Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
janicka píše:
to jde, nedat další hexu? náš synek měl odložené očkování právě kvůli nezahojenému ramínku po TBC teď se tedy děsím aby neměl ještě nějakou reakci i na tohle, to pak nevím co dál… tak jsem dala půlku čípku a změřím ho do dvou hodin… pak dám raději celý… moc děkuji maminky že pomáháte…
no, Anetě to reagovalo postupně po první a druhé dávce (to jsem se ještě n echala ukecat, že to naočkujem, akčoliv už to pracovalo). Pak jsem se alen edala. Jenže ono když už se to zahojilo, tak začala bejt chcíplá zdravotně a už se to táhlo. A dostaly jsme se k nejzazšímu termínu 6m mezi 2 a 3 dávkou a dr hrozila, že začnem od začátku. Tak jsem volala do očkovacího centra, ptala se, oni se ptali, co a jak a řekli, že mě objednaj. A tam řekli, že ta reakce TBC je po hexe častá (tam říkali složka žloutenky, někdo říká černý kašel, to je fuk). A že jí nedaj hexu, alébrž to, co se dávalo předtím (no a jak kroutila dr očima, když jsem řekla i reakce na noze a že se to prej očkuje od nohy, to je překvapilo)
Dostala tedy nejdřív infanrix (podruhé pak hib) a dostala jsem papír pro pediatru, kde psaly, jak pokračovat. Že vůbec ne od začátku. A doočkovat nejdřív infanrix, pak žloutenku a teď čekám už od podzimu na poslední obrnu. Pak se teprv začnem bavit o MMR (a protož ese říká, že už neni Trivivac, tak půjem zas do očkovacího centra - priorix nemáme dovolenej, ani ho nechci)
Asi bych jí to tehdá bejvala nechala rozložila za cenu, že to zaplatim ze svého, očkovací centrum nám to usnadnilo
Janičko, přečti si raději ještě jak má být dávkování těch čípků. Není tam náhodou, že se může dát čípek max za 6 hodin??? Už si to nepamatuju a možná zbytečně plaším, jen tak pro jistotu na to mrkni.
Po 2hodinách je skutečně brzy. Minimálně myslím, že je odstup 6-8hodin.
Mezitím se může dát lék s jiným druhem účinné látky - za 3-4hodiny (paracetamol vs ibuprofen)
Dřív bych nedávala (dávaly jsme po poradě s dr na pohotovosti pouze jednou hodinu po podání léku, ale vyloženě na radu dr a šlo o velmi vysoké horečky, ne o bolest)
paralen čípkyse dávaj po 6h. … jenže je uvedená dávka od 7kg… já dala půlku (nebo jsem se o to snažila, nějak se to víc rozdrtilo) a tak mě teda napadlo že pokud to nebude do 3h lepší dám pak celý… nechci ho předávkovat… a s čípky zkušenost nemám… malej má 6.6kg…
Teď vypadám jak popletenec… takže když jsem dala půl čípku na tuto váhu 6.60kg… i tak mám dát další do 6hodin? Malej spinká, ale když cukne tou nožkou tak brečí… děkuji maminky…
no pokud bych něco dala (kvůli tomu, že o byla půlka), byla byt o dávka léku druhé skupiny viz výše
(mno, u podobných věcí dávám většinou nižší než doporučenou dávku)
Když spí v klidu, nechala bych ho být. Dala bych jen, pokud by fakt moc plakal. Ani kdyby měl teplotu ,bych nebudila
JJ, taky bych nebudila. Malá měla večer teplotu po odečtu skoro 39, ale pak usnula a i když hořela dál, nechala jsem ji spát a neměřila i když podle mě teplota stoupala, podle toho jak hořela. A do rána to bylo ok i bez jakýchkoliv čípků apod…
Dobře, dám na vaše rady, přece jen máte zkušenosti a tom to je…já bych nevěděla co pořádně dělat… spinká, jen zapláče když pohne tou nožičkou, ale ještě se zeptám od toho očkování má jakoby cuky… takové tiky jako by se lekal, to předtím nebylo… může to být taky vedlejší účinek?
no, pokud to skutečně nebylo, tak bych určitě hlásila pediatrovi a to asi hned zítra - pokud se to bude opakovat.
Vždycky, u každýho očka, existuje riziko jakýchkoliv komplikací a je pak určitě lepší to řešit dříve a radši mít vyšetření s negativním výsledkem…
kluk vážil úplně stejně, doktorka to spočetla na 3,5 čípku za 24 hodin ![]()
Ahoj, děkujivšem za odpovědi.. .nakonec ta reakce byla pouze ten den a noc… horčka se vyšplhala na 39.4 a dohromady dostal jeden čípek… ráno a pak celý druhý den měl teplotku jen pod 38 a víc citlivou tu nožičku s hexou...... děkuji apřeji krásný den..
Jo my to takz dostali až po 14 dnech, aby nebyla nějaká reakce…Ale měli jsme štěstí ani na hexu ani na synflorix žádná reakce. Tak doufám, že jí to vydrží! ![]()
Ahojky,
my byli ted na 2.ockování prvni bylo uplne v pohode a ted ma malej teplotu a zarudle misto vpichu.Nam rikala doktorka chladit zarudnitu roztokem z octu a vodu nebo lihu co se daval na pupik a vodu