Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nevím kde začít, tak bych ráda oslovila snad zkušenější nebo znalejší… snažím se dát dohromady historii rodiny a to opravdu třeba po 6 generací zpět.. problém je v tom že nevím kde začít. Rodiče mým babiček a děděčků jsem nějakým způsobem v pohodě vypárala, ale dál mi to dost nejde.. Nevíte jestli existuje nějaký veřejný registr občanů.. Nebo internetové stránky či úřad, kde bych zjistila více??
![]()
Archiv. Vědět kdy a kde se narodili a najít matriky (narození, sňatků, úmrtí).Tam se zas dozvíš jejich rodiče atd.
@andelka83 píše:
Archiv. Vědět kdy a kde se narodili a najít matriky (narození, sňatků, úmrtí).Tam se zas dozvíš jejich rodiče atd.
znám jen jména.. a oblast.. bude to asi docela oříšek. Archív myslíš že je nějaký oblastní??
@Colenne : archiv v místě, kde se narodili. Jinak veřejný seznam žádný neexistuje. A hlavně je to docela piplacka a i spousta dokumentu z 19 století je psaná „jiným“ písmem, tak to možná ani nerozlustis. Ono ti co to dělají profesionálně vědí, proč si za to říkají takove penize.
@Colenne ano, archiv tam kde spadalo jejich bydliště.
Některé matriky jsou oříšek i pro profesionála, ne každej měl slušné písmo, kolikrát to člověk luští jak hádanku
Mohl by ti pomoct zaměstnanec archivu, ale musí vědět co hledat a kde, jméno, datum narození, najdeš stránku a on ti to pomůže přečíst.
Nás s kurentem buzerovali na škole hodně, a stejně to občas byl mazec.
Je to děsně jednoduché a zároveň šíleně složité
Musíš začít tím, co máš. Sepiš si jména a data narození, sňatků, úmrtí osob, co znáš. Zároveň je třeba vědět v jaké obci/městě se N, O, Ú stalo. Pak si musíš přiřadit obec/město do příslužného SOA. Pak se musíš prohrabat matrikami daného města/obce a jet stránku po stránce, až dotyčné najdeš. Zpočátku ti pomůžou čísla popisné a znalost rodiny, směrem zpět to bude horší a horší. Budeš si zapisovat každou zmínku příslušného příjmení a shodného čísla popisného. Budeš si všímat toho, odkud je nevěsta… Je toho mraky a nedá se to napsat vše naráz. ALe máš velkou výhodu, v současné době je velký počet matrik digitalizovaný a tudíž ti (možná) prozatím odpadne nutnost jet osobně do SOA.
Doporučuji přečíst tuto diskuzi:
https://www.emimino.cz/…-pokec-rady/
a výborně ti poradí @Jura007
Můžeš použít tyto stránky - zadej obec a vyjede ti, kde bys měla začít hledat
http://www.genea.cz/…dam-matriky/
Ja nasla 4 generace zpet pres net na SOA, vypsala jsem si vsechny stejneho prijmeni a pak jsem dala s mojim tatou dohromady, kdo je otec, stryc, bratr, bratranec. Hrabala jsem se v tom skoro 2 mesice min. 3-4 hodky denne, ale vysledek stal zato.
Ja pro patrani absolvovala dvoudenni kurz genealogie. Pokud chces 6 generaci zpet, neni to tak tezke (nepotrebujes znat kurent). Farni knihy narozenych, zemrelych a oddanych jsou postupne scanovany a muzes si je online dohledat - tedy ty 100 let a vice (narozeni) a snatek a umrti 75 let.
Jinak ja po 14 dnech ukrutne prace dolezla do roku 1785, takze si priprav spoustu volneho casu.
Jo a hledala jsem na familysearch.org - digitalizace od mormonu
Příspěvek upraven 28.12.14 v 17:53
@Colenne píše:Šest generací zpátky je ještě relativně brnkačka. Já jsem se v jedné větvi zasekl v roce 1764, ve východních Čechách po sedmileté válce a po cholerové epidemii - a dál se myslím nedostanu. Doooost dobrá detektivka…
Nevím kde začít, tak bych ráda oslovila snad zkušenější nebo znalejší… snažím se dát dohromady historii rodiny a to opravdu třeba po 6 generací zpět.. problém je v tom že nevím kde začít. Rodiče mým babiček a děděčků jsem nějakým způsobem v pohodě vypárala, ale dál mi to dost nejde.. Nevíte jestli existuje nějaký veřejný registr občanů.. Nebo internetové stránky či úřad, kde bych zjistila více??![]()
@Jura007 ja 1785, znam jmena rodicu a konec, ted neni vubec cas, navic jsem z toho trochu vypadla. A nektere zaznamy mi davaji zabrat, uz jsem se prokousala i kurentem ![]()
@Colenne A zkus si někde v e-shopu sehnat něco málo literatury. Pro začátek třeba „Sestavte si rodokmen“ od Blanky Lednické, „Cesta k rodinným kořenům“ od Peterky a něco od pana Sassmana, pokud ještě seženeš. Hlavně ten Peterka je pro začátečníky srozumitelný a zároveň výživný. Radši se vyhni knížce „Občanská genealogie“ od Kristoslava Řičaře, to je knížka z jiné epochy - s tou jsem začínal já před dvaceti lety…
V té době se vůbec nepočítalo s tím, že matriční knihy budou někdy dostupné po internetu. Tož tak.
@LindaPraha píše:
@Jura007 ja 1785, znam jmena rodicu a konec, ted neni vubec cas, navic jsem z toho trochu vypadla. A nektere zaznamy mi davaji zabrat, uz jsem se prokousala i kurentem
1785 je ještě v pohodě, tam máš domovní čísla a už je to letopočet po velké reorganizaci farností. Čísla popisná byla do praxe zavedena roku 1772, před tímto datem je to opravdu detektivka… A před tím rokem 1784 patřilo do některé farnosti klidně i pětatřicet obcí, takže taková matrika je fakt lahůdka.