Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte maminky,
bych se vás ráda optala, narodila jsem se ve městě kde v roce 1994 zanikla nemocnice kde bych mohla vypátrat nějaké záznamy? a pátráte někdo momentálně po rodokmenu? máte někdo typ na digitální archiv? děkuji
Záleží na tom odkud jsi. A taky na tom jestli pátráš v živých matrikách. Digitální archivy jsou na stránkách státních oblastních archivů. Bohužel ještě nejsou přístupné všechny matriky které mají archivy k dispozici.
Já teď pátrám po rodokmenu ze strany svého otce. S obrovskou pomocí jedné vzdálené příbuzné mém dvě větve rodu(17 a 13 generací). Ale jsem naprostý amatér a samouk. Bez paní bych zatím byla jen šest generací zpět.
Akras2
ano nevím do které by mohla nemocnice spadat nejspíše do živé? a co se týče předků tak ty mám převážně na Slovensku to je docela problém a Polsko o tom ani nemluvě já jsem ještě větší amatér než ty
porad jak sis poradila když předci jsou mimo ČR děkuji
Jindřiška7
to sice ano
ale já se ptala také na něco úplně jiného
@lloren Spoustu toho, na co by ses chtěla zeptat, jsme probírali v oné diskusi - jak tady dávala odkaz @Jindřiška7 .
K té nemocnici… Narození se vždycky zapisovalo do matričních knih. To je zcela mimo půdu nemocnice. Existuje seznam matričních úřadů v ČR, můžeš si ho zkusit vygooglit - nebo by odkaz na něj měl být na nástěnce té diskusní skupiny. Co se týká webových stránek pro genealogy k bádání mimo ČR, tak na samém fungování té skupiny tam spoustu odkazů dala Adys, já jsem z toho docela dlouho čerpal (ne teda pro sebe…)
Pokud budeš mít konkrétnější dotazy, tak se klidně ptej. Je nás tu dost, kteří (snad) budeme umět poradit…
A jinak profík nad profíky, pokud pominu třeba pana Sassmana, pražské a brněnské genealogy a heradliky, je podle všeobecného mínění Blanka Lednická
Jura007
moc děkuji ono se mi jedná a takovou záludnou věc. Navštívila jsem matriku ve městě kde jsem se narodila a kde žila moje babička a děda požadovala jsem úmrtní listy i přes to že jsem měla svůj rodný list ale matrikářka mi řekla že mi ty informace nemůže poskytnou a proč to mi neřekla
nerozumím tomu tak ted pátrám a o mém narození
@lloren píše:
Jindřiška7
to sice anoale já se ptala také na něco úplně jiného
tak ptala jsi se jestli tu nekdo patra po rodokmenu a jindriska ti dala odkaz na diskuzi, ve ktere patrame ![]()
tva matrika je pravdepodobne ziva, pokud ti neni vic nez 100 let..
Tak kromě toho, že matrikářka může být (ale nemusí) pohodlná a neochotná, může se jednat o to, že jsi nedoložila přímý příbuzenský vztah k těmto osobám (potřebovala bys ještě rodný list otce a matky) a čistě hypoteticky by sem mohl spadat i případ, že bys byla adoptovaná… Což ale nejspíš nepřichází v úvahu, protože to bys věděla především ty. Sázím osobně na možnost číslo dvě (chybějící rodné listy). Navštiv svoje rodiče, vypůjč si od nich rodné listy a zajeď na tu matriku znova. Měla bys pochodit. No ale do zálohy si vygoogli a vytiskni úplné znění zákona o matrikách a prováděcí vyhlášky k němu. To je základní dokument, kterým se matriky řídí. Pasáže, které by ti mohly pomoct, si nastuduj nejlépe nazpaměť a v případě potřeby text předlož matrikářce (kdyby se přece jen cukala).
A ještě mě napadá jeden argument, ale ten je pro české úředníky tak trochu z oblasti sci-fi. Zkus si projet Listinu základních lidských práv a svobod (je součástí ústavy, takže v hierarchii našich zákonů stojí dost vysoko). Nejsem si jistý, ale mohlo by tam být něco v tom smyslu, že každý má právo znát svůj původ nebo tak něco.
@lloren Tak až teď čtu tvůj příspěvek pořádně (což u mě bývá častý problém, jak může dosvědčit třeba @hanucha (zdravím
), no a tys požadovala úmrtní listy. Ty ale žádná matrika nearchivuje. Úmrtní list vystavuje lékař ohledávající zemřelého a předává ho pozůstalému, pokud se nepletu. Na matrice ti můžou maximálně zpřístupnit zápis o úmrtí v matrice zemřelých… Což je asi to, co tě zajímá, jen jsi bohužel použila jiný termín… ![]()
@lloren Tak koukám že jdu s křížkem po funuse
. Všechno na co jsi se ptala bylo řečeno. Do živé matriky lze nahlédnout po doložení přímého příbuzenského vztahu. Co vím tak ani profesionálové tohle nemůžou obejít. Jinak co vím tak matriky za cca sto let zpět jsou na matričních úřadech ( je to proto že se do nich ještě mohou doplňovat záznamy). Starší už jsou potom v archivu.
Výborná knížka pro začínající genealogy je tahle
Moc všem děkuji takže pokud bych požadovala úmrtní listy prarodičů tak musím k lékaři který ohledával tělo? a jak ho najdu?
co když nežije? vím kde zemřeli ale jak říkám nemocnice je od 1994 uzavřena
matrikářka mi o prarodičích dohledala jen že prodali dům to je všechno ![]()