Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Nekúp ju, ak nie je vyslovene zahumusená od nejakého blata atd. Oni potom tú čistotu prerážajú sekrétom zo žliazok, takže voňať aj tak nebude. Ale inak v 3 mesiacoch môžeš - len jemným šampónom a nie hlavičku. Ja som moje fretky kúpala každú po donesení z útulku a potom už nie, oni sa povytierajú do pelieškov a sú ako noví ![]()
Fretky se koupat příliš často a někdy ani skoro vůbec nedoporučuje. Mají na kůži ochranný film. Když koupat tak jedině v čisté vodě a lepší až v dospělosti.
Zakladatelko, proč chceš fretečku koupat? Já jsem měla dvě fretky doma v bytě, spaly v posteli, byly prostě všude, ve skříních si dělaly pelíšky atd…a nikdy jsem je nekoupala, nebyl důvod, pokud samozřejmě nebyly špinavé z lítání po venku.
@lisma @Nikeyla @kočička Evička Mě jde spíš o její smrad. Ze svolením majitelky jsme si jí pořídili, mě osobně v bytě nějak fretka nesmrdí, opravdu domácnost pravidelně dezinfikuji savem, osvěžovačem vzduchu, záchodek měním i dvakrát denně, pelíšek pořád peru, ale majitelka si příšla pro poštu a smrad i přesto cítila a nebyla nějak nadšená. Tak bych chtěla až zase přijde, aby fretka zapáchala, co nejméně, nebo je možné, že se rozmyslí a fretku nám nepovolí. Tak jsem si říkala, kdybych jí okoupala ten den, kdy má přijít, třeba by ten smrad nějak necítila
chodí k nám co 3 měsíce…
@111verunka111 Fretky ale nesmrdí, teda pokud se nevyválejí v něčem hodně zlém. Podle mě to teda spíš majitelka příliš hrotí a přehání a jen nechce abys fretku doma měla, vsadím se, že kdyby jí neviděla, tak o žádném zápachu ani nepromluví.
@111verunka111 tak to samozřejmě můžeš, jí ten den vykoupat, ale ono to stejně nepomůže… Fretka prostě smrdí, nic s tím neuděláš. Je to načichlé v bytě, i když tobě se to nezdá. Taky jwsme freťáka měli, mně ten smrad nevadil, ale cítit to trochu bylo. Když jsme ale sundali koberce a nechali jen parkety, tak to bylo lepší.
To, že fretka nesmrdí bych netvrdila. Bydleli jsme v paneláku a sousedi fretku měli a občas to byla fakt hrůza. Když otevřeli dveře, na chodbě se nedalo dýchat, jaký tam byl smrad. Ani nechci vědět, jak to muselo smrdět v bytě. Oni byli zvyklí a nic necítili, ale z paní to cítili i v práci.
Ale jo smrdí, teda aspon ta naše, ale domácnost dle mě nezapáchá. A existuje něco čím by se dal ten smrad fretky utlumit? nějaké speciální olejíčky nebo nevím co…?
@111verunka111: Okupat ju nepomoze, fretka ma proste svoj specificky oder, ktory jemnejsie nosy v domacnosti citia, nech spravis cokolvek. Naopak je mozne, ze po kupani upusti zo zliazok a to domacu vytoci uz dokonale. Skus castejsie menit pelechy - fretula sa ciastocne navonia od nich a neviem, ake mas stelivo, ale aj to dost robi. Mozem doporucit silikagel, ten pach vyborne pohlti a ciastocne vysusi aj bobky - kym ich vyberies, tak sa bude smrad menej sirit.
@111verunka111 žádné olejíčky ani nic takového není, možná zkus nějaké vonítko do zásuvky (ale já bych to teda neustále čichat nechtěla), nebo před návštěvou domácí zapálit vonnou tyčinku třeba. Dlouhodobě nejvíc pomůže zbavit se koberců, pokud máte, jak jsem psala. Teď už nemáme fretku skoro rok a myslím, že nic cítit není. Takže pokud se domácí bojí, že jí třeba zůstane načichlý byt, tak pokud nemáte koberce, tak bych se toho nebála.
zakladatelko, sama píšeš, že ti fretka doma nesmrdí a já měla dvě (samičky) a jediné co bylo cítit bylo to, že při přičichnutí ke kožíšku voněly po medu. Podle mě to domácí říká jenom proto, že to ví. Netrap fretku žádnýma blbinama jako olejíčkama apod. protože pokud bys to udělala, fretka vypustí anální žlázky a pak bys teprve viděla, co je to pach. Je fakt, že freťáci jsou víc cítit než samičky, ale i tak prostě samy od sebe nesmrdí. A používat kvůli tomu různé chemie jako voňavky do zásuvky apod. je úplně nanic, akorát budete všichni dejchat srákory, které vám asi moc na zdraví nepřidají. ![]()
@Elata píše:
Fretka je taková víc domácí kočka. Jsou velice inteligentní, rychlé, uběhané, když máte štěstí, tak jsou mazlivé, jsou velice věrné a je s nimi spousta srandy. Pokud se Vám pak bude doma něco ztrácet, tak jděte za fretkou, ony jsou takové straky.Musíte ji nechat vykastrovat a vyoperovat pachové žlázy, jinak mají silné „aroma“. Od miminka učit na koupání! Potřebují hodně volnosti a přitom svoji větší klec. A pokud se pro ni rozhodnete, jeďte ji vybírat a kupovat i s dětmi a rovnou si vyzkoušejte, jak bude reagovat na dítě, protože dospělého může brát skvěle, ale dítě nepřijme a bude ji kousat. Takže rozhodně vybírat společně a klidně tam buď nějaký čas a pozorujte ji a uvidíte, která bude pasovat nejvíc. A když už k dětem, tak od chovatele, naočkovanou a zvyklou od miminečka na lidskou ruku a mazlení. Já předevčírem skoro brečela u zverimexu, mají nacpané fretky do terarijního prostoru, chudina ta jedna větší už se nemohla ani protáhnout, nešťastné byly..
Hned bych je vykoupila, ale nemůžu. K výběru rozhodně souhlasím a fandím!
A začněte si schovávat klíče apod.
Rekla bych ze mate spatne informace vyoperovat pachove zlazy je nezakone a koupat fretky?! To vubec max kdyz jsou spinave nadmerne koupani podporuje tvorbu mazu a to zpusobuje silnejsi zapach
+ zpusobuje vypadavani srsti ![]()
@Elata jezis ja si nevsimla jak ke to stare
moc se omlouvam ????????
Ahojky, já mám doma už 4tou fretečku a také bych rekla, že to není zvíře do dětských rukou. Děti mají potřebu je neustále tahat a to se jim moc nelíbí. Měla jsem jednoho moc hodného a přez to všechno jednou neustál „tahání“ od jedné holčicky a vystartoval po ní tak že se ji zakousl do ucha. Děti neznají v tomhle míru, proto fretku rozhodně k dětem né a aby byl jen zavřený v kleci a koukal jak vězeň přez mříže, to si žádná fretka nezaslouží.