Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Katko: nechci se hádat, ale podle mě jsou miminka na kravál z dělohy prostě zvyklá… Naše děti prostě jinou možnost neměly, kdyby spávaly doma v klidu, tak je pak probudí kde co…
Tak hluk s dělohy přeci nejde srovnat se sbíječkama
Kdyby ti děcko prostě v kravále nespalo,tak co by jsi dělala?To by mě fakt zajímalo
To bys byla radši aby nespalo vůbec?Nebo se uřvalo? ![]()
Ono je to jako když vysvětluje matka,co kojila bezproblému děcko do tří let nekojící,co kojit prostě nešlo,že když se chce tak jde všechno ![]()
Tak náš spí v hluku v pohodě - běží televize/počítač (film, seriál), rachtáme v kuchyni.. No prostě je zvyklej, usnout při tom. Večer to samé, jakmile sám usne, nebo ho uhoupeme, jde do postýlky a my máme puštěný film a vůbec mu to nevadí. A je to dobře, neumím si představit, že by mé dítě bylo zvyklé na úplný klid a budila ho každá kravina ![]()
Katko: já si zase myslím, že to srovnat jde. Kor, když dětské ucho neslyší tolik, jako slyšíme my, mají v ouškách ještě jakousi zátku…
Co bych dělala? Nevím, já mám názor ten, že dítěti kravál nevadí, pokud v něm usne…
Kojení x nekojení je podle mě trochu o něčem jiném… s dcerou jsem bojovala se synem bez problému.
Saxana22 píše:
Katko: já si zase myslím, že to srovnat jde. Kor, když dětské ucho neslyší tolik, jako slyšíme my, mají v ouškách ještě jakousi zátku…Co bych dělala? Nevím, já mám názor ten, že dítěti kravál nevadí, pokud v něm usne…
Kojení x nekojení je podle mě trochu o něčem jiném… s dcerou jsem bojovala se synem bez problému.
Kdybys měla doma dítko,které ti řve 18 h denně,tak věř tomu,že bys byla ochotna za aspon půl hodiny spánku vypnout všechny zvuky světa
Já takové dítko doma měla a kdo nezažil nepochopí,tod vše ![]()
A nechápu proč je kojení o něčem jinem
Já o tom taky něco vím a ač jsem u jednoho dítka udělat to,co by dokázala málokterá,kojení nám nevyšlo.A vždycky se najde někdo,kdo mi řekne,že kdybych chtěla,tak bych kojila.Nemám ráda,když matky spavých děti poučují ty,které doma bojují o každou sekundu spánku.Kdybys doma takovy dítko měla,tak věř,že bys měla jiný názor.Už se nemíním dohadovat.Bud ráda,že ti děcka spí,já takové štěstí nemám a pro spokojené dítko a maminku budu klidně doma chodit po špičkách ![]()
Katko: ale já se nedohaduju, vím, co je to nespavé a špatně usínající dítko, to mi věř… Ale zřejmě to fakt nemá cenu…
Já teda souhlasím s Katkou, sama spím hrozně špatně a junior to má bohužel po mě. Snažila jsem se dělat běžné zvuky přes den a těšila se že budu koukat na TV, ale všechno ho budilo, nakonec to dopadlo tak, že jsem televizi rok neviděla (do jeho 1 roku jsem s ním bydlela v garsonce) a jediná aktivita kterou jsem mohla dělat když spal bylo čtení a i u toho se mi probudil když jsem otočila stránku !
Běda jak za zavřeným oknem zaštěkal pes, hotovo, bylo po spaní a to jsme bydleli v 7 patře. Teď má skoro 2 roky a už tolik citlivej na hluk není (bydlíme u trati
), ale mám přesně opačnou zkušenost než je „normální“ Jako miminko hluk nesnášel a teď je k němu tolerantnější ![]()
Už mlčím ![]()
A jak vám spala dítka v porodnici? Budilo je taky všechno a nebo se na to ticho naučila až doma? Nechci rýpat, jen mě to zajímá…
Saxana22 píše:
Už mlčímA jak vám spala dítka v porodnici? Budilo je taky všechno a nebo se na to ticho naučila až doma? Nechci rýpat, jen mě to zajímá…
Saxano, ale toto přece nejde srovnávat. Miminka do cca 4 týdnů nejsou citlivá na zvuky, to je přece všeobecně známo. To až později se to rozděluje. Podívej, já mám dvě holky a obě jsem odmalička nechala spát při hluku. Opravdu jsem to dodržovala u obou naprosto stejně a u první dcery se mi to povedlo a taky jsem si říkala, že jsou maminky hloupé, když chodí kolem miminek po špičkách. No a u druhé dcery jsem změnila názor. Ona do těch cca 4 týdnů v pohodě spala při hluku a já si libovala v tom, jak jsem si to hezky zařídila. No a najednou ji začal vadit sebemenší hluk a já s ní nemohla jít na procházku v čase spaní, páč ona nemohla usnout. Nechápala jsem, co se to děje a zkoušely jsme to překonat asi měsíc, ale byla stále nevrlá, páč nebyla pořádně vyspaná. Takže jsem pak vypozorovala, že usne a spí i 3 hodky v kuse, když ji nic neruší, takže opravdu nemůžeš všechny házet do jednoho pytle. Ty jsi měla pouze štěstí, že to oběma tvým dětem nevadilo, ale třeba tvoje třetí dítě by bylo jiné
Saxana22 píše:
Už mlčímA jak vám spala dítka v porodnici? Budilo je taky všechno a nebo se na to ticho naučila až doma? Nechci rýpat, jen mě to zajímá…
Také souhlasím s Katkou. Přijde mi naprosto nesmyslné co se říká, že se dítě naučí na ticho. Taky jsme doma měli běžný hluk a snažili se malého nezvykat na úplně ticho. Jsou, ale děti, které mají lehký spánek. A když malý pláče a bolí ho bříško, potom usíná a je už tak rozrušený, že chce spinkat a nejde mu to, tak ho probudí větší zvuk když něco spadne, hlasitý zvuk atd. A to jsme ho mohli učit na hluk, jak chtěli. Od určitého týdne ho zkrátka některý hluk probudí, pokud nespí tvrdě. A o nějakém učení už se nebavím s nikým. Protože kdo takové dítě nemá zkrátka nepochopí.
A to malý když usne celkem dlouho spí. Vůbec se nedivím maminkám, které jsou štastné, že dítko konečně usne. A vědí, že ho bohužel hlasité věci probudí, tak kolem něj chodí po špičkách. Protože jsou štastné, že aspoň na chvilku dítě usne. ![]()
Jasně, že mají některé děti lehký spánek, oto se nepřu. Ono je podle mě spíš důležité, v čem dítě usne, pokud usne v tichu, vzbudí ho kde co, pokud usne v kraválu, tak ho jentak něco nevzbudí…
Vítek spí v kraválu běžně, ale když mi usne v tichu ve vesnici a přejdeme do města, tak je v turánu vzhůru… tak asi tak.
Saxana22 píše:
Jasně, že mají některé děti lehký spánek, oto se nepřu. Ono je podle mě spíš důležité, v čem dítě usne, pokud usne v tichu, vzbudí ho kde co, pokud usne v kraválu, tak ho jentak něco nevzbudí…Vítek spí v kraválu běžně, ale když mi usne v tichu ve vesnici a přejdeme do města, tak je v turánu vzhůru… tak asi tak.
Ale Saxi, nejsou jenom tvoje děti přece, jsou děti, které v kraválu prostě neusnou. Jak jsem psala, naše děti jsem učila to samé a bydlíme na vesnici, kde pořád někdo seká trávu, řeže na pile, štěká pes apod. a prostě jednou se to zlomilo a malá najednou nemohla při kraválu usnout. Pamatuji si moc dobře, že tenkrát soused řezal dříví, což jindy malé nevadilo a najednou nemohla usnout. Nechala jsem ji skoro hodinu se kroutit a vrčet a občas jsem tam přišla a pohoupala jsem ji, což předtím nikdy nebylo nutné a po hodině jsem to vzdala a malá únavou usnula až k večeru, ale dala mi to pěkně sežrat a do večera byla pěkně protivná. To se opakovalo asi měsíc. Ted je mi líto, že jsem ji nechala tak dlouho trápit a mohly jsme si obě ušetřit nervy. Zkrátka jsem to hodně lámala a už aspon po týdnu jsem to měla vzdát, ale já byla strašné zarputilá, jako jsi ted ty, a říkala jsem si, když to přece šlo u starší, tak to musí jít i u mladší, ale teď vím, že člověk nemůže být tak strašně radikální