Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Takový všeobecný dotaz. Každý má jiné možnosti.
Syna mi hlídali naši, až když jsem přestala kojit, což bylo ve třech letech. Naši i tchánovci bydlí dál, takže to ani pak nešlo moc často.
Příspěvek upraven 05.05.26 v 14:03
@Barevné klubíčko píše: Více
Já bych třeba dala levou ledvinu za občasné hlídání. Jednou měsíčně volný víkend by byla úplná paráda. Ale mít dítě každý víkend někde pryč už mi přijde fakt smutný. Nedělala jsem si dítě proto, aby bylo pořád někde pryč a já měla klid. V týdnu toho času tolik není a o víkendu si užívám den na hřišti/procházce/výletu.
@Serpentini píše: Více
Přesně souhlasím. Mě by stačilo pohlídání aspoň jednou za čtvrt rok. No bohužel, není to možné…
Taky souhlasím. Odpočinek a být jen s manželem by se nám fakt hodil. Ale vlastně si to neumím ani představit. Bylo by mi smutno. Čím jsou děti starší, tak vlastně ten pocit, že by jsme si potřebovali odpočinout mizí. Jsme rádi spolu
každý víkend mít děti u babiček by se mi nelíbilo.
@Serpentini Přes týden, já pracuji z domova a přítel končí v práci dřív než přijde dítě domů, takže máme na trávení času jako rodina hromadu času. Dítě nejezdí k prarodičům aby jsme se ho zbavili a měli klid jak tu padlo, ale protože dítě i prarodiče chtějí dokud má o to dítě zájem. A k tomu že je to smutný bych řekla jen to, že nechápu co je na tom smutného, že dítě má s prarodiči hezký vztah a navzájem spolu chtějí trávit čas…prarodiče jsou také rodina, i když na těchto stránkách se na to zapomíná. Trávíme s dítětem možná víc času než rodiče, kteří chodí do práce například na směny, ale pak s ním tráví víkendy. Myslím si, že je na každém jak to má a není potřeba moralizovat, že je to smutné
@Sněhuláček30 píše: Více
Než přijde dítě domů… takže dítě chodí zřejmě do školy. Moje dítě taky chodí do školy, s manželem máme takovou práci, že většinu dní ani nechodí do družiny a stejně přes ten týden vidím, že toho opravdu kvalitně stráveného rodinného času není tolik. Dítě má kroužky, chce jít i ven s kamarády, má domácí úkoly. Mně to prostě smutné přijde. Odevzdat přes týden dítě do instituce a o víkendu prarodičům. Ale jo, každý to má jinak. Když ti vyhovuje být mámou jen přes týden a mít volné víkendy, tak je to tvoje věc. ![]()
No, jestli si myslíš, že tvůj kvalitně strávený rodinný čas je ten nejlepší, tak bohužel, fakt není. Tvůj pohled se může jevit jako závist a nebo to, že ty jsi opičí matka, co dítě dusi svojí láskou a potřebou mít ho neustále u sebe. A než mě tu zas někdo osočí, tak ne, nic proti tobě a tvé rodině nemám, jen je mi líto tvého dítěte, jak on musí trávit kvalitně rodinný čas podle tebe.
@Serpentini Dítě chodí v týdnu domů ve 12 a na kroužek jezdíme všichni, úkol má hotový za 10 minut když nějaký mají, takže času spolu trávíme dost. Podle tvých myšlenkových pochodů je tedy smutné když dítě chodí do družiny, protože se ho tím rodiče zbavují i když by s ním mohli být. A nevím jak ty, ale já nepřestávám být mámou tím, že dítě není doma. Jak jsem řekla, prarodiče jsou taky rodina a já jsem za jejich pěkný vztah s dítětem ráda
@ibis píše: Více
Nejsem opičí matka. Sama píšu, že volný vikend jednou do měsíce bych brala a i jsem opakovaně v různých diskuzích psala, že si párkrát do roka platíme hlídání. Dítě tráví čas s různými lidmi i se svými kamarády, má vlastní aktivity i bez nás. Volnosti má dost. Ale přes týden dítě odkládat do školy a každý víkend zase někam pryč mi už přijde nepřirozené a hodně smutné. Mého dítěte ti líto být nemusí, teď jsme zrovna byli na prodlouženém víkendu pryč a moc jsme si to užili a třeba pukni ![]()
@Sněhuláček30 píše: Více
Každý den do dvanácti u nás nemají ani děti v první třídě, už tam je jeden den škola pět hodin. Děti obvykle chodí do družiny, protože rodiče pracují a to dítě v té družině není 48 a víc hodin každý týden. Kdyby bylo, tak by mi to přišlo smutné. Ve tvém modelu už prarodiče nejsou prarodiči, ale druhými rodiči. Už na tebe nebudu reagovat, protože je mi z té konverzace smutno a nechci v ní pokračovat.