Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím všechny, normálně na akné nijak moc netrpím, dělá se mi akorát trochu v období menstruace, jinak dobré. Nicméně asi zapracoval zákon schválnosti, že
příští týden jdeme s mužem na jednu akci a před dvěma dny se mi vyrazily na obličeji krátery jako na měsíci
nechci mít na té akci poďobaný ksicht jako patnáctka a na kožní mě tak urychleně nikdo neobjedná
každopádně mám doma framykoin, myslíte, že to mohu výjimečně použít jako takovou záchranu? Má někdo zkušenost jestli to vůbec zabere? Díky ![]()
Framykoin je antibiotikum. Nic tiím nezkazíš, ale nepomůže. Zkus Sudokrem.
@hana.sara píše:
Zdravím všechny, normálně na akné nijak moc netrpím, dělá se mi akorát trochu v období menstruace, jinak dobré. Nicméně asi zapracoval zákon schválnosti, žepříští týden jdeme s mužem na jednu akci a před dvěma dny se mi vyrazily na obličeji krátery jako na měsíci
nechci mít na té akci poďobaný ksicht jako patnáctka a na kožní mě tak urychleně nikdo neobjedná
každopádně mám doma framykoin, myslíte, že to mohu výjimečně použít jako takovou záchranu? Má někdo zkušenost jestli to vůbec zabere? Díky
Framykoin, si myslim, je spíš na rány jako jakási dezinfekce. Ale myslím, že příští týden už budeš mít trochu jiný hormonální profil. ![]()
Zkus vynechat čokoládu, kávu a nepohybovat se v prašném prostředí. ![]()
Jinak existují různé přípravky a masky na akné, čistící vody apod. Asi také záleží na individuální pleti. Ale nejspíš. mivas ty pupínky jen v období menstruace, jak píšeš, někdo mívá i během ovulace.
@Takco čokoládu nejím a v prašném prostředí se také nepohybuji, kávu tedy piju, w už léta a pupínky se mi ní nikdy nedělaly 😅 vlastně jsem nic nezměnila a najednou se to zničehonic vyrazilo
jinak jak říkám, trošku se mi dělají v období menstruace, ale nic dramatického, ale teď to teda zatuplovalo, opravdu hrůza a vůbec netuším proč, protože se fakt nic nezměnilo ![]()
@hana.sara píše:
@Takco čokoládu nejím a v prašném prostředí se také nepohybuji, kávu tedy piju, w už léta a pupínky se mi ní nikdy nedělaly 😅 vlastně jsem nic nezměnila a najednou se to zničehonic vyrazilojinak jak říkám, trošku se mi dělají v období menstruace, ale nic dramatického, ale teď to teda zatuplovalo, opravdu hrůza a vůbec netuším proč, protože se fakt nic nezměnilo
Pracujou Ti hormony. Nejsi těhotná? I když tam to spíš mizí. ![]()
Zkus si koupit SOS pastu od značky Uriage. Na hnisavé boule funguje skvěle. Já teda nejdřív vždy ten zánět opatrně vymáčknu a pak vydesinfikuji a použiji tuhle pastu. Mám u sebe vyzkoušeno, že to to zahojí jednou tak rychle než když to nechám nevyndané. I když vím, že by se to nemělo…
No a pak korektorem a makeupem na akci zakryješ případné lehké pozůstatky.
Já v podobných případech rozdrtím obyčejnou tabletu acylpyrinu s troškou vody, udělám takovou kašičku, vrstvu naplácám na bolák a nechám zaschnout. Je to taková babská rada, už jsem i četla názory, že kyselina acetylsalicylová v této formě nemůže být na akné účinná, ale mně to skoro vždy zmenší otok, zarudnutí i bolestivost. Dá se to pak lépe maskovat makeupem.
@Michelle_M ty jo super, díky za radu, to jsem ještě neslyšela
![]()
Framykoin mi nikdy na akné nezabral, je to mastná mast, naopak bych se bála zhoršení. Jak píšou ostatní něco přímo na akné. Případně ještě černou mast…
@ZdenMal píše:
Framykoin je antibiotikum. Nic tiím nezkazíš, ale nepomůže. Zkus Sudokrem.
No, zrovna ten Framykoin je jeden z mála, kde bych se tuhle větu bála použít
Když ten problém není bakteriální povahy, ale spíš kvasinkové, tak ta antibiotika to pošlou do háje úplně ![]()
(mám bohužel na základě vlastní zkušenosti, kdy jsem si nevhodným používáním různých antibiotik tu pleť rozhodila úplně)
@ZdenMal mně doktorka předepsala na akné nějakou mast, teď vůbec nevím co to bylo, ale v lékárně to neměli a dali nám framykoin, že to má stejné množství určitých látek, a že by to mělo fungovat stejně.. takže asi fakt záleží, jaký důvod to akné má, v nějakých případech třeba pomůže..