Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím maminky,chci se zeptat,zda některá z Vás neprodělala Hellp syndrom?Nemám toho moc nastudovaného,teda spíš skoro nic nevím,jen to,co jsem se v noci dočetla na internetu.Začalo to v 6 večer,tupou bolestí v hrudníku pod žebry,od pupku nahoru mě to celé rvalo,jako kdyby do mě někdo házel kamení.Ve 2 ráno jsem běžela obejmout záchod a slušný čas jsem zvracela.Tyhle příznaky jsem napsala do vyhledávače a jako první mi vyjel jakýsi Hellp syndrom.Asi nemám na nic čekat a jet do nemocnice?
![]()
Ahoj,doufám, že si to pamatuji správně a nepíšu tady o něčem úplně jiném, ale tohle měla kamarádka, která nedávno rodila. Zjistili jí to až při porodu a je to jedna z možných vývojových cest preklampsie. Je to stav, který se upraví až porodem, ale je to rizikové. Ona měla během porodu hrozně vysoký tlak a hrozilo selhání jater. Nakonec vše dobře dopadlo. Víc asi fakt nepomůžu. Zkus nastudovat něco o preklampsii a uvidíš, jestli se to shodne.
Ahoj ja ho mela… ta bolest nikdy neprestavala, ani po zvraceni, byla to vlastne bolest jater, ale ja jsem si teda myslela, ze me boli zaludek… k tomu patri hodne vysoky tlak a spatne jaterni testy. Ja mela tlak vysoky nekolik tydnu, nez k tomu doslo a byla jsem hospitalizovana. Mela jsem ho ve 28 tydnu, ale jeste tyden me udrzeli na kapackach. Nikdo nerika, ze mas Hellp syndrom, ale jestli ti neni dobre, jed do nemocnice. Drzim pesti.
Na internet čtu,ze je nejcastejsi kolem 35.tydne.Mám strach,cekam dvojky tak nevim…
známá taky měla - veliká bolest břicha - hrozí selhání jater a ledvin, je to ohrožující stav pro život maminky a samozřejmě i miminka - jeď k doktorovi, pokud to je jen střevní chřipka nebo nějaká prkotina, budeš v klidu, moc přeju, ať je vše ok!
Ono je docela dobrý mít doma digitální tlakoměr. Stojí to pár kaček a je to vynikající věc. Když máš obavu, změříš si tlak doma a pokud by byl vysoký, zavoláš si sanitku a nemusíš nikde cestovat. Taky ho máme doma.
Hellp syndrom by to teoreticky být mohl, ale ve 24. TT (koukám na metřík) mi to přijde hodně brzo.
Ahoj,
já bych se zbytečně nenervovala a hledala jednodušší příčinu. Je ti ještě špatně? V kolikátém týdnu jsi? Může to být střevní chřipka nebo jsi mohla jen něco špatného sníst. Jak jsi na tom s tlakem?
Hned jet do porodnice!!! Nemusí to nic být, ale to oni zjistí z krve. Já mám dvojčata a podobné příznaky jsem měla taky okolo 32tt - ležela jsem v nemocnici. Z krve zjistili, že mám špatnou fuknci jater a špatnou srážlivost. Na ultrazvuku diletaci ledvin. Nakonec to Hellp syndrom nebyl, ale 3dny si tím nebyli jistí ani doktoři. Rozhodně bych to nepodceňovala. Raději bych byla pod kontrolou než něco zanedbala. To Tě nechci děsit. Držím palce. My se narodili 34+1 (ležela jsem v nemocnici od 26tt).
Sjela bych na kontrolu k Dr., kor když čekáš dvojčátka. U mě to byla nakonec preeklampsie.
Ale bolesti pod žebry jsem měla už kolem 30. týdne, protože jsem měla holčičku napříč a tlačila mě tam. Nemohla jsem spát, špatně se mi dýchalo, nemohla jsem se plně nadechnout.
Nakonec jsem rodila 37+2.
Hodně štěstí ![]()
holky,dekuju moc…vyspala jsem se,uz to neboli,jen mam obavy,pokud se to vecer vrati,okamzite jedeme,nechci stravit svatky ve spitale,snad chapete,Laaja dole mam metrik,jsem 24.tyden,cekam dvojky tak nechci nic zanedbat,v utery jsem byla u Dr.a tlak jsem mela krasny.Ted nevim,tlakomer doma nemam ![]()
katkabanova píše:
holky,dekuju moc…vyspala jsem se,uz to neboli,jen mam obavy,pokud se to vecer vrati,okamzite jedeme,nechci stravit svatky ve spitale,snad chapete,Laaja dole mam metrik,jsem 24.tyden,cekam dvojky tak nechci nic zanedbat,v utery jsem byla u Dr.a tlak jsem mela krasny.Ted nevim,tlakomer doma nemam
tlak měří i některé lékárny…měla jsem na konci vysoký, tak jsem kontrolovala
ať jste všichni 3 ok
Katko, vím, že čekáš dvojčata, jen nevím týden. Emimino mi blbne, spoustu věcí mi to neukazuje, např. metříky. V každém případě jsem naučená z práce, že většinou bývá příčina něco „obyčejného“ a nemá cenu se hned nervovat tím nejhorším. Pokud ti bude zase špatně, tak bych taky určitě jela do nemocnice, aby tě prohlídli a vyšetřili. Lepší je jet 100× zbytečně než jednou pozdě. Držím pěsti, ať jste v pořádku!
Ahoj jak jsi dopadla ja mela taky Hellp syndrom a vubec jsem nemela vysoky tlak, taky me bolele jakoby porad zaludek, no potvrdilo se to , jaterky jsem mela mega vysoky a supala na cisare v 32+2tt
Ahoj holky mohu se zeptat jsou ty bolesti pod zebry a v okol. Zaludku hodne velke?
Ahoj maminky, ktere jste si prosly Hellpem. Chtela bych poprosit o radu.. Mam teh. Cholestazu a pod pravym zebrem me boli uz tak od 5. Mesice.. Ale s prestavkama.. Asi jak jsou deticky natocene (cekam dvojcata).. Ta zebra na prave strane prestanou, kdyz si lehnu. Od nedele mi je spatne od zaludku, nezvracim, ale mam zaludek jak na vode.. Myslela jsem, ze se vraci nevolnosti z 1. Trimestru, ale po hledani na googlu na me vypadl Hellp syndrom. Prosim Vas tedy, zda ta bolest po zebry (jatra, zaludek) byla stala, nebo taky prestavala? Svedila Vas kuze? Jake jste mely priznaky? Diky.