Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Jura007 a vyuzivas indexy na zacatku/konci farnich knih? Nekdy pomuzou
Většinou používám ty indexy, které jsou jako samostatné knihy. Nejčastěji v situaci, kdy matrika zemřelých je pořád ještě „živá“ (na matričním úřadě) a já se potřebuju přenést přes tu časovou mezeru.
A co všechno vás zajímá jen jména a datum narození a umrtí a nebo jdete i víc do podrobnosti jako zaměstnaní, nemoce dědične atd..? A ty odkazy, které tu davate najde mi to předky kteří pochazejí z ciziny a nebo se musím vydat na matriku do ciziny? dík ![]()
@Mi24 On pojem „cizina“ je strašně zavádějící. Jinak je to v Sasku, jinak v Bavorsku, Rakousko máš rozdělené na 14 diecézí (myslím tím historické rozdělení území dnešního Rakouska) a digitalizují se, pokud vím, jenom dvě - Sankt Poelten a vnitřní Vídeň. Slovensko je v takovém stadiu, že na netu najdeš jen to, co digitalizují mormoni (Slováci jim ovšem do jisté míry vycházejí vstříc) a Polsko a Ukrajina opět „každý pes jiná ves“ (jako Rakousko). Takže bez bližší lokalizace místa nejde odpovědět. Anebo je potom potřeba se spolehnout na jiné informace než z matrik.
@Mi24 K vyhledávání předků - ty si bohužel musíš ručně najít sama - nebo to zadat někomu z amatérů nebo profesionálů.
A teď mě tak napadá, že jednu informaci bych si asi neměl nechávat pro sebe. Pokud někomu půjde o shromáždění co největšího množství webových adres, využitelných při rodopisném bádání, tak v té zmiňované diskusní skupině máme adresy webových stránek vypsané na nástěnce.
@Jura007 tak u nás je to polsko, rakousko, německo takže zjištovaní a badaní je dost složité co se týká strany jedních předku druhou strranu už dělá několik let příbuzný
Já zatím děkuji za info, teď se mi dostalo tolik informací že si to budu muset vypsat.. Čeká mě tříletá mateřská takže snad to dám ![]()
Nejhorší je že mojí jediné babičce bude 91 a vždy když jsem se jí dříve ptala tak moc vzpomínat nechtěla a teď, ze zdrav. důvodů už mi nic neřekne.. :-/
Dobrý den, řeším podobný problém. Podařilo se mě vypátrat data narození a úmrtí svých prarodičů včetně bydliště. Ráda bych zjistila více informací, třeba kdo byli jejich rodiče, další příbuzní atd.. Jak a kde začít? ![]()
@chipsa v matrice by měli být zapsani zase jejich rodiče. Matriky jsou narození, sňatky a úmrtí. V malých farnostech to může být i jedna kniha, ve větších zas několik obcí v jedné. Poradi v archivu. Matriky jsou už i často digitalizované.
@chipsa Moravský zemský archív Brno
Anebo to stejné na netu… Matriky jsou hotové a teď se digitalizují urbáře a další pozemkové archívní prameny.
@Jura007 píše:
@chipsa Moravský zemský archív Brno![]()
Anebo to stejné na netu… Matriky jsou hotové a teď se digitalizují urbáře a další pozemkové archívní prameny.
Díky, zkusím najít na netu - Moravský zemský archív Brno
Naprosta vetsina matrik je online. tady jsou odkazy na jednotlive archivy podle mista:
http://www.genealogie.cz/…igitalizace/
pak se prober tim, jak se ve kterem online archivu hleda, najdes matriku, kde by melo byt zapsano, co jsi nasla (zaznam svatby nebo narozeni) a u toho budou udaje, ktere te posunou zase dal do histrorie.
A pokud chceš pátrat sama, tak si buď poříď nějakou příručku nebo se zapiš na nějaký rodopisný kurs. Kudy chodím, tudy doporučuju kurs u Blanky Lednické… Stačí trochu googlit.
Chce to hlavně čas a trpělivost. Já jsem v jedné větvi na 11. generacích, dál už to nejde, nejsou záznamy. Nejdál mám narození 1666.