Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky jsou obě na hlídání skoro každý víkend - když jsme doma. Vždycky tak na půlden až den. Babičky se střídají, holky mají 5 let a 1 rok.
Když jsem byla na rodičáku tak jsem za jeden den volna byla moc ráda. Většinou si prďolu naši vyzvedli a jeli někam na výlet nebo na chatu. Po návratu do práce už mi ty víkendy tak nevhovují. Přesně jak píšeš, v týdnu je toho moc a kolikrát dorazíme domů až večer.
Takže teď si ho vyzvedává můj taťka přímo ze školky a je u nich i přes noc
ráno ho zase odveze do školky a já si ho odpoledne vyzvednu. O víkendu se třeba taky vidíme, ale to jedeme všichni jako rodina. Tchyně bydlí s námi, takže tu řešit nemusím ![]()
Mam deti 10 a 7 a nikdy mi nikdo nehlidal krome akutniho treba par hodin, ale to bych spocitala na kedne ruce, tak tise zavidim, ale soucasne teda kazdy vikend by pro me urcite bylo moc
Každý víkend by bylo pro mně moc. Syn okolo těch tří let občas přespával u babičky, když tam s mužem jeli na návštěvu, ale byla to jedna noc tak max 1-2× měsíčně.
Jinak jsme nějaké větší hlídání nikdy moc nepotřebovali.
Kdybych měla kam, tak je klidně ob-víkend dávám. Každy ale ne, proste na stridacku.
Hlídání nemám, tak tiše závidím
Pro mě by teda obvíkend celý den bylo příliš, tak vyřiď tchýni že může být ještě ráda a ať neprudí ![]()
Ani omylem.
Udelej to podle sebe! Ne podle tchyne.
Proste ji tam davej, jak potrebujes ty.
A nemuzou si vyzvednout prcka ze skolky a stravit s nim odpoledne, nebo i prespani?
Tak to mela znama a bylo to ideální pro všechny. Ona nemela tak hekticke odpoledne/rano, dite se s babi a dedou uzilo a vikend si uzili nekdy všichni, nekdy jen mama, tata, dite.
Rozhodně nemas nejaky divny pozadavky.
U tchýně jeden víkend v měsíci u moji mamky tak jednou za 3 měsíce.
Samozřejmě, že pokud někam jedeme tak si nikdo děcka nebere.
Urcite ne, uz ted ma vase babicka nadstandardni moznosti. Vzhledem k tomu, ze se k vam muze pridat v podstate kdykoli. Moje tchyne byla to stejne, ale uz od narozeni, zila v tom, ze mame povinnost dodavat vnouce az k ni domu, idealne kazdy vecer. Zadne, ze by se ona stavila k nam na kavu.
Poradim jen, abyste to vyresili hned a jasne. My se nastesti odstehovali a i ted po peti letech velebim ten krasny den, kazdy den
hlidani bych semtam sice ocenila, ale to se da koupit, sice bez babickovske lasky, ale zase bez vydirani- a neresi se jen vysazenim u televize ![]()
S ohledem na to, že straší a teď mladší dcera bývá poměrně často nemocná ze školky, většinou pořádná rýma, tak jsem ráda, když je mamka pohlídá, zázrakem od nich nic nechytá. Já i manžel od nich vše.
Tím se hlídání prakticky vyčerpá, tudíž chci aby o víkendu měli s dědou klid. Jsem jí za to moc vděčná, poněvadž můžeme s manželem pracovat a u nemocných dětí se tak casto ne střídat.
Další hlídání nastupuje v létě.
Děti 3 a skoro 6, bývají na hlidani na víkend tak 1-2× měsíčně. Hlidaci babička je poklad, nedokážu si představit, fungovat bez toho.
Ale jezdi takhle k našim už od doby co byli v podstatě mimina (tedy od te doby co to dali v noci v pohodě s flaskou beze me, tak okolo třičtvrtě roku ).
U vás je to takový divny, ze si babička z ničeho nic vzpomene a mysli si, ze se všichni po***
. Zařídila bych se podle sebe a podle toho, jak chce dítě. Pokud doteď u Tchyne v životě nespala / nebyla hlídaná, asi těžko tam bude chtít každý týden na vikedn.
Začala bych postupně a pak by se vidělo. A do ničeho se nenechat nutit!
Mimochodem, ja jako mala byla taky s bráchou KAŽDÝ víkend u babičky nebo u dedy (byli uz tehdy rozvedení a každý si nás bral zvlášť) a nikdy nám to nevadilo, zpětně na to vzpomínám rada ![]()
Neumím si představit, že by dítě bylo každý víkend u babiček, máme svůj program, jsme rádi, že se užijeme. U nás je to tak, že dcera je jednou za dva měsíce na 2-3dny u tchýně. S druhou babičkou jsme častěji společně a hlídá ji spíš když je potřeba, prázdniny, nemoc.
U nás hlídá babička jedno odpoledne přes týden - vyzvedne děti ze školky a školy a je s nimi dokud nejdou spát. Ale víkendy by mi nevyhovovaly z důvodu jak píšeš.
Ahoj
Promiň anonymně, mám tu známé…
Já jsem ráda, vděčná a moc si toho vážím…ale zrovna jsem nastoupila po RD do práce a v týdnu máme kroužky, práci, povinnosti a proto jsem ráda když o víkendu trávíme čas jako rodina třeba na výletě nebo neco podnikneme.
Jak často dáváte 3 létě děti hlídat?
Mám tříletou dcerku, celé tři roky nikdo nechtěl hlídat…teď když už je samostatná, je s ní domluva, tak najednou chtějí všichni každý víkend
Pro mě je ideální představa 1× za 14 dnů na celou sobotu od rána do večera k babičce, s tim ze hromadné navstevy na kafe jsou samozřejmě častěji, vidame se kazdy týden vsichni společně, bydlime od sebe pul hodinky autem…ale tchyni se to nelíbí, doslova na me zírala a nastvala se kdyz jsem ji rekla ze příští vikend ne, protoze jedeme pryč… chce každý víkend (jsou zvyklí od dalších vnoučat prakticky od roku ty děti byly všechny víkendy v roce od patku do neděle u babicky)… jak to máte vy?
jinak otevřené dveře má u nás babička kdykoliv, může vidět a být s dcerkou kdy chce…