Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Od kolika let umělo vaše dítě hláskovat slovo? Od kolika let umělo vaše dítě poznat, jaké slovo hlaskujete? Trenujeme to (máme to za úkol z logopedie) a vůbec nám to nejde. Podle prvního písmenka hada, co bych tak mohla hlaskovat. Pokud jste se to někdo s dítětem učil, jak dlouho vám trvalo, než se to dítě naucilo?
Mám dojem, že obě děti se to naučily až ve škole. Dcera ještě jako předškolačka byla schopná na základě hláskování hádat úplně jiné slovo. Například jsem vyhláskovala prase a ona řekla pes.
Ve škole neměly moje děti nikdy problém.
Ve školce s dětmi spíše slabikujeme - co slabika, to tlesknutí (počítají i počet tlesknutí) a určují s patřičnou nápovědou nejdříve první a až zvládnou tak i poslední písmeno ve slově. Pokud řeknou místo písmene první slabiku, je to taky dobře, rozdíl se procvičováním naučí. Jedná se samozřejmě o předškoláky.
@jezek1 Slabikování umí. Poznat slovo podle slabik taky. První písmenko taky pozna vždy, poslední je těžší, ale většinou už taky pozna.
@Sára 1 píše:
@jezek1 Slabikování umí. Poznat slovo podle slabik taky. První písmenko taky pozna vždy, poslední je těžší, ale většinou už taky pozna.
Tak tohle je přesně to, co má umět předškolák v době zápisu.
@Sára 1 píše:
Dcera je na tom úplně stejně. Dnes jí je 6 a půl, má odklad. U hláskování je těžce mimo. Někdo mi říkal (nemůžu si vzpomenout, jestli na logopedii nebo učitelka ve školce), že je to těžké a že s tím mají problém i děti v 1. třídě, tak že má ještě čas. Ale trénovat samozřejmě můžeme ![]()
@ivašot. píše:
Tak tohle je přesně to, co má umět předškolák v době zápisu.
ale nemusí… kluk při zápisu zvládl poznat 1 ze 3 u posledního písmenka a první žádné (snažil se říkat slabiky). Teď je mu 7, chodí do školy a zhruba tak měsíc mu to jde bezproblémů. A učitelku u zápisu vůbec nenapadlo řešit odklad ![]()
@lucenka píše:
ale nemusí… kluk při zápisu zvládl poznat 1 ze 3 u posledního písmenka a první žádné (snažil se říkat slabiky). Teď je mu 7, chodí do školy a zhruba tak měsíc mu to jde bezproblémů. A učitelku u zápisu vůbec nenapadlo řešit odklad
Omlouvám se, špatně jsem to napsala. Měl by to umět u zápisu, někdy se na ptají.
@ivašot. píše:
Omlouvám se, špatně jsem to napsala. Měl by to umět u zápisu, někdy se na ptají.
ale dítě nemusí umět u zápisu vše, na co se učitelky ptají.
@ivašot. píše:
Tak tohle je přesně to, co má umětpředškolák v době zápisu.
@lucenka píše:
ale dítě nemusí umět u zápisu vše, na co se učitelky ptají.
Tím, že to „má umět“ předškolák u zápisu, jsem myslela jen to, že pokud je dítě zakladatelky mladší, tak na něj nemá mít přehnané požadavky…
Mám predskolaka. Jde o to, že špatně mluví. Když to neumí děti ve škole, nevadí jim to ve čtení, psaní…? Dělám jen to, co máme dane za úkol od logopedky.
Ahoj,
odpovím Ti z pohledu učitelky.
K tomu, aby se děti mohly učit čtení, potřebují umět analýzu a syntézu slova. Tedy slovo rozdělit na hlásky, slabiky a pak zase z hlásek a slabik slovo složit. Pro češtinu je nejefektivnější výuka čtení právě analyticko syntetickou metodou, tedy zase rozdělení a složení ze slabik a hlásek. Většinou ve škole se děti učí slabikovat. Ale aby daly dohromady slabiku, musí také slyšet z jakých hlásek je složená. Takže základem je slyšet a rozpoznat hlásky ve slově. Začíná se slyšením první hlásky ve slově, potom by měly umět slyšet poslední hlásku ve slově, a pak slova rozhláskovat celá. Vytleskávání slabik je takový jakýsi předstupeň tohoto všeho.
Asi proto by měly děti u zápisu tohle umět, zjišťuje se tak úroveň fonematického sluchu a připravenost na čtení.
Obecně dnes chodí děti do první třídy s řečovými vadami, s nízkou úrovní fonematického sluchu (obojí spolu souvisí), nejsou připraveni na takový úkol jako číst, a pak číst s porozuměním. Přibývá nám dyslektiků. A já jsem přesvědčená o tom, že kdyby tyhle děti měly možnost dozrát zavčasu právě v tom fonematickém sluchu, respektive, kdyby ta příprava ve školkách a v rodině byla intenzivnější, ubylo by těchto dětí (samozřejmě ne všech). Protože i dyslexie je vývojová porucha učení, znamená to, že se její vliv na čtení a učení mění (spíš slábne). Podle toho, co nás učili na VŠ projevy specifických poruch učení mizí mezi 15 a 18 rokem. Mozek prostě dospěje. Hodně záleží na různých faktorech a hlavně inteligenci dítěte.
Zakladatelko je jenom dobře, že trénujete, nevím kolik je Vašemu dítku let, předpokládám, že předškolák. Všechno chce čas a právě tréninkem jde hodně věcí posunout kupředu.
Omlouvám se za tak dlouhý příspěvek.
A ještě…
To, že děti špatně mluví, tedy nevyslovují hlásku správně, čtení samozřejmě ovlivňuje. Čtou nahlas a pokud u písmeně L, řeknou dejme tomu zkomolené V, potom si to v hlavě špatně fixují. Záleží také na tom, jestli tu lásku umí dobře alespoň někde vyslovit správně, nebo je problém ve sluchovém vnímání. tohle je už takové složitější, ale všeobecně má patlavost, dyslálie vliv na čtení.
A taky bohužel na psaní, jemná motorika mluvidel souvisí s grafomotorikou.
Kdyby tě něco ještě zajímalo, klidně se ptej. Jsem logopedka a učím prvňáčky na speciální škole, takže praxe mám habaděj. (To neříkám pro chlubení
)
@Zeleňule píše:
A ještě…
To, že děti špatně mluví, tedy nevyslovují hlásku správně, čtení samozřejmě ovlivňuje. Čtou nahlas a pokud u písmeně L, řeknou dejme tomu zkomolené V, potom si to v hlavě špatně fixují. Záleží také na tom, jestli tu lásku umí dobře alespoň někde vyslovit správně, nebo je problém ve sluchovém vnímání. tohle je už takové složitější, ale všeobecně má patlavost, dyslálie vliv na čtení.
A taky bohužel na psaní, jemná motorika mluvidel souvisí s grafomotorikou.
Kdyby tě něco ještě zajímalo, klidně se ptej. Jsem logopedka a učím prvňáčky na speciální škole, takže praxe mám habaděj. (To neříkám pro chlubení)
Nejsem sice zakladatelka, ale zeptám se i já. Jak začít učit dítě hláskovat a číst? Žijeme v zahraničí, staršímu bude 6, v angličtině jedou spíš genetickou metodu, učí se písmena a teď mají asi 50 (zatím se mají naučit 10) slov, které se musí jakoby naučit zpaměti. A já netuším, jak tam zakomponovat to učení češtiny a čtení v češtině. Písmena umí všechny, ale zatím neprojevil snahu o to je spojovat. Umí slabikovat, tleská si u toho, pozná první a poslední písmeno.
@Janina81 píše:
Nejsem sice zakladatelka, ale zeptám se i já. Jak začít učit dítě hláskovat a číst? Žijeme v zahraničí, staršímu bude 6, v angličtině jedou spíš genetickou metodu, učí se písmena a teď mají asi 50 (zatím se mají naučit 10) slov, které se musí jakoby naučit zpaměti. A já netuším, jak tam zakomponovat to učení češtiny a čtení v češtině. Písmena umí všechny, ale zatím neprojevil snahu o to je spojovat. Umí slabikovat, tleská si u toho, pozná první a poslední písmeno.
my jedeme podle klasického českého slabikáře. Horší je, že některá slova se snaží vyslovovat anglicky a zase v angličtině česky
taky jich teĎ mají umět cca 10 a na konci roku 50. Ale když s ním čteme, tak už teĎ jich umí víc. Oni to s nimi ve třídě trénují a co si zapamatují, to si zapamatují (a některá složitá mě dost překvapují, jak zvládá).
Taky se učíte slova typu: is, what, than?