Havarijní pojistka
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Havarijní pojistka
Dobrý den,
zajímá mě jestli se vyplatí havarijní pojistka u starších aut..
Kupujeme starší auto, abych jsem se rozjezdila. A potřebujeme jen na nákupy a popojíždění ve městě (menší město). A slyšeli jsme že havarijní nemá smysl.. Auto má teď hodnotu kolem 80 tis. ????😇
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
My máme finačního poradce co nám dělá pojistky atd.. a on říká že doporučuje všeobecně havarijní u auta, které má hodnotu 100tis a výš… že pak už on sám to bere ze zbytečně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KKK85 ju my teď budeme mít schůzku, tak jsem se chtěla poptat a slyšet víc zkušeností.. a uvidím co mi k tomu sám řekne.. Tak děkuji..
my jsme s ní nak počítali a pak jsme právě slyšeli že to nemá moc smysl..
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Havarijní se vyplatí tam, kde tu škodu způsobím já, abych něco dostal za tu škodu na svém autě. Protože povinné je vždycky pro toho druhého. Blbé je, když mám fungl nové auto, nemám havarijní a já to auto svou vlastní vinnou zruším. U funglovky je to hlavně o tom, že po nehodě jsem bez auta a na to auto se musí doplatit úvěr. A ten se zaplatí z té havarijní pojistky.
U staršího auta… Obecně, pokud si nevěříš, tak bych to asi zaplatil. Ono třeba i blbé zrcátko, nárazníky, světla,… to taky něco stojí. I když u havarijka je taky nějaká spoluúčast, takže se může stát, že ti to nezaplatí. To se chce zeptat.
A nebo druhá možnost, nekupovat tak drahé auto. Na rozježdění stačí auto třeba za 20, 30 tisíc. Jasně, bude to křáp, s bazaru to vyjede s novou technickou, takže máš dva roky na to, naučit se jezdit. A pak to auto může jít na šroťák. Když ho zlikviduješ někde na cestě, nebude to bolet tolik, jako když zlikviduješ auto, za které jsi dala kolem stovky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Asi by zalezelo na cene pojistky..predni sklo se snadno rozbije i u stareho auta
, asi bych se nechala udelat nejakou nabidku, jestli se to vyplati..platit 12tis rocne, spoluucast 10%, min 5000,–, to se podle me u stareho auta uz nevyplati
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Petr-33 píše:
Havarijní se vyplatí tam, kde tu škodu způsobím já, abych něco dostal za tu škodu na svém autě. Protože povinné je vždycky pro toho druhého. Blbé je, když mám fungl nové auto, nemám havarijní a já to auto svou vlastní vinnou zruším. U funglovky je to hlavně o tom, že po nehodě jsem bez auta a na to auto se musí doplatit úvěr. A ten se zaplatí z té havarijní pojistky.
U staršího auta… Obecně, pokud si nevěříš, tak bych to asi zaplatil. Ono třeba i blbé zrcátko, nárazníky, světla,… to taky něco stojí. I když u havarijka je taky nějaká spoluúčast, takže se může stát, že ti to nezaplatí. To se chce zeptat.
A nebo druhá možnost, nekupovat tak drahé auto. Na rozježdění stačí auto třeba za 20, 30 tisíc. Jasně, bude to křáp,s bazaru to vyjede s novou technickou, takže máš dva roky na to, naučit se jezdit. A pak to auto může jít na šroťák. Když ho zlikviduješ někde na cestě, nebude to bolet tolik, jako když zlikviduješ auto, za které jsi dala kolem stovky.
pro mě hrozná představa: jako začátečník jsem vyklepaná z řízení a ještě jako bonus trnu, že to auto někde klekne. A bezpečnost takového auta asi taky nebude špičková ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Melodie91 píše:Čelní skla už se běžně dávají za příplatek do povinného ručení.
Asi by zalezelo na cene pojistky..predni sklo se snadno rozbije i u stareho auta, asi bych se nechala udelat nejakou nabidku, jestli se to vyplati..platit 12tis rocne, spoluucast 10%, min 5000,–, to se podle me u stareho auta uz nevyplati
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Dom11 a pokud ho rozbiješ máš na nové? Já bych se spíš ptala takhle… Problém je, pokud to bude pojištěné na někoho, kdo nemá bonus. Pak tě ta pojistka vyjde hodně draho a určitě se nevyplatí. Ale pokud máš bonus, tak se vyplatí.
Třeba příklad: pojišťovali jsme teď staré auto na firmu bez historie NC 150 000,– a za havarijní s povinným chtěli myslím 20 000,–
tak jsme se na to vykašlali a pojistíme to až za rok.
Protože za 15 máme pojištěné auto v hodnotě cca 750t.
Třeba ségra má za 6 pojištěnou fábku a jí se to vyplatilo-ono totiž i blbý ťukanec může vyjít třeba na 30 000…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ivašot. píše:
pro mě hrozná představa: jako začátečník jsem vyklepaná z řízení a ještě jako bonus trnu, že to auto někde klekne. A bezpečnost takového auta asi taky nebude špičková
V provozu je spousta starších aut. Není pravda, že starší auto musí kleknout. Sám jsem kupoval auto za dvacku právě na rozježdění. No, pravda, jednou to zůstalo stát. Ale i to je zkušenost. Nelze se spoléhat na to, že auto pojede vždycky. Porucha se může stát i u nového auta. Mimo to, s relativně novým autem jsem zůstal trčet v zahraničí… To taky úplně nechceš.
Bezpečnost… Tohle je podle mě hodně zveličované téma. Jasně, nové auta jsou bezpečnější, respektive… Ony jsou bezpečnější, protože mají více bezpečnostních asistentů. Nejvíc se pro bezpečnost z aktivního hlediska (změny v konstrukcích a materiálech) udělalo v roce 2000. Dnes už i ty starší auta mají alespoň airbag řidiče a předpínače pásů. Ano, nebudou mít třeba protismykový systém, ale ten nebude mít třeba ani novější auto. No a z pohledu bezpečnosti, je to vždycky stejně na řidiči. I když se podíváš na youtube, na nějaké záběry ze silnic, které jsou schválně sestříhané, tak drtivá většina těch situací je o tom, že se sešli dva blbci a těm situacím se dalo třeba nějakou předvídavostí předejít.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já teď koupil pro manželku auto za 200tis a pojištění mám za 7,5tis, protože právě na rozježdění raději koupím zánovní kombík nižší třídy a dám na něj tu nejlepší pojistku, protože nějak tuším, že manželčiny události to pojistné z fleku zaplatí.
Jak už tady bylo zmíněno - i oděrky a malé ťukance jsou u lepších aut drahé, ale s pojistkou vždy jen za 5000 a auto je potom zase jako nové.
U auta za 80 je havarijko NAPROSTO zbytečné. Auto je vždycky ta nejhorší investice na světě, ale u levných aut to platí dvojnásob právě pro tu absenci havarijka, takže je jen jak se říká „na jedno použití“. Proto auto bez vidiny pojištění vždy za max 40.tis.
To není moudro z magazínu, ale statistika z dění okolo naší rodiny a přátel ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ptej se jinak. Jsem na autě existenčně závislá a nemám na jiný? Pokud ano, tak ho pojisti. Jinak ne.
- Citovat
- Upravit
@FunArt to je sice pěkné, že oděrky jsou za 5000, ale blbou oděrkou si zrušíš bonus a příští pojištění budeš mít o to dražší… tím spíš, pokud máš na sebe psané víc aut.
Jinak známá si tak nechala opravit 2× škráblé zrcátko a pak se divila, proč má o tolik větší pojistku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nemá smysl uvažovat teoreticky. Solidní poradce udělá (prakticky musí udělat) tak min. 3 modelace a pak se dá už přemýšlet. Ale i u auta za 80.000 může být pro vlastníka po nějakém poškození problém zaplatit opravu, ne? Pojištění pro starší auta jsou a záleží na ceně a na podmínkách.
A POZOR- že má něco pro mě hodnotu 80.000 neznamená, že to tak vidí i pojišťovna. Třeba abych si nekoupil „vrak“, nezaplatil s radostí pojištění za 20.000 a pak si nenechal zrenovovat ten vrak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit