláme to stejně jako @Heineken, resp. přítel (je ajťák) a akorát nadává, že mu dělám v PC bordel
![]()
@Heineken píše:
No mně se opravdu osvědčilo udělat si adresáře roky (třeba 2010), do nich adresáře měsíce s číslem před názvem měsíce (třeba 05_Kveten) a do nich adresáře dny s názvem místa kde je fotka pořízená nebo události (třeba 18.12. Viden) a do adresářů nahrávat fotky po každém focení, nemusí se pak nic třídit.
Když pak něco hledáš a nevíš, který to byl rok a měsíc, tak to přece musí hrozně dlouho trvat, než něco najdeš.
@opinka píše:
Fotky nechávám očíslované tak, jak to udělal foťák. Řadím je do složek, nejdřív podle let, pak v rámci let podobně, jak to popsal Heineken. Přesné datum a název události. Takže když rozkliknu složku „2013“, mám tam podsložky např. „2013-01-07 Dědova osmdesátka“, „2013-01-30 Sáňkování“, „2013-04-15 Druhé narozeniny“ atp. Díky tomu datu se to složky řadí chronologicky a je to přehledné.
Taky to máme takhle v PC ![]()
Z pár dovolených a vybraných fotek syna máme vytištěné fotoknihy ![]()
@Sára 1 píše:
Když to máte takhleKdyž pak něco hledáš a nevíš, který to byl rok a měsíc, tak to přece musí hrozně dlouho trvat, než něco najdeš.
No, PC umí něco takového jako fulltext vyhledávání, takže pokud má člověk ty názvy smysluplné, tak to nechá vyhledat.
Sára 1 píše:
Když to máte takhleKdyž pak něco hledáš a nevíš, který to byl rok a měsíc, tak to přece musí hrozně dlouho trvat, než něco najdeš.
Zatím jsem s tím problémy neměl, vždycky jsem všechno našel poměrně rychle.
A to už máme adresářů podle let 15.
@Heineken Jojo, mám to stejně, akorát už tedy nedělám ty adresáře s měsíci a v rámci roku to mám 20130520 Kokořín…
Takže jsem jediná, kdo to řadí do složek podle událostí (narozeniny, svatby, děti…) a pak podle data? Teda spíš snažím se to řadit, ale nějak… nestíhám. Asi jsem udělala jednu velkou chybu - začala jsem přejmenovávat názvy fotek - dala jsem vždy na začátek datum. Má to tu výhodu, že když si to pak chci dát do jedné složky (třeba kvůli vyvolání), tak je to seřazené podle data a nic se nepřepíše. Ale je to časově náročný a jaksi mi toho hodně chybí. Říkám si, že to je asi zbytečná ztráta času.
Jelikož foťák čísluje „furt pryč“ tak nějaký přepis fotek taky nehrozí.
A já třeba podle událostí netřídím, protože nevím jak bych vymyslela kategorie událostí, tak aby fungovaly.
Jo a ta čásová náročnost, je nesmysl to dělat ručně, na tenhle úkon se dá z netu stáhnout spousta prográmků, které umí názvy měnit hromadně a některé i značně sofistikovaně. Konkrétní tedy teď neporadím název, už jsem to dlouho nepoužívala, naposled, když jsem ve velké scanovala fotky z negativů.