Historie rodokmenu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18305
21.8.15 19:02
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13331
21.8.15 19:03
@Ali-Ali píše:
Naprosta vetsina matrik je online. tady jsou odkazy na jednotlive archivy podle mista:

http://www.genealogie.cz/…igitalizace/

pak se prober tim, jak se ve kterem online archivu hleda, najdes matriku, kde by melo byt zapsano, co jsi nasla (zaznam svatby nebo narozeni) a u toho budou udaje, ktere te posunou zase dal do histrorie.

Díky moc, mám z toho hlavu jako balon:) Po smrti babičky se mě do ruky dostali různé záznamy předků a musím pátrat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32891
21.8.15 19:03

Jee, super že už jsou skoro všechny, asi se do toho pustim taky.Na mateřské jsem si dala od archivů pohov, a už tam ani nebudu možná muset. Super. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
21.8.15 19:07

A ještě jedny rodopisné webové stránky bych si neměl nechat pro sebe - Genea. Těm zkušenějším už to ani nezmiňuju - je to taková česká klasika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
21.8.15 19:09
@chipsa píše:
Díky moc, mám z toho hlavu jako balon:) Po smrti babičky se mě do ruky dostali různé záznamy předků a musím pátrat..

akorat bacha, je to navykove :lol:

zpocatku to chce trochu casu, zorientovat se, pochopit, jak se co zapisovalo, na co si dat pozor. a nenechat se odradit neuspechy, nekdy proste nejaka matrika shorela atd. a proste dal jit nejde. nastesti predku mame hodne a aspon nejake linie vzdycky funguji bezvadne ;)

mimochodem urcite casem prijde na zapisy, ktere nebudes umet precist. pak je super si nechat poradit:
 http://genealogie.taby.cz/viewforum.php?f=9

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13331
21.8.15 19:17

Velmi zajímavý mě přišel dokument Tajemství rodu. Mrknu na něj, třeba bude obsahovat užitečný návod pátrání :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
21.8.15 19:20

A chce to trochu zopakovat dějepis… Je dobré vědět, co to byl Toleranční patent (před jeho účinností nebyly jiné matriky než katolické) nebo co se stalo v letech 1848/49 (do toho data bylo základní územně-správní jednotkou panství, po roce 1848 velkostatek. Ale z pohledu jednotlivých územních celků to bylo to samé.)
Anebo podrobnější znalost dějepisu napoví, proč tolik lidí po roce 1920 vystupovalo z katolické církve…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
21.8.15 19:22

A ještě drobnost: tady si rozklikni položku „Nástěnka“ a podívej se, na co se tam často lidi ptají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8142
21.8.15 19:46

Ja mam pocit, ze bych na to nemela nervy, neco takhle vyhledavat. I kdyz by me to strasne zajimalo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
21.8.15 19:53
@Levandulina píše:
Ja mam pocit, ze bych na to nemela nervy, neco takhle vyhledavat. I kdyz by me to strasne zajimalo…

To jsem si před deseti lety říkal taky. a v jedné větvi jsem už v roce 1765. Ale zase na mě vykouklo asi deset nerozluštitelných hádanek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5372
21.8.15 21:46

@chipsa Je ale možné, že záznamy o narození tvých prarodičů budou ještě v „živé“ matrice, tu na internetu nenajdeš. Ale jako jejich přímý potomek se můžeš obrátit na příslušný matriční úřad a tam ti ten záznam vyhledají. Z něho zjistíš třeba jména a povolání rodičů tvých prarodičů, nejspíš i přesné datum jejich narození. A ti už potom budou zapsaní nejspíš v „mrtvé“ matrice, kterou už bys mohla dohledat na internetu a tak se sama posouvat dál do historie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5372
21.8.15 21:49
@chipsa píše:
Velmi zajímavý mě přišel dokument Tajemství rodu. Mrknu na něj, třeba bude obsahovat užitečný návod pátrání :D

Hodně dobrá je knížka od Blanky Lednické Sestavte si rodokmen. Tam je to pěkně „po lopatě“. Nebo nevím, nejsem možná schopná to objektivně posoudit, mám to vystudováno. Ale zdá se mi, že je to tam pěkně přehledně i pro laika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8142
21.8.15 22:51

@Jura007 To je asi pak jak droga. Clovek musi patrat dal a dal a nejde prestat :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
22.8.15 08:04

@Levandulina No, nejen droga.
Já jsem si až v průběhu pátrání formuloval, co vlastně chci najít. Předtím jsem neměl dost informací pro kvalifikované rozhodnutí… Takže mě zajímalo, z jakých lokalit a z jakého (tehdy) společenského prostředí pocházely jednotlivé větve našeho rodu. A dopátral jsem se opravdu k zajímavým věcem. Zmíním jen čtyři případy.
První případ se týká člověka velice prudké povahy (můj prapradědeček), který byl postupně třikrát ženatý a měl celkem devět dětí. Skoro s nikým se nesnesl a ještě moje babička cítila na vesnici takovou nevyslovenou výčitku za to, že je jeho potomkem. Proto se o něm s námi odmítala bavit a já jsem jeho životní příběh musel najít až v matrikách.
Třikrát ženatý byl ne kvůli rozvodům, ale proto, že kvůli dřině na poli a špatné výživě jeho manželky umřely kolem čtyřicítky… No relativně mladé. Smrti jeho poslední manželky předcházelo úmrtí jeho tří dětí - to nejmladší zemřelo ve věku pouhé tři měsíce. No a následně po smrti jeho třetí ženy ho našli oběšeného o pár kilometrů dál - ve stodole u cesty, kudy se tehdy chodívalo na trh do městečka, vzdáleného 25 kilometrů (dneska v tom kraji cesty vedou úplně jinak…)
Další je příběh nezletilé svobodné matky (mojí prababičky), která v 17 letech porodila nemanželské dítě na seníku A díky tomu ji otec vyhodil z domu. Dítě zemřelo ve věku dvou měsíců. Za pár měsíců se vdala za horníka z místních dolů, které tam (na sever od Kyjova) otevřel hrabě Hugo Salm z Blanska (potřeboval uhlí pro své železárny). Taky v tamních matrikách najdete svatby, narození a úmrtí v rodinách lidí, kteří nejsou místní a jejich kořeny pak dohledáte v okolí Blanska a Boskovic… Tehdy to byla nepředstavitelná dálka.
Třetí příběh souvisí s Tolerančním patentem - našel jsem svoje předky ve vesnici, která vznikla na konfiskované půdě, patřící předtím klášteru v Brně-Zábrdovicích. Sestěhovali se tam výhradně evangelíci - až časem se objevili i katoličtí osídlenci. (Tamní katolická matrika narozených jako tenká knížečka zabírá časový úsek 150 let a dosud patří mezi „živé“ matriky.) No a ti moji předci pocházeli z jedné strany z Velin u Pardubic - odtud příjmení Velinský - a z druhé strany z Vanovic, z tehdejšího boskovického panství). Až na takovou dálku se lidi tehdy stěhovali jen kvůli víře…
No a čtvrtý příběh souvisí s tou sedmnáctiletou svobodnou matkou. Její dědeček byl mistr kožešnického cechu, což na vesnici byl opravdu „někdo“. Jenže aby mistr byl mistrem, musel mít v cechovní pokladně složenou finanční hotovost a tu používal cech jako finanční rezervu. No a tomu předkovi onemocnělo jedno dítě (a zemřelo), pak druhé dítě (a zemřelo), a nakonec manželka (i ta zemřela). Takže při jeho druhé svatbě ( i při úmrtí) je zapsán v matrikách jako „kožešnický tovaryš“. Neměl peníze (které zaplatil za léčení), tak nemohl být mistrem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová