Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Nechat si udělat nabery a pokud neco bude chybět, tak doplnit. Klidne hořčík můžeš zkusit hned.
Jinak proste odpocivat. Ja mam ted vazne nemocnou dceru a umirajciho otce a male dite. A jenom bych spala. Psychika te muze uplne položit. Al to i se skluzem. Kdyz mi pred 2 let umirala mama, byla jsem furt funkcni. A měsíc po pohřbu jsem total odpadla- tydny jsem dokázala dělat jen to základní. Pomáhalo mi koukat do přírody.
Jinak pokud by to přetrvávalo, zkus terapii, nějaké relaxační techniky.
Moje tělo po dlouhodobém stresu reaguje tak, že mám zánět močových cest, který musím léčit antibiotiky a zůstat doma minimálně týden. Prostě to tělo potřebuje odpočinek. Do Tater klidně jeď, ale v relaxačním režimu, welness na hotelu a krátké procházky po okolí. A spát kdykoliv, když jsi unavená.
Naprosto souhlasim s prispevky nade mnou, poslouchej telo, nedavej mu ted vyzvy, relaxuj
meho muze zas boli zuby, kdyz ma hodne starosti
Ja jsem tp tak taky mela, statnice, prace 3 deti… bylo mi zle, mela jsem zažívací potize, akné, stala únava… ted pred par dny začaly prazdniny (pracuju ve skole) a ja se pomalu vzpamatovavam.. trávicí obtíže ustoupily, ale únava je porad.. tělo proste potřebuje cas, to nebude hned.. do Tater bych jela za předpokladu, ze to bude welness pobyt, na přechod hor bych se vykaslala.
Je to určitě následná reakce. Znám lidi, kteří se po skončení velikých stresových situací/ rodinné problémy, péče o seniora v poslední etapě života, špatné těhotenství a porod, atd/ úplně sesypali a nebyli schopni fungovat ani v základním režimu, tj. vstát a prožít běžný den doma. Natož jít do práce Takže dlouhé ležení doma nebo na vyšetření, nebo bolesti v zádech a kapačky. Tělo a psychika se zkrátka spojily a odpadly. Nefungovaly. Ty si potřebuješ hlavně odpočinout. Dobít baterky minerály, vitamíny. A pomalinku začít zase fungovat. Nepůjde to hned, neměj přehnaná očekávání. Mohou to být týdny. Měsíce. Je to normální. Být unavená po zápřahu.
@Midaku píše: Více
jsko ucitelka uz si prvni tyden dovolene vzdy planuju nikam nejezdit, jen odpocinek, casto me sejme zdravotni problem po tom finisi, jednou jsme volali rychlou v noci pred vydavanim vysvedceni
ten dojezd po obdobi stresu casto prejde ve zdravotni potize
Určitě všechno viz výše plus vedra k tomu.
Já už týden kolabuji z přehřátí, můj běžný vysoký tlak je nyní na hodnotě 80/54, což je přesná půlka.
@Eliška jojo, presne tak. První tyden je jen čistý relax, válím se u bazénu nebo na lehátku a knihou. Fungovat začínám az po par dnech.
@Anonymní píše: Více
Ahoj, zažila jsem na VŠ něco podobného, po náročných zkouškách jsem úplně odpadla, dokonce jsem nemohla prostě vůbec chodit. Na neurologii nic nenašli a bylo to psychické. Slabosti pak přetrvávaly měsíce a ve stresu se mi vrací. Já bych teď opravdu co nejvíc odpočívala, soustředila se na sebe, koukala třeba ba oblíbené filmy/seriály, koupila si hořčík, hodně pila…a do Tater bych se asi nehnala, já kvůli úplnému vyčerpání a kolapsu a VŠ musela i zrušit Erasmus, do Tater můžeš jindy, nebo až nabereš sílu. Kdyby potíže nepřecházely, šla bych praktikovi na vyšetření. Držím palce, ať je brzy lépe.
Přítel bude asi chtít v Tatrách na túru (y). Řekni mu, že teď ne nebo ať jde sám (s kamarádem). Když ti tělo takhle dá vědět, že máš vypnout tak to udělej. Nechceš si zbytečně zhoršovat imunitu kdoví kam by to až vedlo… příteli můžeš navrhnout wellness nebo říct, že půjdete do Tater později mimo letní prázdniny (to by mohlo být i levnější). Na stres bych zkusila (pomalou rozhodně né power) jógu, masáže, pobyt v přírodě (posadit se v lese a jen ho pozorovat), knížku (pokud ráda čteš) a hlavně hodně spánku ( i když teď přespíš celý den je to ok). Hlavně ti držím prsty ať tě to přejde
Ja mela po statnici i obavy ze mam infarkt, tu posledni noc jsem spala tak hodinu a cestou domu jsem mela strasby pocity, tlaky na hrudi, pak doma i zvysenou teplotu, hodne jsem pak spala, poslouchej se a oddychni si. Zmena prostredi muze byt fajn, ale jak pro koho, to musis podle sebe
Klasika. Telo jelo pres limit a jakmile opadl stres, potrebuje dobit baterky. Ja jsem sice blazen do hor, ale vim, jake to je, kdyz je clovek uplne vyrizeny, takze bych priteli rekla, ze to vidim spis na wellness pobyt s prochazkami okolo Strbskeho plesa. Pripadne uplne zmente destinaci a dej si fakt neco relaxacniho.
Hele, ony ty vedra ted zamávaly skoro s každým. A kdyz jsem prožívala ten nejhorší dlouhodobý stres, kdy jsem nemohla vypnout, tak po odeznění situace jsem se prostře zhroutila - protože tělo poznalo, že může. A teď s tebou mluví tvoje tělo, tak ho poslouchej. Zkus doplnit minerály a vitaminy, trochu víc odpočívat a promluvit si s přítelem.
Ahoj holky,
posledních cca 5 měsíců jsem byla ve velkém stresu - zejména kvůli státnicím a odevzdávání diplomky. Před dvěma týdny jsem odstátnicovala. Pár dní bylo vše v pořádku, nicméně od soboty mě trápí velká slabost těla, malátnost, bolesti končetin - pocit, jako bych snad uběhla maraton. Také mi je nevolno, na zvracení, ale nevracím..

Nevím, zda to řešit s lékařem. Napadá mě, jestli to není reakce těla na ten stres, který jsem poslední dobou prožívala..
Nemáte prosím někdo podobnou zkušenost? Mohlo by to být tím stresem? Co dělat, aby se můj stav zlepšil? Chceme jet s partnerem na dovolenou do Tater, ale kvůli únavě a slabosti mám obavy, abych to tam vůbec zvládla.