Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, nemáte některá zkušenost s touhle hnusnou nemocí? Malá jí měla před 14 dny. Začlo to vysokýma horečkama kolem 39, po třech dnech to kleslo a v puse se jí udělalo snad sto aftů. Rty měla samý opar a byl to fakt horor!! Přestala mi úplně jíst a pít a doktorka mě strašila kapačkama. Ze dne na den musela být bez dudlíku, takže fakt hrůza. Nakonec to ustála a po 4 kritických dnech se trošku rozjedla a rozpila. Co mi je ale divný, že už má 9. den po antibiotikách (které prý stejně na tuto virovou anginu nejsou) a pořád má v puse pár aftů a na rtech pár oparů. Evidentně už jí to vůbec nebolí, protože normálně pije a jí, začla i normálně spát. Nemáte někdo zkušenost jak dlouho se to hojí? Mám se nervovat, že je to divný, že to ještě úplně všechno nezmizelo? Nebo to trvá tak dlouho? Díky moc.. Jo a jediný pozitivní je, že dudlíka už vůbec nechce…
Ahojky, děti to naštěstí neměly. Ale já dost trpím na opary a hojení trvá déle, nemusíš se bát. Ono je to bolestivé jen dokud jsou nalité tou vodičkou, ale pak už to nebolí, někdy se může udělat i stroupek, když se strhne, takže se neděs, to bude dobré. ![]()
Tak ta ATB fakt vubec nechapu, protoze zbytecne dcerce oslabila imunitu, kterou na boj s opary potrebuje. Jinak se jedna nejspis o primo infekci virem herpes simplex (bezny opar), ktera ma poprve celkem desivy prubeh (ne vzdy, moje dcerka to ustala s jednim oparem na rtu), ale ATB opravdu nejsou na miste. Antivirotika bych pochopila… Jinak hoji se to dlouho, hlavne, ze uz pije a ji. L.
Já z těch ATB taky nebyla nadšená, ale přidal se jí k tomu i zánět dásní, tak snad proto jí je dali.. nevím. Na obranu doktorky musím říct, že jí je ani nechtěla dát hned, čekali jsme do druhého dne jestli to nebude jenom nějaká viróza. Jako laik těžko můžu něco ovlivnit.. Ten vir má svůj název, napadá nejčastěji děti do 3 let a v letních měsících.. říkala doktorka. No už jsem z toho unavená a prý se to rádo vrací, tak se modlím aby už nás tohle NIKDY nepotkalo!!
To je náhoda - před ani ne týdnem jsme také prodělali, 7mm. Taky asi 4 dni horečky (nurofen,paralen), dle Dr. se s tím víc dělat nedá (antibiotika obecně nemají smysl - dávají se prej jen když se ty puchýřky začnou zaněcovat, podebírat, hnisat … , jinak na ten virus samotnej jsou atb blbost, tělo si musí poradit samo), jen srážet teplotu a dbát na to, aby pil (což bylo celkem peklo, protože řval jen jsem vytahla prso a jiným způsobem pít ještě neumí, tak furt jsem ho cpala lžičkou s vodou). Zahojí se to prej bez jizviček. Byla bych asi klidná - jste navíc posichrovaný tima antibiotikama, tak by se to nemělo infikovat a zanítit, ty ranky po oparech.
Zajímavý je, že to teda chytnou i kojený děti a mě se taky udělal opar (až po vypuknutí nemoci u něj).
Cpu se vitaminem B a zinkem …
Já jsem něco obdobnýho prodělala asi v 16ti - pusu aft vedle afta, ale byl to nějakej streptokok, silný antibiotika, 14dní jen o zmrzlinách …
Tak ať se to brzo zahojí.
Chtěla bych oživit toto téma. V pátek máme jet do Chorvatska, v pondělí večer měla malá 39 teploty, včera už jen zvýšenou a od včera od večera už teplotu nemá, ale dnes se jí udělali na jazyku afty. Jinak jí nic není, v krku jí asi nebolí, protože si na to nestěžuje a normálně jí. Myslíte, že to může být herpangia? Naše doktorka má dovolenou. Vůbec nevím, jestli máme v pátek někam jet ![]()
My tohle máme zrovna teď, 5,5 měsíce. Začalo to tak, že najednou chraptila, semtam zakašlala, tak jsem mazala k Dr. Vzadu v krku má milion drobounkých puchýřků jako opary, ale v puse nic, ani na rtech. Horečky nemá a normálně jí a pije. Dr. ale říká, že se horečky objevit můžou a že tahle nemoc trvá vždycky max. 4 dny. Lidově se této nemoci říká třídenní horečka. Takže prostě budem čekat až se z toho holka dostane. Už to má druhý den, jsem zvědavá na ty teploty. Hlavně se do mimina musí dostávat spousta tekutin, jiná pomoc není. Ta antibiotika, co tu někdo psal, to je teda katastrofa… U nás to teď nějak řádí, když jsem byla u Dr., tak před námi bylo nějaký dítko, který to taky mělo. Tak do postele a vyležet! ![]()
Jinak co ještě doporučovala Dr. - dávat pozor na to, co dáváme pít - musí to mít pokojovou nebo nižší teplotu a nedávat ovocné šťávy. Je to bolavé onemocnění a tohle by to jenom dráždilo.
Holky,naše malá má tuto herpanginu právě teď.Bylo mi vysvětleno,že Herpangina je virové postižení mandlí a hrdla napodobující obraz streptokokové angíny. Liší se výskytem charakteristických aftózních skvrnek na mandlích, jinak je celkový klinický obraz nemoci klasické angíně velmi podobný.Má klasické čepy jako při angíně,k tomu sfty až puchýřky na patře a dásních.Takže máme zmrzlinkovat a pít.Jsem zvědavá,jak to přežijem.
Vítek jí měl tak před měsícem. Začátek děsivý, už jsem pomýšlela na nejhorší, protože se neprobudil, byl apatický, hadrový panáček. Nakonec měl průběh dobrý. Dobře jedl i pil, čehož jsem se bála. Do týdne byl v pohodě.
No tak kéž bychom měly také supr průběh.Zatím nicmoc.Antibiotika,k tomu kapky do uší…k tomu malou totiž začlo bolet ouško.Tak uvidíme.Každopádně je pro mě cenný každý příspěvek,neb jsem tuto nemoc zatím neznala a to máme již třetí dítko.
Ladato já jsem to taky neznala a fakt mě to překvapilo. Jak je napsáno výše, tak určitě hodně pít a nejlépe vodu, bylinkový čaje. Hlavně ne sladký a kyselý. Vítkovi nejvíc vadilo mazání mastičkou v krku. Zajimávý, že máte ATB. Mě doktorka řekla, že se na to ATB nedávají, jenom mastička a brufen nebo panadol na bolest a teplotu.
Když oni jí nejdřív diagnostikovali jen angínu,tak jí je dali a po noci jí naskákaly ty puchýře..Malá je v Lázních,tam jsou všichni nemocní,tak něco chytla,jinak angínu nikdy neměla.Asi tam dr.nechtěla nic zanedbat,tak jí dala atb a když jí to v pusině vyrašilo,tak už ty atb asi nechtěla odebrat.No nechápu.Jináč děkuji za reakci…
Zdrávím.Můj 18 měsíční chlapeček měl od pátku do neděle vysoké tweploty.pod 38,3 to nešlo střídali jsme nurofen a panadol a octové tlapky měl pořád a teplota nešla dolů.V neděli večer nám teplota vyskočila na 39.2 a to jsem zavolala záchranku.Ta nás převezla do nemocnice.Malí skončil na kapačkách nasadili mu ospen antibiotikum.Bere mukosolvan a kapky do nosu.Ted už je to lepší takže po týdnu je skoro z toho venku. problém máme že nemáme pořádné žily .malého napíchávali 5 i do hlavičky nakonec měl na nožičce.
To je děs,s těmi dětmi…malá má taky ospen,ale zabral téměř hned,takže už přes 39 nemá.
Přeji jen samé zdravíčko,ať se malý brzy uzdraví!!!Kéž by šly ty nemoci přenést z dětí na nás!!!Nějak špatně to u dětiček snáší.Jsou tak bezradní…