Hlava, mozek, migréna-poradíte?

Anonymní
25.10.22 20:56

Hlava, mozek, migréna-poradíte?

Ahoj, jdu se sem poradit a taky trošku podiskutovat o tom jak funguje hlava, mozek.
K založení tématu mě přivedla věc, která se mi stala tento týden a úplně poprvé před 14 dny. Seděla jsem doma u PC a najednou jsem začala hůř vidět, měla jsem různé záblesky, vlnění před očima, nebylo to moc, ale docela mě to vyděsilo, říkala jsem si, že je mi možná špatně z hladu. Jsem stresař, takže jsem se napila a šla jsem ven na vzduch..Venku jsem měla pocit, že vidím lépe a doma zase tak divně. Tento stav mě přešel do asi 20 min a pak se mi rozjela šílená bolest hlavy, bylo mi na zvracení a později jsem i zvracela…Šla jsem si pak lehnout, prospala jsem se a udělalo se mi lépe. To samé se mi stalo i druhý den (bez zvracení). Teď jsem měla týden klid, doufala jsem, že se mi to už nestane a když jsem si šla před pár dny vyzvednou balíček, najednou jsem měla pocit, že na telefon nějak hůř vidím, říkala jsem si, je to tady zase…Po chvíli mě to přešlo a přišla zase bolest hlavy, pocit na zvracení. Byli jsme s manželem a dětmi koupit boty pro syna, nějak jsem tam musela fungovat, ale necítila jsem se dobře. Doma jsem si zase na 20min lehla do ticha a tmy a odeznělo to. Nikdy dříve jsem to neměla, jsem měsíc po covidu, myslíte, že to může mít souvislost? Bolelo mě i břicho, měla jsem trochu průjem. Byla jsem z toho ale samozřejmě nervozní, bylo mi to nepříjemné…Já už se tak nějak bojím podívat na telefon, na pc, že mi to zase začne. Dneska jsem byla sama doma s dětmi a říkala jsem si, že snad zase hůř vidím, dostala jsem se z toho do úplné paniky, měla jsem pocit, že jsem jakoby mimo, dala jsem si na zklidnění cbd kapky a pak mi bylo lépe..Myslíte, že si můžu tyto problémy způsobit i psychicky? Mám diagnostikovanou tetanii, no brala jsem i AD kvůli úzkostné poruše. Jsem z toho všeho psychicky rozhozená, že mám zase brnění různě po těle, brní mi i jazyk, brní mi noha. Podobné téma ohledně brnění, tetanie RS jsem tady už zakládala loni, nějak na podzim se mi vždycky to brnění ozve a já vždycky stresuju co mi je. U neurologa jsem byla, ale dělal mi jen základní vyšetření u sebe v ordinaci…
Ještě jsem se chtěla zeptat ohledně toho fungování mozku…Každý večer uspávám dceru (1r) tak, že ležíme v ložnici, dcera leží na mě, já zavřu oči a za chvíli mám jakoby mikrospánky a zdají se mi nějaké sny, většinou nějaké blbosti, znamená to, že mám v hlavě „přepracováno“? Je to takové zvláštní, že mám takové sny…v poslední době se mi stává, že se docela přeříkávám. Synovi místo vezmi si tepláky, tak vem si tričko, teda tepláky a pojď atd…Jsem na mateřské, dvě děti, často jsem sama bez manžela. Snažím se teď více spát, ale mám pocit, že jsem pořád v psychickém napětí…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
407
25.10.22 21:14

Zní to takhle na první dobrou jako migréna s předchozí aurou. Typická migréna. Asi bych k neurologovi zašla. Já měla migrény bez aury. Šílená jednostranná tepavá bolest hlavy, zvracení, nesnesla jsem zvuk, hluk, pohyb, musela jsem do tmy, myslela jsem kolikrát, už zešílím, jak to bolelo. Jsou na to specifické léky, většinou se píší triptany (třeba sumatriptan). Měl by Vás vidět ale neurolog, aby vyloučil i jiný původ obtíží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
91
25.10.22 21:14

Ahoj hele nevim jak s tim zbytkem tvych potizi ale to s tou hlavou jak popisujes na zacatku vypada jako migrena…muj manzel na ne trpi a ma nejaky migrény s aurou ( popisoval to jakoze vidi nejaky krouzky nebo co) byl tenkrat kvuli tomu na CT mozku a nasledne i na rezonanci…ma na to silny prasky a kdyz zjisti, ze mu zacina tak musí si vzit prasek, do ticha a do tmy a idealne usnout….je uplne v prd… jinak a nemuze fungovat…Diky bohu ( tukam si tu na zuby) cim je starsi tim na ne trpi min…cca 2× za rok. Jinak ke zbytku zkus horcik a nejaky vitaminy, pripadne zvas znova ty AD…s nekym to prober☺️️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
25.10.22 21:28

To prerikavani je spíš, jak je toho moc, snad. Migrény jsem mívala. Já je mívala nejen se zrakovou aurou, ale s příznaky kompletní mrtvice. Takže pokud se ti s tím někdy objeví to brnění těla i jazyka a pak zase přijde bolest hlavy, může to být taky k tomu.
Když s tím zajdeš na neurologii, můžou ti tam předepsat silnější léky na bolest + by měly snad zastavit i tu auru. Já jsem jeden měla jen jednou a je to fakt síla. :) Ale já vysadila HA a pak už se mi migrény objevily jen v těhotenství a krátce po porodu.

Chce to sledovat spouštěče, vyhýbat se jim. A když to přišlo, hned s prvním příznakem jsem si dala dva paraleny, hodně pít čistou vodu, příp nějakou s magneziem a kolu není špatný si dát (roztáhne cévy, stoupne cukr). No a pokud možno to zaspat.
To magnezium je dobrý i jako prevence.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
25.10.22 22:19

No ja nevim, jak moc jsou overene/prozkoumane ty neuro/psychicke problemy po covidu, ale slysim to docela casto, takze pokud jsi uz mela nejake predispozice, mozne to nejspis bude, mohlo se to spustit. Ale uprimne, ty symptomy by klido mohla vysvetlit i ta predposledni veta - jestli prevazne sama resit 2 male deti, tak mas nejspis slusny mental load, unavu atd. Magnesium co tady nekdo navrhuje urco nebude spatny napad, ale mel by se ma tebe nekdo podivat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
26.10.22 06:47

Migrena je jista, dalsi je treba vysetrit neurologem, objednej se. Urcite jsi vycerpana a zazivas stres. Mas migrenu s aurou, takze nemuzes hormonalni antikoncepci (tabletkovou, hormonalni telisko nevadi). Hned po tech vizualnich vjemech si ber lek na bolest, z volne prodejnych Ibuprofen, klidne 2 tablety naraz. Kup si diclofenac v cipkach, ten si vem, pokud bys to nezastavila na zacatku a rozjelo by se to. Neurolog ti pak napíše vhodnejsi leky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.10.22 06:56
@Pudloslava píše:
Migrena je jista, dalsi je treba vysetrit neurologem, objednej se. Urcite jsi vycerpana a zazivas stres. Mas migrenu s aurou, takze nemuzes hormonalni antikoncepci (tabletkovou, hormonalni telisko nevadi). Hned po tech vizualnich vjemech si ber lek na bolest, z volne prodejnych Ibuprofen, klidne 2 tablety naraz. Kup si diclofenac v cipkach, ten si vem, pokud bys to nezastavila na zacatku a rozjelo by se to. Neurolog ti pak napíše vhodnejsi leky.

Mívám migrénu s aurou. Netušila jsem, že se u toho nesmí tabletová antikoncepce. Normálně jsem ji brala. Gynekoložka mi nabízela nějakou i teď kvůli dalším potížím. Co to může způsobovat za problémy? Jaké léky jsou vhodnější? Já třeba po sumatriptanu zvracim.

• Citovat
  • Upravit
753
26.10.22 08:36

Mám to stejně a mám migrénu s aurou. Začne to záblesky před očima, poté přestávám ostře vidět a postupuje to přes zorné pole, poté jdou křeče do rukou, přes paže až do hlavy a v tu chvíli mi nejde mluvit a později na cca hodinu nejsem schopná nic říct, nefunguje mi mozek. Uvnitř vím, co chci říct, ale ven vyleze totální blábol, ani textové zprávy nedávají smysl. Pokračuje šílená bolest hlavy. Řeším to již 12 let. Problémy začaly po lehkém úrazu hlavy. Takové ty stavy, že se to opět blíží jsem měla taky, je to prostě panika, že se ten stav znova rozjede, mě pomáhá dechové cvičení a prostě se uklidnit a říct si, nic se neděje, vše zvládneš se stresem se nic nevyřeší. Největší strach mám vždy, když mě to chytne v cizím prostředí, kde není nikdo, kdo by mi pomohl. Jednou se mi to stalo, když jsem jela ze školy domů a jako nastoupit do autobusu a říct kam jedu, když nemůžete mluvit a nefunguje mozek ani abyste to napsali? Jako nic příjemného. V práci jsme to kolegům oznámila, co se může stát a at se nelekají a ví co se mnou dělat, a hlavně volat manželovi, ten zbytek vyřeší. Pro případ nouze mám v telefonu aplikaci záchranka, kde mám zadáno, že mi nejde mluvit, po nainstalování jsem o dost klidnější.

Nejvíce mi pomohl denní režim, jediné vychýlení je o víkendu, kdy si přispím, ale pouze do prvního probuzení, jakmile bych pak chtěla znovu usnout probudím se s bolestí hlavy. Dále mě osobně vadí spánek přes den, takže za žádnou cenu si nedat třeba 20 minut po obědě. Nesmím moc ponocovat a vadí mi i malé množství alkoholu. Takže když už někde jsme cucám jednu sklinku vína celý večer. Dále jsou i potraviny, které můžou vadit, člověk musí vystihnout ty své. U mě je to hlavně čokoláda.

A pokud můžu doporučit tak antikoncepci okamžitě vysadit. Já jsem se bohužel nechala zblbnout gynekoložkou, která mi vždy napovídala pohádky, že mám nízkohormonovou a že to nemůže mít vliv, ale mělo. Měla jsem záchvaty 2× do měsíce a po vysazení antikoncepce mám záchvat jednou za 3/4 roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
753
26.10.22 08:46

Ještě bych doplnila, že doporučuji knihu migrénový mozek. Vše je tam vysvětleno a moc mi pomohla kniha i v tom, že migrény nejsou vždy širším okolí úplně dobře přijaty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2423
26.10.22 09:58
@Anonymní píše:
Mívám migrénu s aurou. Netušila jsem, že se u toho nesmí tabletová antikoncepce. Normálně jsem ji brala. Gynekoložka mi nabízela nějakou i teď kvůli dalším potížím. Co to může způsobovat za problémy? Jaké léky jsou vhodnější? Já třeba po sumatriptanu zvracim.

Já teda HAK beru tez a na neurologii to vi, jinak sumatriptan je moje záchrana, migrény mám na tři dny a většinou mi stačí půl triptanu na den, cili spotřeba jen 1,5 prášku měsíčně. Nic jiného mi nikdy neucinkovalo, úplně zbytečne jsem jedla nějaké ibalginy, auliny apod. A i když zvracis - pomůže ti na bolest nebo ho vyzvracis a tudíž bolest přetrvává?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.10.22 11:23
@Prosimklid píše:
Já teda HAK beru tez a na neurologii to vi, jinak sumatriptan je moje záchrana, migrény mám na tři dny a většinou mi stačí půl triptanu na den, cili spotřeba jen 1,5 prášku měsíčně. Nic jiného mi nikdy neucinkovalo, úplně zbytečne jsem jedla nějaké ibalginy, auliny apod. A i když zvracis - pomůže ti na bolest nebo ho vyzvracis a tudíž bolest přetrvává?

Trochu to pomohlo i se zvracením. A nebylo mi u zvracení tak špatně jako jindy. Jenže já většinou nezvracim (pokud už zvracim, nepomůže nic). Zabírá mi Ibalgin. Momentálně i ten je na mě silný a jsem po něm jak omámená.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.10.22 12:26
@Pudloslava píše:
Migrena je jista, dalsi je treba vysetrit neurologem, objednej se. Urcite jsi vycerpana a zazivas stres. Mas migrenu s aurou, takze nemuzes hormonalni antikoncepci (tabletkovou, hormonalni telisko nevadi). Hned po tech vizualnich vjemech si ber lek na bolest, z volne prodejnych Ibuprofen, klidne 2 tablety naraz. Kup si diclofenac v cipkach, ten si vem, pokud bys to nezastavila na zacatku a rozjelo by se to. Neurolog ti pak napíše vhodnejsi leky.

A muzu se prosim zeptat? Myslis, ze je mozne, ze mam tu migrenu po covidu a ze to zase prejde? Nikdy jsem to nemela. Porad se ted sleduji jak vidim. Je fakt, ze co je mala na svete, tak je to proste náročnější, manzel miva dvanactky a ja jsem po 3 dnech s detmi sama doma uplne vyrizena. Spavala jsem malo,6hodin treba.Sama bez deti se nikam nedostanu, max jednou za mesic s holkama z práce. Dovysetrit myslis to brneni? Ja uz to mam tolik let, uz jsem byla asi u 3 neurologu, vzdycky se to uzavrelo jako tetanie. Ale jen vysetreni v ordinaci, kdysi jakési sepy a emg myslim. Ja jsem v lete vzdycky v pohode, ozývá se mi to na podzim v zime.
Jeste k tomu prerikani, ja si trebs i v duchu reknu ze zajdu do loznice pro neco a v hlavě mi vyskoci treba koupelna, kuchyn a az pak ta ložnice. Přitom vim, ze chci do loznice. Mam to občas. Muzes mi k tomu neco napsat? Jinak antikoncepci neberu

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.10.22 12:31

@Pudloslava a jeste se prosim zeptám. Boli me hodně krcni pater, pri skloneni hlavy citim velky tah a bolest a pri otáčení hlavy citim takove krupani, praskani, muze to mit nejakou souvislost? Doma se protahuju. A to brneni se mi vice spustilo po te opakovane záležitosti s ocima, bolesti hlavy. Jsem z toho asi v panice, ze se mi to znovu stane. K neurologovi se objednam, uz jsem chtela, ale ma dovolenou.

• Citovat
  • Upravit
45
26.10.22 12:35

.

Příspěvek upraven 26.10.22 v 12:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.10.22 12:39

@Katynka6 to je desne teda..ja tak nejak doufam, ze jak to prislo tak to odejde. Antikoncepci neberu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex