Historie rodokmenu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
bamba
28.12.14 18:05

Chce to hlavně čas a trpělivost. Já jsem v jedné větvi na 11. generacích, dál už to nejde, nejsou záznamy. Nejdál mám narození 1666.

• Citovat
  • Upravit
26246
28.12.14 19:41

@Jura007 a vyuzivas indexy na zacatku/konci farnich knih? Nekdy pomuzou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
28.12.14 19:59

Většinou používám ty indexy, které jsou jako samostatné knihy. Nejčastěji v situaci, kdy matrika zemřelých je pořád ještě „živá“ (na matričním úřadě) a já se potřebuju přenést přes tu časovou mezeru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mi24
28.12.14 20:10

A co všechno vás zajímá jen jména a datum narození a umrtí a nebo jdete i víc do podrobnosti jako zaměstnaní, nemoce dědične atd..? A ty odkazy, které tu davate najde mi to předky kteří pochazejí z ciziny a nebo se musím vydat na matriku do ciziny? dík :kytka:

• Citovat
  • Upravit
18305
28.12.14 20:15

@Mi24 On pojem „cizina“ je strašně zavádějící. Jinak je to v Sasku, jinak v Bavorsku, Rakousko máš rozdělené na 14 diecézí (myslím tím historické rozdělení území dnešního Rakouska) a digitalizují se, pokud vím, jenom dvě - Sankt Poelten a vnitřní Vídeň. Slovensko je v takovém stadiu, že na netu najdeš jen to, co digitalizují mormoni (Slováci jim ovšem do jisté míry vycházejí vstříc) a Polsko a Ukrajina opět „každý pes jiná ves“ (jako Rakousko). Takže bez bližší lokalizace místa nejde odpovědět. Anebo je potom potřeba se spolehnout na jiné informace než z matrik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
28.12.14 20:17

@Mi24 K vyhledávání předků - ty si bohužel musíš ručně najít sama - nebo to zadat někomu z amatérů nebo profesionálů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
28.12.14 20:23

A teď mě tak napadá, že jednu informaci bych si asi neměl nechávat pro sebe. Pokud někomu půjde o shromáždění co největšího množství webových adres, využitelných při rodopisném bádání, tak v té zmiňované diskusní skupině máme adresy webových stránek vypsané na nástěnce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mi24
28.12.14 20:32

@Jura007 tak u nás je to polsko, rakousko, německo takže zjištovaní a badaní je dost složité co se týká strany jedních předku druhou strranu už dělá několik let příbuzný

• Citovat
  • Upravit
121
28.12.14 22:26

Já zatím děkuji za info, teď se mi dostalo tolik informací že si to budu muset vypsat.. Čeká mě tříletá mateřská takže snad to dám :-D
Nejhorší je že mojí jediné babičce bude 91 a vždy když jsem se jí dříve ptala tak moc vzpomínat nechtěla a teď, ze zdrav. důvodů už mi nic neřekne.. :-/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13331
21.8.15 18:54

Dobrý den, řeším podobný problém. Podařilo se mě vypátrat data narození a úmrtí svých prarodičů včetně bydliště. Ráda bych zjistila více informací, třeba kdo byli jejich rodiče, další příbuzní atd.. Jak a kde začít? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32891
21.8.15 18:57

@chipsa v matrice by měli být zapsani zase jejich rodiče. Matriky jsou narození, sňatky a úmrtí. V malých farnostech to může být i jedna kniha, ve větších zas několik obcí v jedné. Poradi v archivu. Matriky jsou už i často digitalizované.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
21.8.15 18:58

@chipsa Moravský zemský archív Brno ;) :kytka: Anebo to stejné na netu… Matriky jsou hotové a teď se digitalizují urbáře a další pozemkové archívní prameny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13331
21.8.15 18:59
@Jura007 píše:
@chipsa Moravský zemský archív Brno ;) :kytka: Anebo to stejné na netu… Matriky jsou hotové a teď se digitalizují urbáře a další pozemkové archívní prameny.

Díky, zkusím najít na netu - Moravský zemský archív Brno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
21.8.15 19:01

Naprosta vetsina matrik je online. tady jsou odkazy na jednotlive archivy podle mista:

http://www.genealogie.cz/…igitalizace/

pak se prober tim, jak se ve kterem online archivu hleda, najdes matriku, kde by melo byt zapsano, co jsi nasla (zaznam svatby nebo narozeni) a u toho budou udaje, ktere te posunou zase dal do histrorie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
21.8.15 19:01

A pokud chceš pátrat sama, tak si buď poříď nějakou příručku nebo se zapiš na nějaký rodopisný kurs. Kudy chodím, tudy doporučuju kurs u Blanky Lednické… Stačí trochu googlit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová