Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Asi to opravdu v budoucnu přepažím. Ale celé se to stalo tak, že jsme jeli na hory a dali jsme je do jedné větší přepravky, předtím byli v pohodě, ale od téhle chvíle se začli rvát. Vlastně přesně v ten moment, kdy jsme je dali do té přepravky. Těď je to už skoro týden a už se tak neperou. Tak furt doufám, že se zklidní…
Je tu, prosím, nějaký zkušený chovatel morčat, který by mi poradil? Máme dvě samičky, jedna má rok a čtvrt, druhá je o půl roku starší. Nejdřív jsme si domů přinesli tu mladší coby tříměsíční „mimino“, pak se nám zdálo, že je jí smutno, tak jsme asi dva měsíce poté pořídili tu druhou (starší). Asi týden si na sebe zvykaly, ale pěkně to klaplo, žily tam spokojeně spolu víc než třičtvrtě roku. A teď se najednou nesnesou. Ta mladší začala pěkně prohánět tu starší, cvaká na ni zubama a kouše ji do zadku, ta šikavaná pochopitelně hrozně piští a zdrhá. Vůbec nechápu, kde se to v té mladší najednou vzalo. Museli jsme je oddělit, ale vůbec nemáme doma místo na druhou klec, tak je ta jedna zatím v takovém boxu z IKEA a nemám z toho vůbec dobrý pocit.
Je nějaká naděje, že si na sebe zase zvyknou a přestanou se hádat? Rozumíte někdo tomu, proč se to najednou stalo? Můžeme my něco udělat, aby se zase začaly mít rády? Díky za každou radu.
@opinka píše:
Je tu, prosím, nějaký zkušený chovatel morčat, který by mi poradil? Máme dvě samičky, jedna má rok a čtvrt, druhá je o půl roku starší. Nejdřív jsme si domů přinesli tu mladší coby tříměsíční „mimino“, pak se nám zdálo, že je jí smutno, tak jsme asi dva měsíce poté pořídili tu druhou (starší). Asi týden si na sebe zvykaly, ale pěkně to klaplo, žily tam spokojeně spolu víc než třičtvrtě roku. A teď se najednou nesnesou. Ta mladší začala pěkně prohánět tu starší, cvaká na ni zubama a kouše ji do zadku, ta šikavaná pochopitelně hrozně piští a zdrhá. Vůbec nechápu, kde se to v té mladší najednou vzalo. Museli jsme je oddělit, ale vůbec nemáme doma místo na druhou klec, tak je ta jedna zatím v takovém boxu z IKEA a nemám z toho vůbec dobrý pocit.Je nějaká naděje, že si na sebe zase zvyknou a přestanou se hádat? Rozumíte někdo tomu, proč se to najednou stalo? Můžeme my něco udělat, aby se zase začaly mít rády? Díky za každou radu.
No taky jsme premysleli o druhem morceti,chovatelka rikala, ze bud je mit od malicka jinak je to riziko.Snesou se pry tak v 50 % .
Je možné že ta mladší dospěla a je dominantní a ma pocit že tu byla první tak si nárokuje území. Ono celkově když pořizuješ hlodavce stejného pohlaví, je dobré aby na sebe byli zvyklí od malička.
To je pravda, taky jsem o tom četla. My jsme do toho rizika šli, protože to jedno samo bylo hrozně smutné, apaticky sedělo v koutku celý den. A fakt to hrozně moc pomohlo - když jsme pořídili to druhé, tak to první úplně zázračně ožilo a vypadaly spolu hrozně spokojené. Je to fakt „stádní“ zvíře, bylo vidět, že mu společnost ohromně prospívá. Ale teď mi vrtá hlavou, proč se to po tak dlouhé době takhle zvrtlo.
@Kriss Tina píše:
Je možné že ta mladší dospěla a je dominantní a ma pocit že tu byla první tak si nárokuje území. Ono celkově když pořizuješ hlodavce stejného pohlaví, je dobré aby na sebe byli zvyklí od malička.
Myslíš, že až v roce a čtvrt dospěla? Že by? Mně to teda připadá dost pozdě, ale možné to je
. Je zajímavé, že ta starší je o hodně mohutnější a nechá se takhle prohánět tou malou houžvičkou.
@opinka možná je to i tím, že je menší, že si snaží vynutit dominanci jinak než tou velikostí. Jako přímo s morčatama takle zkušenost nemám, ale třeba u psů to bylo jasný sme měli takový mini a pořád vyrážel na velké a snažil se aby se mu pořídili, to samé mám u potkanů, menší občas napadal toho většího a snažil se nahnat dominanci tím že ho šikanoval, pak pomohlo když dostali větší klec, každý si tam obsadil svoje území a byl klid…
Ahoj holky, chovam morcata celej svuj zivot a vzdycky se mi podarilo seznamit dve samicky spolu, problem byval spis az se trema (nemam uplne velky vybeh pro tri a vic morcat). Dokonce nemivam ani problem se sameckama spolu, i kdyz uz kryli. ![]()
Rekla bych, ze si vyjasnujou pozice, nekteri jedinci muzou byt dominantnejsi a muzou terorizovat jineho, ktery jim “nesedi”. ![]()
Jak dlouho ta situace trvala? Podle me skoda, ze jste je oddelili, podle meho by byl za chvili klid.
![]()
Co bych zkusila ja, poridit treba o trochu vetsi klec, aby mely vic prostoru. Dbala bych aby mely porad dostatek jidla a vody a nemely cas resit “blbosti” a verim, ze by se to melo upravit.
Pokud by to nebylo uplne ok, je moznost jim proste tu klec na cas rozdelit treba mrizkou, aby na sebe videly, mohly se ocichat, ale nemohly si nic udelat. Drzim pesti!
![]()
@Mmmanka Moc děkuju za radu! Klec máme metrovou, tak velikostně by pro dvě morčata snad mohla být v pořádku. Ale zkusím to přepažení, díky! Ještě to nevzdávám.
@opinka Naše první dvě samičky jsou sestry, zvyklé na sebe od narození. A přesto v jednu dobu také začaly na sebe být dost zlé. Shodou okolností jsme jim jen tak pro radost koupili takový ten travní tunel s bylinkami a sušenou zeleninou. Dali jsme jim ho do klece a oni se na něj vrhly, zabavily se, trvalo jim dost dní, než ho aspon částečně spucovaly
. Od té doby zase klid až do ted. Takže nám pomohlo zabavit něčím novým (a dobrým).
A ještě mě napadlo, jestli nejsou zrovna v říji? To bývá u nás také veselo, ale my máme 4 morčátka, tak tam se ta nervoza trošku rozptýlí mezi všechny.
Dobrý den.
Mám dvě morčecí samičky jedné je 2,5 měsíce druhé druhé 1,5 měsíce.
Přebírala jsem od známé, prý nejsou sestry, ale jsou na sebe zvyklé.
A ze začátku byly opravdu v pořádku, spaly spolu a jedly.
Po dvou týdnech se ale začaly nahánět po výběhu a starší na mladší vrčela, klasická dominance.
Ale teď už to zachází moc daleko, mladší má na tváři takovou lysinku a dnes poprvé jsem tam viděla i krev. Navíc k vrčení a nahánění dochází už několikrát denně. A o když mají dva domečky/úkryty a dostávají každá svou porci jídla, mladší si vždycky dá jen trochu a zbytek po ní starší. Vypadá to jako šikana.
Nevím, co mám dělat. Rozdělit? Ale to budou každé samo a mohla by být smutná, ale zároveň ss bojím, jestli už to nezachází daleko. Jsou to má první morčata, děkuji.