Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
nemáte některá zkušenost s hormonální nerovnováhou, přesněji PCOS?
Diagnostikovala mi to moje gynekoložka pouze na základě ultrazvuku, na krevní testy mě neposlala a léčbu semnou už vůbec neřešila.
Nevíte kam bych s tím mohla zajít, kde jim na léčbě bude záležet? Jen ať víte, v tuto chvíli miminko neplánuji, ale ráda bych si hormony dala do latě. ![]()
Ahoj, pokud nechceš otěhotnět, tak PCOS v tuto chvíli žádný gynekolog léčit nebude. Maximálně ti napíše nějaké léky, abys měla pravidelný cyklus. Zkus si dohledat, jaká dieta by se měla při PCOS dodržovat, popř. můžeš zhubnout/přibrat (pokud je to tvůj případ - úpravou váhy se stav zpravidla zlepší), ale to je tak jediné, co s tím můžeš teďka dělat.
Děkuji za odpoveď. Právě, že jsem kvůli tomu dost přibrala na váze. Dělala jsem hodně pro to abych zhubla, ale nic. Váha mi spíše stoupá, než aby ubývala.
Spíš bych byla ráda, kdyby mě aspoň poslala na krevní testy a já podle toho mohla brát nějaké doplňky stravy.
S PCOS je hubnutí komplikované, to znám. U polycystických vaječníků se zkoumají pohlavní hormony, bývá nadbytek těch mužských. Taky bývá větší inzulinová rezistence. Obojí je ale něco, co vitamíny úplně neovlivníš. Můžeš zkusit Inositol, lékař může předepsat i Metformin, oba tyto preparáty by měly snižovat inzulinovou rezistenci. Zkus se případně zeptat i praktika nebo endokrinologa, pokud k němu chodíš. U mě PCOS řešil víc endokrinolog než gynekolog.
Ještě dovětek, PCOS se nedá vyléčit - nestačí spravit hormony. Léky a dobrou životosprávou můžeš jen zmírnit příznaky. Často to bývá dědičné onemocnění a mohla jsi ho mít ještě i předtím, než jsi přibrala.
@Liciee píše: Více
Zkuste navštívit stránky paní Gabriely Tuatti, nebo MUDr. Feltoni https://terezafeltoni.cz/ naleznete zam dost informací, především v jejím e-booku
Objednej se na endokrinologii, tam ti asi pomuzou komplexne a nejlepe.
Ahoj no řeším stejný problém. Nikdo vlastně neřeší příznaky a máš se s tím nějak poprat. Chtěla jsem si dát tělo do pořádku co nejdřív. Cvičit a dobré jíst. Ale co se týče energie která ti díky PCOS chybí a případně i jiné problémy jako nadměrné ochlupení a bolestivou ms atd jak říkám nikdo neřeší a neřekne ti jak. Dlouho jsem používala MACU ta mi pomáhala a pak najednou nic a měla jsem výpadek má třeba 2 měsíce trpěla nafouknuti, chutěmi a nespavosti. Zkusila jsem myo inositol propagovali to jako velky zázrak a po přečtení různých článku jsem si říkala jdu do toho. A teda mně přináší spíš děs najednou menstruji už 12 dní ale nemám chutě jsem plná energie atd… Fakt každej na pcos musí hledat a bádat je to šílený. ![]()