Hledali by otce v případě mojí smrti?

Anonymní
23.4.24 09:24

Hledali by otce v případě mojí smrti?

Bude to dlouhý, ale chci napsat všechno důležitý, protože stejně by na to padaly dotazy. Takže - měla jsem skvělýho přítele, po cca roce vztahu jsem přes ochranu otěhotněla, ale protože jsme dítě stejně plánovali, tak jsme oba měli radost a na miminko se těšili. Zvrat přišel po porodu, kdy se zjistil u miminka malý problém - bude to mít vliv na jeho i náš život, ale nejde o nic vážného, dítě bude velmi pravděpodobně samostatné, jen trochu „jiné“ a jako malé bude potřebovat naší větší pomoc. Nechci psát o co jde konkrétně, ale opravdu to není nic hrozného.
Jenže v tu chvíli partner otočil a chtěl, ať dítě dáme pryč - to jsem absolutně odmítla. Ještě v porodnici tedy řekl, že v tom případě odchází, už ho nikdy neuvidím a jestli po něm někdy v životě budu chtít alimenty, tak bude chtít dítě vídat a pomstí se mi přes něj. Byl z něj najednou úplně jiný člověk, bez citů, ledově chladný, zlý - přitom celou dobu vztahu byl on ten citlivější - častěji brečel, častěji mi říkal, jak mě miluje, atd.
No - bylo to blbý, ale to dítě pro mě byla priorita, takže jsem to zvládla s pomocí rodiny. Z nemocnice mě už vezl můj taťka do prázdného bytu - ex byl pryč a už se s ním nešlo jakkoli spojit (buď si mě zablokoval nebo změnil číslo atd).
Bezpečí dítěte je pro mě nejdůležitější, peníze si zvládnu vydělat sama, problém je jen to, že kdybych chtěla cokoli na soudu (svěření do péče třeba), tak podle OSPODu musím ty alimenty chtít. Takže jsem nic nedělala, protože jsem se bála (podle OSPODu je úplně jedno, co ex říká a kdyby chtěl dítě vídat, měl by na to nárok, dokud by mu doopravdy nějak neublížil).
Dítěti je nyní 5 let, je skoro normální, miluju ho a máme skvělej život, i když jsme sami (po mojí zkušenosti si už na vztah opravdu netroufnu). Jenže - teď to hlavní. Letos bych chtěla dítě nechat u babičky na týden a poprvé odletět s kamarádkou na dovolenou. Hrozně jsem se těšila, ale teď mě napadla jedna věc - kdyby se mi něco stalo, co by bylo dál? Probíhalo by pravděpodobně dědické řízení, kdy vše dědí dítě, ale potřebovali by nejspíš jeho zákonného zástupce - a mám strach, aby to ex nerozčílilo a něco fakt dítěti neudělal.
Můžu něco udělat? Sepsat závěť a vše nechat mojí mamce, aby z toho dítě bylo vynecháno?
Nikdy jsme nebyli manželé, nejsme rozvedení, nemáme nic přes soud.
Ex je cizinec (naše sousední země) a má trvalé bydliště tam, v ČR žil jen se mnou, ale pracoval v zahraničí, takže tu není žádná adresa, přes kterou by se dal kontaktovat.
Vím, že to je šíleně specifická situace a přemýšlím, že bych se pro jistotu obrátila na nějakého právníka. Ale náhodou - kdyby tu byl někdo, kdo třeba aspoň tuší, moc by mi to pomohlo.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36026
23.4.24 09:27

Je v rodném listě jako otec?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6872
23.4.24 09:34

Je v rodném listě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77042
23.4.24 09:37

Píšeš spoustu zbytečných údajů a to hlavní, jestli je v rodném listě, neuvádíš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.4.24 09:44

Omlouvám se, to mi úplně vypadlo - právě, že v rodném listu je - to jsme vyřídili ještě v těhotenství, kdy jsme se oba na miminko těšili. Má i jeho příjmení.

• Citovat
  • Upravit
MartinL45
23.4.24 09:55
@Anonymní píše: Více

A ty nepobíráš žádné sociální dávky? Pokud ano, tak je OK že neplatí alimenty. Ale pokud pobíráš, okamžitě ho o alimenty zažaluj. Stát ti nebude dotovat život.

• Citovat
  • Upravit
33844
23.4.24 10:05
@MartinL45 píše: Více

Ona se ptala na tohle??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.4.24 10:05
@MartinL45 píše: Více

Ach jo, samozřejmě, že nic nepobírám. Jsem schopná se o nás finančně postarat úplně sama. Přesně toho jsem se bála, že se to zvrhne v obviňování, co já všechno dělám špatně místo pomoci.

A i kdybych to finančně nezvládla a musela bydlet u rodičů, tak ho nebudu žalovat o alimenty, když by to znamenalo, že něco udělá dítěti. Psala jsem to.

• Citovat
  • Upravit
33844
23.4.24 10:06

Z toho co píšeš, by ale stejně o syna asi zájem neměl, takže s velkou pravděpodobností ( snad ) by zůstal t tvých rodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.4.24 10:18
@arinecka píše: Více

To je pravda a taky v to trochu doufám. Jen tím, jak se ex naprosto nečekaně takhle hrozně změnil, tak vůbec nevím, co od něj můžu čekat.
Už mě i napadlo nikam bez dítěte nejezdit do jeho aspoň 15 let… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
37136
23.4.24 10:19

Hele dítě vydědit nemuzes, leda třeba přepsat teď majetek na rodiče, pokud ti jde o to, aby k tomu v případě tvého úmrtí neměl ex přístup. Co se tyce dítěte, ono by zákonného zástupce kontaktovat museli, ale pokud neměl zájem tehdy, tak ani teď by dítě do pece nejspíš nechtěl ne? Takže by zůstal u vašich a i kdyby ho chtěl, tak by cely případ byl dost sledován socialkou, protože je pro nej otec víceméně cizi clovek :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1794
23.4.24 10:53

Můžeš to předem probrat s OSPOD.

U nás je tatík také v RL. A no, platí alimenty a dostáváme i od státu. Drahý @MartinL45 to by se tatínci museli přes ty kapsy plácat víc než nějakou tu tisícovku, aby nebyla potřeba pomoc státu. Takže spousta rodin pobírá obojí. Jen málokdo, kde jsou alimenty větší než 3000,–. A ne, že by na to ten chlap neměl. On jenom nechce. U soudu si často zahraje divadélko a soudy, aby to měly z krku to odsouhlasí. Jo, kdo bys mi chtěl tvrdit, ať jdu makat. Tak máme frajere těžce postižené dítě a sama mám zdravotní problémy. :cert: :pankac:

Nuže, otec je v RL a sociálka předem spravená o tom, že otec se o své vlastní dítě nebude chtít vůbec postarat. Nebude se ani o tom s nikým bavit. Jako nabídnout mu to musí. Ale má v záloze předem další plány. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77042
23.4.24 10:57

tak ale tahle úvaha je nesmysl, zabít se můžeš i v ČR třeba při autonehodě, může tě auto srazit i jako chodce, i doma můžeš spadnout ze schodů, může ti prasknout aneurysma - prostě smrt nechodí jen při letecké dovolené

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
23.4.24 11:59

Hoď se do klidu a tyhle černý scénáře si přestaň v hlavě tvořit. Přece osud nezměníš. Žij, cestuj, dýchej. Má-li tě zabít autobus, tak tě prostě zabije, že ti vjede do baráku například. A zemřeš na gauči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3038
23.4.24 12:15

No když budeš mrtvá, tak by se ta msta od bývalého docela minula účinkem ne?
Jestliže roky dítě neviděl a neuvidí, co by z toho mohl mít, že se o něj ze dne na den má plně starat?
Určitě jde sepsat poslední vůli, zmínit tam že chceš aby dítě dostali rodiče/kamarádka a proč a probrat to s nimi+hlavně s právníkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí