Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky,ráda bych znala Váš názor:)
Chtěli bychom s přítelem dětem pořídit nějaké zvířátko (zatím teda té starší, malému je teprve 5měsíců,ale taky brzy vyroste a bude si s ní moci hrát:))
Taťka přišel s návrhem fretka,a tak by mě zajímalo,zda s ní máte třeba některá zkušenosti a vlastně co si myslíte o fretce jako takové k dětem..hodí se?Jak náročná je na chov,co potřebuje???
Předem díky:))) ![]()
Kamarádka si pořídila teď freťáka k dvouměsíční holčičce. Náročen není vůbec, jen celou noc řachtá v kleci. Je roztomilej, akorát mi vadí, že i přes veškerou ,,údržbu,, malé oblečení tou fretkou prostě cítit je..
Fretka je taková víc domácí kočka. Jsou velice inteligentní, rychlé, uběhané, když máte štěstí, tak jsou mazlivé, jsou velice věrné a je s nimi spousta srandy. Pokud se Vám pak bude doma něco ztrácet, tak jděte za fretkou, ony jsou takové straky.
Musíte ji nechat vykastrovat a vyoperovat pachové žlázy, jinak mají silné „aroma“. Od miminka učit na koupání! Potřebují hodně volnosti a přitom svoji větší klec. A pokud se pro ni rozhodnete, jeďte ji vybírat a kupovat i s dětmi a rovnou si vyzkoušejte, jak bude reagovat na dítě, protože dospělého může brát skvěle, ale dítě nepřijme a bude ji kousat. Takže rozhodně vybírat společně a klidně tam buď nějaký čas a pozorujte ji a uvidíte, která bude pasovat nejvíc. A když už k dětem, tak od chovatele, naočkovanou a zvyklou od miminečka na lidskou ruku a mazlení. Já předevčírem skoro brečela u zverimexu, mají nacpané fretky do terarijního prostoru, chudina ta jedna větší už se nemohla ani protáhnout, nešťastné byly..
Hned bych je vykoupila, ale nemůžu. K výběru rozhodně souhlasím a fandím!
A začněte si schovávat klíče apod. ![]()
Ahoj,já chovala dvě fretečky.Jsou to úžsná zvířátka,ale k dítěti bych si ji nikdy nepořídila.A je celkem náročná na chov.I když prospí velikou část dne.Velký problém je v povaze a temperamentu a milují vše z gumy…takže rozkousané ovladačky atd.jednou mi můj freťák nechtěně prokousl prst,když jde o jídlo jde vše stranou.Pokud není fest vycvičený tak je opravdu velký problém,je to jako dítě.Především mají vysokou inteligenci a hodně zkouší.třeba i když umí hcodit na záchod tak často chcou naštvat a pose*ou každý roh
…taky záleží jestli ji chceš hlavně jako člena rodiny,nebo zavřený ve výběhu.To bxy bylo lepší mít dvě.A pozor je to noční zvíře,takže v noci dělá bordel.
Ahoj,
kolik je dceři?Fredka je docela finančně náročné zviřátko.My fredku máme(teď už docela ochočenou),ale ze začátku to byl boj.Než si na nás zvykla museli jsme při kontaktu s ní nosit rukavice protože se zahryzávala do rukou a zkoušela co si může dovolit.Boužel kousance docela bolí.Když byla v "pubertě tak jsme museli nosit boty a nechodil k nám někdo koho nezná protože útočila na nohy
.Teď už je ok akord když si vyžaduje pozornost tak dělá vše možné i nemožné…
Náročná je.Klec stojí okolo 7000 tisíc plus veterinář.Fredky jsou náchylné na nastydnutí,musí se jim pravidelně stříhat drápky a tak
Ahojky ja kdyz byla mala.tak tata koupil fretku a bylo to hrozne strasne smrdela a to ji tata dvakrat tydne koupal.rikalo se ze kdyz se vykastruje nebude tak smrdet a vubec to nepomohlo.Nakonec si ji vzal pan co je pestoval.navic hrozne kousala do krve a byla zla.Kdyz jsme si ji chovali at rika kdo chce co chce je citit I obleceni.ale pokud to nekomu nevadi tak at si zviratko poridi.Ja z vlastnich zkusenosti uz nikdy.
opravdu kousnutí moc bolí…nedoveu si představit,kdyby se zahryzla do dítěte.Jak mile ale se ochočí,je to miláček.Těším se až jednou holky moje budou velký a možná si ji zase pořídím.Jinak finančně je to střed bych řekla.Nejvíc stoji ten kotec,ale to ti šikovný stolař udělá a hodně si můžeš udělat sama podle fantazie.Jen podle zkušenosti chovatelů vím,že hodně lidí neví do čeho jde a pak trpí jak fretky,tak majiteké.Je dobrá si vzít od chovatele poradí ti co a jak a je možné se domluvit na vrácení.
Tak sestra fretku má a nechtěla bych jí ani za nic.Musí se denně čistit a přes veškeré umývání a čištění stále smrdí a smrdí i pokoj ve kterém je.Také kouše i do noh(nesmí být puštěná).Měl ji i strýc před roky a říkal to stejné-možná jen narazily na agresivní tipy nevím.Ale strýc ji pak musel přestěhovat na dvůr do králikárny.V bytě bych ji nechtěla ani za nic.Je krásná ale neeee.
Já bych do fretky nešla, zažila jsem to jen párkrát na chvilku a přišlo mi to ukousaný a smradlavý ![]()
Mnohem víc bych doporučila kočku (u 3-4m kotěte už se celkem dobře pozná povaha, náš kocour byl mazel a kliďas, v útulku jsme ho vybrali dle toho, že když všechny koťata viseli na pletivu dveří a řvali, tak on si chrápal v pelechu, ale když jsme ho vzali do ruky, tak rozjel motorek a mazlil a mazlil).
Pokud chcete něco zavíracího do klece, tak bych řekla buď morče (je spousta druhů, kupovala bych u chovatele) nebo činčilu (je absolutně nekonfliktní a nekousavá).
A pak samozřejmě nějakého menšího psa společenského plemene, třeba kavalíra, bišonka, boloňáka…Ale přeci jen pejsek už je větší starost.
@Edita27 píše:
Tak sestra fretku má a nechtěla bych jí ani za nic.Musí se denně čistit a přes veškeré umývání a čištění stále smrdí a smrdí i pokoj ve kterém je.Také kouše i do noh(nesmí být puštěná).Měl ji i strýc před roky a říkal to stejné-možná jen narazily na agresivní tipy nevím.Ale strýc ji pak musel přestěhovat na dvůr do králikárny.V bytě bych ji nechtěla ani za nic.Je krásná ale neeee.
A to je presne vono,ta pece je velice narocna,hlavne potrebuji pevnou ruku,kdyz se vymknou kontrole tak je to 100× horsi jak nevychovany pes.po kastraci samecka je smrad lepsi,nepouziva smradici zlazy na znackovani,ale fretka ma svuj charakterivky smrad.a bohuzel jsem se taky setkala s agresivnim typem a ten putoval z5,pak jsem mela dalsi,byl hodny.vychovany,ale jak jsem otehotnela tak sel ke znamim.nej byla mohe prvni fretecka,bylo to jak moje dite,pislouchal na slovo,vsede jsem ho brala,ale na cizi a rodinu,no skoda mluvit.Je to hazard…
Ahojda,s fretkama mam VELKE zkusenosti.Musis mit nervy a trpelivost
Kazda ma svoji osobnost,nektete fretky vetsinu dbe prospi,nektere jsou moc cile a delaji vetsi hluk.Jsou narocnejsi nez psi a to je pravda
potrebuje tvou pozornost,hladit,hrat si…lepsi je mit samicku
obcas kdyz zlobi ji muzes lehce placnout ale pozor:ne rukou,nebo te pak zacne kousat.nejlepsi je ji mit od mala,prvni noc ti proplace,musis ji naucit na zachod,volat na ni jmenem aby si zvykla,ale pokud chces radu,neporizuj si ji k malemu diteti…je to selma a dost vychytrala..nevim,jak by tve dite reagovalo na az moc aktivni zvire,ktery potrebuje hodne pohybu…
@Gladys píše:
Já bych do fretky nešla, zažila jsem to jen párkrát na chvilku a přišlo mi to ukousaný a smradlavý
Mnohem víc bych doporučila kočku (u 3-4m kotěte už se celkem dobře pozná povaha, náš kocour byl mazel a kliďas, v útulku jsme ho vybrali dle toho, že když všechny koťata viseli na pletivu dveří a řvali, tak on si chrápal v pelechu, ale když jsme ho vzali do ruky, tak rozjel motorek a mazlil a mazlil).Pokud chcete něco zavíracího do klece, tak bych řekla buď morče (je spousta druhů, kupovala bych u chovatele) nebo činčilu (je absolutně nekonfliktní a nekousavá).
A pak samozřejmě nějakého menšího psa společenského plemene, třeba kavalíra, bišonka, boloňáka…Ale přeci jen pejsek už je větší starost. [/citaceznama mela cincilu,hruuuuza-to byla na cizi svine.nahanet ji musela i bicem na kone:-D,jinak nevylezla z pod gauce a na ostatni normalne startovala,vazne jsem se ji bala.
Ja ji mela naucenou chodit ven bez voditka a poslouchala na slovo.vsichni koukali jako bych mela doma opici.kdyz se o ni staras jak mas,tak ti samicka smrdet nebude.navstevy rikali,ze ji vubec neciti,coz je udivovalo.samozrejme ji nesmis koupat kazdy den,staci jednou za dva mesice…je to na vas,ale za me radsi nee,to radeji poridte psa.vyjde vas levnejc…
Fretky hlavně koušou - ne moc a ne schválně, ale prostě koušou, tudíž k dětem bych to nebrala. Taky ten pach je velice výrazný a pachové žlázy už se vyoperovat nedají, je to zakázané. Tudíž i přes pro mě za mě denní koupání je to cítit. Jinak to jsou boží miláčci, to zase souhlasím. Potřebují taky velkou klec a hodně prostoru a člověk se jim musí věnovat ![]()
My fretku máme - samečka, i k dítěti, se synem (20m) jsou velcí parťáci. Ale náš je hodný, vychovaný, nekouše, taky už je starší. Nevbyl nikdy nijak zvlášť akční, hodně spí, v noci rozhodně hluk nedělá (jen se pravidelně drbe, takže to bouchá o dno klece, to jsem ale teď vyřešila měkkým koberečkem).
Když byl mládě, tak kousal hodně, hlavně to měl jako hru. Asi dva měsíce jsme nemohli sedět na gauči, když byl puštěný, protože vždycky kousal do boku
Ale vychovala jsem ho a už vůbec nekouše.
Smrdí, to ano, kastrovaný je, takže neznačkuje, ale stejně ten pach je charakteristický. Hodně se to ale zlepšilo, když jsme vyhodili koberce a máme jen parkety. Jestli je cítit naše oblečení venku to nevím, myslím, že spíš ne (pokud ho teda předtím nebereme do ruky, to pak jo).
Klec máme obyčejnou, 100×50cm, má tam závěsný pelech, záchod a misku. Syn ho sám pouští a pak ho chytá a tahá za ocas (usměrňuju ho), freťák to všechno snáší dobře, když chce, tak se před synem schová…
Takže za mně klidně, i když mládě bylo celkem kousavé, takže nevím jak s dětmi… Ale záleží i kus od kusu asi.