Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahoj holciny jsem tu uplne nova,ale doufala jsem ze by jsem se zde mohla vypovidat a dostat nakou radu. Dnes jsem si udelala tehotencky test, bez toho aniz by mi vynechala menstruace,ale podle x priznaku ktery tehu napovidaly a vysly //. S pritelem jsem sice za nehdlouho dva roky,ale na miminko se jeste necitime jak finacne tak psychicky, takze vazne uvazujeme o umelym potratu.Po pravde mam s umeleho preruseni obrovsky strach,ale vetsi strach mam z toho v jakem tydnu tehu se nachazim ,jelikoz je patek a k doktorce se pri stesti dostanu v pondeli,mam strach podle priznaku ,ktere jsem si neuvedomovala ze jsem jiz trena na konci prvniho trimestru.No jak to u me zacalo ,prvniho ledna jsem zacala brat antikoncepci yaz uz v lednu jsem mela problem s opozdenou menstruaci,ale nakonec prisla ,behem unora si vzpominam na strasnou unavu a nadmuty zaludek,ale menstruace sice slaba(coz jsem prirazovala antikoncepci)dorazila,prsa mi zacala rust,v breznu na omdlevaci stavy,zaludek na vode,zacala jsem se oplacavat,ale menstruace opet dorazila,ted zacatkem dubna prsa o skoro o dve cisla vetsi,chute na vse,a hlavne tesny kalhoty a tlaky v podbrisku pri sedani.
Vim ze jsem hloupa ze tohle jsou presny priznaky,ale ja je kvuli menstruaci neresila,nevim zda jsem to napsala do sprave diskuze,ale mohla by mi nektrera poradit zda ma zkusenosti s prerusenim ve vissim tydnu,nebo jak bych nez zkonci vikend mohla odhadnout v jakem jsem tydnu,je to dlouhe to cekani a ikdyz deti miluji a chci,vim ze ted to nejde ,jsem ze vseho zmatena a nestastna.Predem moc dekuji
Ahoj sice nemám z ničím takovýmle zkušenosti, ale v klikátém jsi týdnu ti neřekně nikdo jiný než gynekolog, měla jsem kamarádku která menstruovala podobně a byla těhotná, ale spíš jsem ti chtěla říct že miminko je dar, i když se na to necítíš určitě to zvládneš, zkus se podívat do diskuzí kde se baví maminky které jsou neplodné, nebo se jim nedaří otěhotnět, také se stává, že po interupci už žena neotěhotní, takže až by jsi pak někdy chtěla mít děťátko nešlo by to, tak to určitě pořádně prober, a jestli budeš mít i oporu přítele uvidíš že rostoucí bříško je to nejkrásnější na světě…
naprosto souhlasím s pisatelkou nade mnou.
Alen, opravdu si vše rozmysli. Pokud už jsi v nějakém 12. týdnu, tak v bříšku už máš krásné miminko, které už tě teď miluje a potřebuje. A být mámou je to nekrásnější na světě. Píšeš, že to teď nejde. Ale, všechno jde nějak zařídit. potrat by měla být opravdu poslední volba. Být tebou, pořádně o tom přemýšlím, Já bych na potrat nešla, nedokázala bych to. Zajdi si k doktorovi a uvidíš, jak dlouho jsi těhotná. Každopdně držím pěsti,ať je tvé rozhodnutí pro toho malého tvorečka v tobě to nejkrásnější a to takové, že mu dáš možnost žít.
Strasne moc dekuji za odpoved, vim ze s tezkym srdcem bych to zvladala,ale prijde mi sobecke privest detako,tam kde vlastne puvodne nebylo chtene a nemohu mu dat vse co by chtelo a potrebovalo to nejlepsi.Jsem z toho zmatena a vim ze do budoucna jsem chtela detakto moc ,ale ted to prislo tak neplanovane a prave ta obava z toho ze bych dalsi kvuli preruseni mit nemohla a ten pocit co by za to jina maminka dala a nemuze, ja se snazim jen racionalne uvazovat ,ikdyz ted mam slzy v ocich. Vim ze ikdybych byla tehu od ledna ,tak jelikoz nekourim ,nepiju,leky neberu,jsem miminko nicim neohrozila,takze by bylo nejspis zdrave,ja mam v hlave gulas
a chci udelat to spravne do budoucna ![]()
Jen jsem se chtela jeste pozeptat, ty tlaky v brisku ,myslim to kdyz dosedam ,nebo uz neprijemny tlaceny ,kdyz lezim na brisku,ci kdyz dopinam kalhoty,mela jste je nektera,jestlize ano priblizne v kolikatem tydnu.
Alenko, je to určitě moc těžké, ale opravdu ten potrat zvaž, aby jsi jednou nebyla moc nešťastná… Teoreticky můžeš být opravdu 12./13. týden… Více ti poví gyndr. … Nejkrajnějším řešením může být i předání dítěte k adopci… Držím palečky, ať se rozhodneš správně… Ziza.
Alenko, to miminko k vám oběma asi moc chce, když dokázalo najít cestu, tak ho nezavrhuj a nemysli si, že nepřišlo v „pravý čas“ ono přišlo tak jak si přálo. Vše dobře promysli nejen „racionálně“ ale i „citově“ protože každá žena má svou intuici a nejlepší je ji poslechnout. Můžu ti potvrdit, že dítě není tak finančně náročné jak se všude píše a nepotřebuje drahé věci, takže tím se vůbec trápit nemusíš. Jak se k tomu vůbec staví tvůj přítel?
Jinak stáří těhotenství ti opravdu potvrdí jen gynekolog a menstruace v těhotenství není nic výjimečného.
alen, asi tak pred rokom som bola na tom podobne
s priatelom sme spolu boli par mesiacov a zrazu som zistila ze som tehotna,
nemali sme kde byvat, nevedeli sme ci je sanca ze nam to spolu vyjde,
ja som rozmyslala o potrate pretoze sa mi zdalo ze v mojom veku (23 rokov) na to estenie som pripravena ale priatel (teraz uz manzel) ma prehovoril aby sme si miminko nechali
a mozem ti povedat ze teraz som jedna zo stastnych maminiek.
mame krasnu 4 mesacnu dcerku, vyriesili sme byvanie, zvladli sme svadbu
uz par krat som si spomenula na to ze som sa chcela Nicolky vzdat a vzdy ma zaliali slzy pretoze som si predstavila o kolko prazdnejsi by bol zivot bez nej
drzim ti palce aby si sa rozhodla spravne
a nezabudni ze vacsina problemov ( byvanie financie) sa vyriesia ked je to potreba ![]()
Pritel je uzasny ,snazi se me drzet a pta se jak se citim ,jak se k tomu stavim atd,ale jeho nazor je ze ted ne ,on se stavi na stranu preruseni. Je to chlap a vim ze oni to vidi ,,jednoduseji´´,nez zenska a on to vidi s te strany ,ze fynancne to nejde,ze nebylo planovane a ze ja ted rozjizdim vlastni zivnost,ktera byla fynacne narocna na rozjezd a jeste nemela ani cas vydelavat a ze je mozne ze nejsem na roli matky jeste pripravena,pritel sice ano je o 7let starsi,rozumny ale ma ted prace nad hlavu. No ja jen doufam ze me doktorka hned v pondeli vezme ,zjistila jsem to dnes ve 4h odpoledne a to uz tam nikdo nebyl,takze objednana nebudu a vim ze na naky hystrericky tehule,co najednou honem honem,nikdo zvedaj nebude.
Alen89, budu souhlasit s maminkama nade mnou, potrat až úplně nejkrajnější volba. Když vidím tu mojí berušku, co mám doma, její první slova, pusinky a tulení i zlobení
nevyměnila bych to za nic na světě. Já ti sama za sebe bohužel moc radit nemohu, mám manžela i bydlení, ale moje sestra je/byla na tom podobně jako ty. Otěhotněla ve 20 a její přítel jí opustil asi ve čtvrtém měs., sestra byla u rodičů a je tam s drobnými přestávkami dodnes a malé jsou 2 roky. Žije jen ze svojí mateřské a Terezka vůbec nestrádá a má se čile k světu. V životě si nepřipustila myšlenku, že by šla na potrast nebo se jí nějak vzdala. Přeji Ti hodně štěstí a to nejlepšíí rozhodnutí ![]()
alen89 píše: …a ten pocit co by za to jina maminka dala a nemuze, ja se snazim jen racionalne uvazovat ,ikdyz ted mam slzy v ocich. …
Určitě bys to zvládla. Zvládly to jiné, zvládla bys taky. Ale pokud se na to necítíš, tak dej miminko k adopci. Do 3 měsíců bude v milující rodině, která bude nejšťastnější na světě, že se dočkali vytouženého miminka! O malinkaté dětičky je obrovský zájem a čekací doba je dlouhá (známá čekala skoro 3 roky), takže to není tak, že bys nezodpovědně přivedla na svět dítě do přeplněných ústavů - tam jsou děti větší, z problémových etnik nebo takové u kterých se rodiče nemůžou rozhoupat svolit k adopci.
petulko, to je moc dobre ze ti to takhle vyslo,on kdyz clovek stoji pred problemem ,kde je slozite reseni vidi veci vice cerne ,nez na konec treba dopadnou,ale ze ti to takhle karasne vyslo je moc dobre. Ja vim ze pro me bude hodne rozhodujici v jakem tydnu se nachazim. Je to zvlastni, ted sedim u pocitace a nesedim vlastne sama,mam v sobe mozna uz malyho clovicka,kterymu treba uz bije srdicko,ale stale si to nepripoustim,nebo neuvedomuji,je to tim ze to byla asi jak rana z cisteho nebo.
alen89 píše:
Pritel je uzasny ,snazi se me drzet a pta se jak se citim ,jak se k tomu stavim atd,ale jeho nazor je ze ted ne ,on se stavi na stranu preruseni. Je to chlap a vim ze oni to vidi ,,jednoduseji´´,nez zenska a on to vidi s te strany ,ze fynancne to nejde,ze nebylo planovane a ze ja ted rozjizdim vlastni zivnost,ktera byla fynacne narocna na rozjezd a jeste nemela ani cas vydelavat a ze je mozne ze nejsem na roli matky jeste pripravena,pritel sice ano je o 7let starsi,rozumny ale ma ted prace nad hlavu. No ja jen doufam ze me doktorka hned v pondeli vezme ,zjistila jsem to dnes ve 4h odpoledne a to uz tam nikdo nebyl,takze objednana nebudu a vim ze na naky hystrericky tehule,co najednou honem honem,nikdo zvedaj nebude.
Věř mi, že nikdy není ten „správný čas“. Vždycky je něco…
A když náhodou nastane (fungující živnost, finanční nezávislost, bydlení, atd.), zjistíš, že je ti 35 let a „že to nejde“. Ale i když se rozhodneš si dítě nenechat, nevidím důvod, proč ho nedonosit a nedat k adopci. Myslím, že kdyby ses zeptala „miminka“, tak by raději chtělo být adoptované, než nebýt vůbec. Tak když už se to stalo, ty/vy ho nechcete, tak mu dejte aspoň šanci žít…
Priznam se ze kdybych miminko bylo velike a ja si ho nechala,asi bych ho uz nedokazala dat pryc po porodu,tohle vim ,ikdybych musela jist ja suchy chleba,aby maly se melo dobre. 9mesicu bych nedokazala ,abych mu nedala lasku a mohla ho dat pryc,to ne. Ted jsem na rozcesti ,kde se jeste muzu rozhodnout( teda mozna,dle stari mimi), a snazim se udelat si jasno a poradit,pokud by mimi zustalo,tak by bylo semnou
A píšeš, že rozjíždíš živnost, nedalo by se to třeba nějak skloubit s tím miminkem? Máš třeba rodiče nebo někoho, kdo by ti případně mimi občas pohlídal? A co dělá přítel? Ten by tě třeba mohl pomáhat?