Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky! Chtěla jsem se zeptat, zda nemáte některá zkušenost s hodně vysokým HCG, ale po tripple testech? Mám hodnotu 5,6 a po opakování testu v odstupu 10 dni se ještě zvýšilo na 7,8! Všem se to zdá extrémní, ale mimi vypadá zatím v pořádku. Takže mě v Gennetu sledují a já se děsím každého UZ. A ještě dotaz ve všech dokumentech z Gennetu mám doporučeno sledovat a sledovat v RT - nevíte co znamená to RT? Myslela jsem, že rizikové, ale na něm nejsem a chodím stále do práce (už jsem 22 T.). Přestávám to zvládat, ale bojím se dr zeptat, zda mám nárok na rizikovku. Tak co myslíte? Budu ráda za všechny odpovědi. Předem děkuji. ![]()
Nevím co znamená RT ani to zvýšení ale o nemocenskou si klidně řekni, prostě řekni, že to nezvládáš a není ti dobře a jsi hodně unavená, pokud děláš nějaké náročné zaměstnání uvedla bych ještě tohle. Já jsem byla na nemocenské ne na rizikové ale klasické od 30TT prostě jsem to nezvládala už fyzicky hodně unavená a začlo mi tvrdnout břicho tak jsem raději naklusala k Dr dostala jsem magnezium a nemocenskou a hotovka. ![]()
Měla jsem taky hodně vysoké HCG po triple testu. Už si přesně hodnotu nepamatuji, ale byla myslím taky přes 7. Na genetice mi taky řekli, že je to hodně zvýšené a doporučili amnio. Říkali, že je to riziko Downa.
Na amnio jsem šla, prožila děsný nervy, ale mám zdravého půlročního chlapečka
.
Bohužel v českém zdravotnictví se pořád tyto hodně často falešně pozitivní testy stále dělají, ale co je horší, neposuzují se objektivně. Aby byl triple test pozitivní měly by všechny 3 hodnoty vyjít odlišné od normy. V praxi to je bohužel tak, že jak vyjde byť jen jedna hodnota rozdílně, okamžitě ženou těhotné na plodovku ![]()
A tou nemocenskou - prostě gyndaři řekni, že v práci nezvládáš a chceč už zůstat na nemocenské. Není to o tom, jestli je nebo není nějaký nárok. Sice nejsem zastánce obecně předepisovených nemocenských v těhu, pokud není opravdu důvod, ale ani nevím, jaké máš zaměstnání. Takže nezvládáš, tedy nemůžeš tu práci dělat.
Ahoj holky, dnes jsem byla v Brně na genetické konzultaci. Poslal mě tam doktor po provedení Tripple testu. Test mi vyšel negativní, ale mám zvýšenou hladinu HCG - 3,01 a to se jim nelíbilo. Doktorka v Brně mě strašila a posílala na odběr plodovky. Zatím jsem to odmítla, protože mám z toho strach, ne že by to třeba bolelo, ale hlavně se bojím o miminko.Chci počkat až po ultrazvuku ve 20 tt. Jsem v 18 tt a odběr plodovky beru jako poslední možnost, kdyby bylo nejhůř. Doktorka mě hrozně postrašila. Prý ať si nemyslím, že i když mi screening ve 12 tt a Tripple v 16 tt dopadly negativně, že to pro mě znamená, že je všechno úplně v pořádku. Tak nevím. Pořád je mi do breku, ale nejhorší je ta bemocnoct.