Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, maminky. Jdu si za Vámi pro radu. Minuly týden mě můj gynekolog nabídl, že je možnost si připlatit za ultrazvuky a vyšetření v těhotenství 1600,–, které nejsou hrazeny zdravotní pojišťovnou. Z hlediska gynekologa jsou tyto vyšetření nesmírně důležité. Jde mi o to že je tohle moje třetí těhotenství a nikdy před tím jsem se s tím nesetkala a na každé návštěvě mám pocit, že utz proběhl. Tak nevím.
Máte někdo zkušenost? Jsem 10tt. Děkuji
@Ivulka88 píše: Více
Kecá, dneska jde každému jen o prachy. Když to odmítneš, tak se vůbec nic nestane.
No důležité pro něj jsou, když z toho má penize
. Neplatila jsem v prvním těhotenství nic, srdecni akci doktor zkontroloval vždy. Druhé bylo rizikové a utz na pojistovnu bylo nutných víc než mi bylo milé.
Nic mu neplať. ![]()
Jde mu jen o prachy. Po tomhle bych i hledala jiného gynekologa …
@bertoldina @Šmoulice no já právě nevím co by mi tam tak vyšetřovala navíc. Ja počítám s 3mi velkými ultrazvuky v tehotenstvi. Tak nevím jestli si mě bude jako zvát častěji nebo co… ![]()
Taky mě vždycky gynekoložka nabízela nějakej jejich těhotenský balíček. Vždy jsme s díky odmítla. Stačilo mi to co je hrazeno z pojištění plus screening.
@Ivulka88 Některé maminky jsou klidnější, když toho prcka na utz vidí. Zas je ještě celkem levný.
Pokud nemáš potrebu, tak bych ty peníze radši projedla. Pokud by Ti to pomohlo k většímu klidu a spokojenosti, tak proč ne. Je to prostě služba navíc a někomu vyhovuje a někomu ne. Nelíbilo by se mi, jestliže na to tlaci.
U obou deti jsem mela celkem u každého 4 utz. Děti mám zdravé a v pořádku. Není potřeba plod každý měsíc projíždět ultrazvukem, vzdyt to nemůže být ani zdrave…
Natoz za to dávat ještě tolik. ![]()
On to po tobě nechce, on to nabídl jako nadstandard a ty to nemusíš vzít. Pojišťovna hradí standard.
@Šmoulice píše: Více
Přesně. Ať to nabídne, v pořádku. Ale vykládat, jak je to strašně důležité, a tím vytvářet nátlak? To tedy ne.
Zaplatit to nemusíš, je to v podstatě nadstandard. A 1 600 je ještě docela dobrých, já platila teď u doktorky 2 400 za její těhotenský balíček. 2× jsme o miminko přišli a vždy mě hrozně uklidní, když vidím na ultrazvuku, že je všechno v pořádku
nicméně, kdybych neměla takové zkušenosti z minulosti, tak bych do toho asi nešla ![]()
Z pojištění jsou u zdravé těhotné placeny 3 utrazvuky za těhotenství - ve cca 14., 20.-22. a 30.-32 tt. To co ti gynekolog nabízí je nad rámec těchto základních (může v tom být např. prvotrimestrální screening nebo rozřířený utz v tom 20.tt, na to je potřeba se ho zeptat, co by sis to vlastně platila).
Pokud je ale zdrav. indikace, může doktor udělat i ultrazvuků víc a pojišťovna mu je proplatí.
No protože pojišťovna proplácí jen pár utz vyšetření v těhotenství - počet si nepamatuji.
Takže prohlídka by vypadala jen vnitřním vyšetřením.
Nicméně spousta gynekologů ten utz udělá, protože je vlastně nic nestojí a přesvědčí se, že je miminko v pořádku a nic nezanedbá.
A pak jsou takoví ti, kteří si za ty utz prachy vezmou, protože je vlastně dělat nemusí ….
Já naštěstí netrefila na takového, co mi utz udělal při každé návštěvě 🙏
U meho gynekologa je tento priplatek 2800
. Pojistovna proplaci 3 ultrazvuky, ale i kdyz jsem si ten “tehotensky balicek” nezaplatila, tak mi utz delal na zacatku pokazde. Ted uz mam po vsech screeninzich a vysetrenich, citim pohyby a nejak jsem nemela potrebu kazdy mesic koukat “na to same”, pro me je dulezite, ze je vse v poradku a celkove se tim nejak nestresuju, ale je fakt, ze muj doktor byl prekvapen, ze jako prvorodicka jsem odmitla, ze vetsina zen ma prave strach a nervy a utz na kazde kontrole je uklidni… ![]()