Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Janina81
Asi bych použila tu samou metodu i v češtině, nepřijde mi v tom problém. začala bych krátkými slovy, jako les, pes, mísa, maso. Děti nemají tak dokonalou krátkodobou paměť, aby u dlouhého slova si pamatovaly, co bylo na začátku. U třípísmenkových slov by to měly dát. Případně bych ty hlásky jakoby trochu protáhla, s tím, že než,,dořekne" první písmenko, už kouká na druhé a chystá se je vyslovit. Musí písmenka samozřejmě velice dobře znát a nesmí váhat.
V češtině se většinou začíná A, E, I, M, U, O, S asi v tomto pořadí. To je ale pro slabikování, pro hláskování bych spíš začala O, S, L, V, U, E, A dál, co je potřeba.
Dětem pro takové cvičení dělám myšmapu. Doprostřed čtvrtky napíšu písmeno ve všech tvarech (tiskací, psací) a okolo vymýšlíme a já píšu slova obsahující dané písmeno na začátku, na konci a vprostřed. Pak napíšu písmena na papírky a děti je přiřazují na správní místo ve slově. Zapamatují si tak tvary slov, kde se písmeno vyskytuje. je to taková hloupost, ale moc jim to pomáhá se s novým písmenkem popasovat.
Asi bych prckovi nepletla hlavu slabikováním nebo jinou metodou (navíc genetická se používá i v ČR, u mě tedy jenom jeden chlapec, který nebyl schopen pobrat slabikování, hláskování mu vyhovovalo). Jdou požít hry jako scrabble, ve škole máme scrabble junior a má dvě verze s předepsanými slovy a bez předepsaných slov. Děti to nutí dělit slova na hlásky.
No snad jsem poradila.
@lucenka píše:
my jedeme podle klasického českého slabikáře. Horší je, že některá slova se snaží vyslovovat anglicky a zase v angličtině česky![]()
taky jich teĎ mají umět cca 10 a na konci roku 50. Ale když s ním čteme, tak už teĎ jich umí víc. Oni to s nimi ve třídě trénují a co si zapamatují, to si zapamatují (a některá složitá mě dost překvapují, jak zvládá).Taky se učíte slova typu: is, what, than?
Začínají teď s tzv. fry words - mají prvních deset na naučení - a, the, is, it, to atd.
Kryštof je zatím dost líný, jak mu nejde něco hned, tak se vzteká a ztrácí zájem. Tak doufám, že se k tomu dopracujeme. Má to težký, bude muset dělat dvě školy najednou, protože se za 2 a půl roku budeme vracet a půjde do české školy.
@Zeleňule
Super, díky moc. Budeme muset začít, ať to pro něj není takový záhul najednou, ale spíš postupně. Tak jako tak bude mít po návratu, kdy půjde do třetí třídy asi rezervy. Zkusím se teď dohodnout při zápisu, jestli nutně musí používat psací písmo nebo ho nechají tiskacím.
@Janina81 píše:
Začínají teď s tzv. fry words - mají prvních deset na naučení - a, the, is, it, to atd.Kryštof je zatím dost líný, jak mu nejde něco hned, tak se vzteká a ztrácí zájem. Tak doufám, že se k tomu dopracujeme. Má to težký, bude muset dělat dvě školy najednou, protože se za 2 a půl roku budeme vracet a půjde do české školy.
tak to jsem na tom stejně, i s tím návratem. U nás to bylo i horší, že kromě takové té školkové angličtiny, neuměl ani slovo anglicky. Ale už se začíná chytat.
Ale třeba jsme teĎ neměli skoro 3 týdny týdny pořádně čas na slabikář a překvapil mě, jak v pohodě navázal na to, kde jsme skončili.
@lucenka píše:
tak to jsem na tom stejně, i s tím návratem. U nás to bylo i horší, že kromě takové té školkové angličtiny, neuměl ani slovo anglicky. Ale už se začíná chytat.Ale třeba jsme teĎ neměli skoro 3 týdny týdny pořádně čas na slabikář a překvapil mě, jak v pohodě navázal na to, kde jsme skončili.
A jak dlouho jste venku? My přijeli minulý konec srpna a první půl rok ve školce byl masakr. Z angličtiny věděl akorát ice cream a to bylo všechno. A dneska konverzuje na takové úrovni, že mi padá čelist. ????
@Janina81 píše:
A jak dlouho jste venku? My přijeli minulý konec srpna a první půl rok ve školce byl masakr. Z angličtiny věděl akorát ice cream a to bylo všechno. A dneska konverzuje na takové úrovni, že mi padá čelist. ????
od letošního srpna… u nás při nástupu do školy uměl barvy a s mojí pomocí zvládnul číslovky do 10. Ale celkem rychle zapadl mezi děti (ve třídě byli jen 3, kteří přijeli nově a neznali se od školky). Ale naštěstí jsme měli jen jedno ráno, které probrečel.