Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Holky diky moc za rady a zkusenosti..a misto te fretky, kdybych mela volit pejska, tak jakeho maleho byste doporucili?Bydlime ve vetsim dome, mame 4+1, jsou tu ale dalsi 3byty a 3 rodiny s malymi detmi a dalsi mensi byt se dodelava..zahradu nemame, ale pred domem je super prostor na prochazky a detske hriste, kde se vsichni s detmi schazime.., takze by to musel byt mensi pejsek do bytu..nelibi se mi ale bolonek ani bisonek, je moznost jineho?Nerada bych kousave zvire jako byva civava, kterou ma babicka.
Moc diky, radsi se poradim nez poridim neco, co by nebylo vhodne a uz nekym odzkousene:)))
ja bych fretku k tak malemu diteti nevolila, chov je docela narocny a je treba se fretkam plne venovat ne si je koupit a zavrit je do klece,musi se jim vymyslet nejaka zabava jinak si poradi samy a muze nasledovat ze presadi kvetiny
i co se tyce veterinare neni levna zalezitost. ja mam fretky dve jedne je pet a druhe ctyri. za hvilku se nam narodi miminko a myslim ze zacatky budou tezke starsi fretku jsme tak dobre rozmalili ze nesnese nikoho jen nas a to bude pak problem nebudem ji moct poustet k malemu druha je uz jinak vychovana od malicka jsme ji pousteli i mezy navstevy tak ta si nevsimne jsou ji vsichni ukradeni. manzel si dela srandu ze tu starsi fretku budem muset vzit k porodu aby videla ze to je nase ze patri do rodiny a kousani se zakazuje ![]()
Čivava, jorkšír, krysařík … záleží na tom jaký se Vám bude líbit
Čivava není kousavá. Vše záleží na výchově. Pokud jí babička vše dovolí jak většinou všechny babičky, tak to je pak rozmazlený a nevychovaný. Já jsem měla naprosto perfektní čivavu, budu ho oplakávat ještě dlouho. Teď mám nové štěndo čívy a snažím se z něj taky vychovat super psa…
Michi13, mi meli taky fretku a nesmrdela…musis vedet jak na ni…a co se tyce cincili…sestrenice ji musi dat pryc kvuli alergii a je to mrcha kousava…jak u fretky tak u cincili zalezi na kusu..
Ahoj holky,asi to sem moc nepatří,ale sem už docela zoufalá,máme doma 2a půl měsíčního samečka fretky,ochočený a mazlivý,rádi bychom ho prodali,neměli byste někdo zájem????dost to spěchá,máme doma 3 měsční holčičku a toto je jako druhé mimi,nemáme na to čas a je mi ho proto líto ![]()
@Renisek20 píše:
Ahoj holky,asi to sem moc nepatří,ale sem už docela zoufalá,máme doma 2a půl měsíčního samečka fretky,ochočený a mazlivý,rádi bychom ho prodali,neměli byste někdo zájem????dost to spěchá,máme doma 3 měsční holčičku a toto je jako druhé mimi,nemáme na to čas a je mi ho proto líto
Ajaj,jak jsem uz psala,je to jako dite.obrat se na chovatele,kde jsi ho brala,nebo i na jineho.vetsinou s tim nemuvaji moc problemy.
To je prave to,ze na chovatele nemame kontakt a jineho tady v okoli nezname,uz nevim kam dat inzerat:(
@Renisek20 píše:
To je prave to,ze na chovatele nemame kontakt a jineho tady v okoli nezname,uz nevim kam dat inzerat:(
Musis zagooglit.ja si bohuzel sveho chovatele nepamatuji,je to uz 6 let.asi tak,od tebe si to malo kdo vezme jen tak.zkus hodit inzerat na bazosu.ale ne ze je zadarmo,zaobalit to tim,ze z rodinnych duvodu(miminko)posilas dal i s papanim,vybavenim.na bazosu bych zkusila i ty chovatele.nevim odkud jsi,ale u nas v Prostejove o jednech chovatelich vim.
Jakožto majitel už několikáté fretky přidám svou zkušenost…k malému prckovi bych ji určitě nepořídila…nejde o náročnost, ikdyž i fretka potřebuje své, spíše o ukousanost. Ze začátku se zvíře může jevit jako pohodář, ale v dospívání by se povaha mohla obratem otočit a z miláčka se stane nebezpečný agresor. Viz. náš poslední kousek, z mazlivého miláčka se stal miláček, na kterého saháme jen ve svářečských rukavicích, jinak je to o zdraví. Můj poslední pokus o kontakt bez rukavice skončil několika prokouslými prsty až na kost. Je to sice zvíře drobné, ale neskutečně silné a urputné.
Ale jelikož fretka u nás byla dříve, než dítko, tak jí zajistím pěkný život u nás, ale budu se sakra snažit, aby se k ní malý nedostal, na to ho mám moc ráda.
Holky tak z pejsku se nam zamlouva ten prazsky krysarik:))) jinak myslim , ze pejsek kdyz prijde do rodiny jako stenatko a je s detmi od zacatku, tak si na.me zvykne a nekouse..
Mamka tu nasi civavu co ma uz 10let opravdu dost rozmazlila a s prichodem nasich deti se jaksi nevyrovnala a ke zla..mala se k ni nesmi priblizit, okamzite po ni startuje..jine by urcite bylo byt spolu od stenatka.
Z pejsku muzu jen doporucit kavalirka, mame ho, uzasna povaha, pratelsky uplne ke vsem. bydlime na vesnici, ale hodi se i do bytu. miluje mazleni v posteli:Dbereme ho domu, ale na koberec uz kvuli male nesmi a rychle to pochopil, vsude malou taky hlida:)je to milacek no
@Elata píše:
Fretka je taková víc domácí kočka. Jsou velice inteligentní, rychlé, uběhané, když máte štěstí, tak jsou mazlivé, jsou velice věrné a je s nimi spousta srandy. Pokud se Vám pak bude doma něco ztrácet, tak jděte za fretkou, ony jsou takové straky.Musíte ji nechat vykastrovat a vyoperovat pachové žlázy, jinak mají silné „aroma“. Od miminka učit na koupání! Potřebují hodně volnosti a přitom svoji větší klec. A pokud se pro ni rozhodnete, jeďte ji vybírat a kupovat i s dětmi a rovnou si vyzkoušejte, jak bude reagovat na dítě, protože dospělého může brát skvěle, ale dítě nepřijme a bude ji kousat. Takže rozhodně vybírat společně a klidně tam buď nějaký čas a pozorujte ji a uvidíte, která bude pasovat nejvíc. A když už k dětem, tak od chovatele, naočkovanou a zvyklou od miminečka na lidskou ruku a mazlení. Já předevčírem skoro brečela u zverimexu, mají nacpané fretky do terarijního prostoru, chudina ta jedna větší už se nemohla ani protáhnout, nešťastné byly..
Hned bych je vykoupila, ale nemůžu. K výběru rozhodně souhlasím a fandím!
A začněte si schovávat klíče apod.
K tomuhle mi nedá se nevyjádřit. Odstranění pachových žláz je ze zákona trestné, stíhané jako týrání. Fretka se k dětem nehodí, naprosto nevhodné zvíře. Kousání není o zvyku ale o výchově. A hlavně! Ne všechny fretky mají rády vodu. Pokud ji ráda nemá, tak zvykání na koupání je totální kravina!!! My máme doma fretky tři. Všechny vykastrované, nesmrdí ani jedna. Naposledy jsem je koupala před rokem. čím více se totiž koupou, tím více se aromují svojí vlastní vůní (teda pro některé lidí zasmraďují) takže doporučuji koupat pouze v případech kdy se fretka vyválí v nějakym bordelu. A hlavně, fretka musí být denně minimálně dvě hodiny puštěná a člověk na ní musí dávat pozor, aby se někde nezasekla, nezalezla atd a zároveň se jí člověk musí věnovat.
@Pamplemouse píše:
K tomuhle mi nedá se nevyjádřit. Odstranění pachových žláz je ze zákona trestné, stíhané jako týrání. Fretka se k dětem nehodí, naprosto nevhodné zvíře. Kousání není o zvyku ale o výchově. A hlavně! Ne všechny fretky mají rády vodu. Pokud ji ráda nemá, tak zvykání na koupání je totální kravina!!! My máme doma fretky tři. Všechny vykastrované, nesmrdí ani jedna. Naposledy jsem je koupala před rokem. čím více se totiž koupou, tím více se aromují svojí vlastní vůní (teda pro některé lidí zasmraďují) takže doporučuji koupat pouze v případech kdy se fretka vyválí v nějakym bordelu. A hlavně, fretka musí být denně minimálně dvě hodiny puštěná a člověk na ní musí dávat pozor, aby se někde nezasekla, nezalezla atd a zároveň se jí člověk musí věnovat.
Děkuju.
Já mám o fretce jen načtenou literaturu, stránky od chovatelů, a brácha ji měl, takže jsou to teoretické věci. Není nad názor někoho, kdo doma tři má.
O těch pachových žlázách jsem teda netušila, já měla za to, že je to běžná věc jako kastrace. Jinak já ani nepoužívám kosmetiku testovanou na zvířatech a tak, jsem na to silně háklivá, takže děkuji za další nové info. ![]()
@Elata Není vůbec zač. Jde o to, že oni „nesmrdí“ kvůli těm poachovým žlázkám, takže jejich odstraněním se stejně ničeho nedocílí, akorát se tím té fretce zničí psychika, protože oni to používají jako obranu (ne nadarmo jsou příbuzní s tchořem), ale používají to opravud velmi málo (pak to ovšem je pořádnej smrad). A když o ty žlázky přijdou, tak se pak cítí „méněcenní“ protože se nemají jak bránit. To je jako haodiv sebrat jed, chameleonovi možnost měnit barvu atd… často naši puší, třeba když jsme na srazu a trošku se tam „porvou“ s jinou fretkou. Ale doma to nedělají skoro vůbec (jeden třeba když má tulící náladu a chce furt drbat, tak samou spokojeností si pušne)… To jen doplnění, proč je to špatně a teď už trestné. Jinak je na ně potřeba zezačátku pevná ruka, aby se naučili na záchod a sílu stisku. Chce to počítat s pokousanýma (někdy prokousanýma) prstama (v mém případě nos rozkousnutý vejpůl, když se Marleymu nelíbilo že mu „prdím“ pusou na břicho), ale teď už nás jenom olizujou. K dítěti opravdu nevhodné, protože jsou to silné osobnosti a nesjou tak splachovací jako kočky (tedy když freku taháš za ocas a vydloubáváš jí oči tak ona se opravdu těma zoubkama ožene).
Jinak všem doporučuji podrobné pročtení stránek fretka.cz, kde je veškeré info včetně chorob, ceny, minimálních požadavků na klec, jak je fretka náročná časově atd a v diskuzi tuším je i někde spočtená péče o fretku za tři roky finančně. ![]()
Ahoj, mám dotaz. Mám 3 měsíční fretku samičku, a nevím od kdy jí smím koupat? Od kdy jste začli s koupáním? Díky