Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Cca každý druhý víkend. Babičky se střídají, děti se častěji snažíme rozdělit 2:1 mezi obě babičky.
@Anonymní píše: Více
proč anonym? a taková diskuse je tu jen jedna každý den, dostala jsi od adminů rozkaz rozproudit to tady?
Když byly děti malinké, tak do roka vůbec, od roka na pár dní o prázdninách, když jsme lepili práci a zavřené jesle. Jednu babičku máme 80 km daleko, druhou 350 km.
Ja hlídám prarodiče. Bohužel.
Ale prvorozeného hlídali často, byli mladí. Druhorozenou hlídala moje mama - šla akorát do důchodu. A třetí nikdo - to už jsem hlídala já je. Tátu ještě opatruju.
@stinga píše: Více
Tak dneska to tu měl na starost Matěj. A on přímo zbožňuje, když ho zdejší uživatelé volají na pomoc…
![]()
@Anonymní píše: Více
Ahoj, jak často se ty „staráš“ o své rodiče?
Zatím mi nikdy nikdo syna nehlídal a jsem za to ráda. Hlídání si prarodiče a zbytek rodiny užijí ještě dost, až bude větší.
Podle potreby, jak chodime do prace. Nekdy to vyjde treba 5× v mesici, nekdy 2×. Kombinace vikendu (pres den, ne na noc) nebo jen vyzvednuti ze skoly.
A pak tak 2-3× do roka kdyz jedeme na vikend s manzelem, deti jdou na vikend k prarodicum. Nekdy o prazdninach jedou na prespani i jen tak, bez toho ze bychom potrebovali hlidat.
Me hlídala jen mama a to az kdyz jsem se vrátila do práce a dětem bylo 3 a 5. To mi pak hlídala nemocné děti podle potřeby, naštěstí moc nemarodily a o letních prázdninách treba týden nebo dva. Hodně jsme se to snažili pokrýt s manželem, příměstaky atd. Hlídání neni samozřejmost. Ač bych ocenila větší rozsah, tak člověk vždy musi byt rad, za to co má.
@ibis píše: Více
My se třeba o otce staráme 24/7, protože je už čtyři roky ležící a má těžkou demenci. Spokojená? ![]()
Když byly děti malé, často se u ní H děti doléčovaly, abychom mohli do práce. Taky tam trávily část prázdnin. Ale takové to pohlídat, abychom s manželem mohli do kina, to se stalo dohromady asi třikrát.
Starší (skoro 5 let) si bere jedna babička jednou týdně odpoledne ze školky na pár hodin a pak zaveze domů. Druhá babička a děda vyzvedávají ze školky, někdy i třikrát týdně a vozí domů, cestou si povídají, čtou si spolu atd. Hodně se jí věnují, když jsme u nich třeba na návštěvě. Přes noc si jí berou, když opravdu potřebuji (např. mám pracovní cestu mimo domov a současně se to nehodí ani manželovi apod.), to bývá cca 5 nocí za rok. Poprvé u nich přes noc byla až když jsme jeli do porodnice s mladší.
Mladší (15 měs.) nehlídá nikdo, ale to starší také ne, když byla v tomto věku.
Myslím si, že to máme stran hlídání super. Ale asi celkově žiju v bublině, kde když bydlí prarodiče v nějaké rozumné vzdálenosti, tak se u vnoučat angažují.
(ale osobně potvrzuju pravidlo „komu hlídali (pra)rodiče, se do toho sám moc nehrne“ - mě prarodiče nehlídali nikdy, jedni už nebyli naživu, když jsem se narodila, druzí bydleli daleko na vesnici a nepamatuju si, že bych tam někdy byla bez rodičů jen tak na prázdniny)
Od skolniho veku o prazdninach moji rodice 1× tydne, manzelovo rodice 1× tydne. Nasi jsou daleko a pracuji, manzelovo rodice blizko a v duchodu, ale nechteji. Ted uz je to v poho, deti 13 a 9, uz se dost pohlidaji sami, ale kdyz byli mali, tak to bylo bez hlidani obcas krusny.
Ahojte, jak často vám hlídají děti vaši rodiče?