Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, jdu si pro rady a tipy, postřehy. Můj syn 2 měsíce a 3 týdny mi už víc jak 14 dní šílí u prsa, chytne se chvíli tahá a začne se vztekat, když mu dám cumlík tak se uklidní a tak mu dám zase prso a takhle bojujeme i půl hodiny a více. Jedině v noci a nad ránem to jde, sice taky u toho mrmle, ale není to taková hrůza. Kaká mi jednou za prá dní, ale je tomu 14 dní, kdy nám od rána plakal a plakal, myslela jsem, že jsou to prdíky, ale trvalo to celý den a všechno mu ulevilo jen na chvíli, pak se pokakal a stolice byla hnědozelená. Volala jsem na linku kojení a tam mi řekli, ať to neřeším. Tak jsem to neřešila. Týden u nás probíhal tak, že jeden den prokřičel, druhý byl takový vláčný a jen spal a budil se na jídlo, tak jsem mu dávala normálně prso. Usínal u toho neprojevoval se. Druhý den zase u něj křičel. Myslela jsem, že jsou to větry, jak se po chvilce začnou střeva hýbat, ale teď v sobotu mi děti hlídala mamka a říkala mi, že se jí zdá, že je Štěpánek nějaký malinký. Půjčila jsem si váhu a zvážila ho, za tři týdny přibral 240g-270g (nevím přesně, váha si váži jednou tak podruhé tak)a završila to v sobotu večer opět šílená hysterická scéna, chvilkama i nedýchal a pokakal se, stolice byla opět hnědozelená a tak páchla, že to byl mazec i pro mě. Ač nerada, dala jsem řvoucímu dítěti sunar a byl klid. Najedl se a spal, ráno jsem mu dala zase prso, pěkně popapal, ale za dvě hodiny už zase plakal a naříkal. Přidám ještě, že každý večer strašně křičíval a my jsme mysleli, že jsou to prdíky a tak jsme ho nosili a polohovali, byli jsme už hotoví, trvalo to i 4 hodiny a pak vysílením usnul. Po tom sunaru to úplně přešlo a vůbec ho prdíky netrápily. Včera jsem ho zvážila před a po kojení, vypil když byl klidný cca 140ml, pak za dvvě hodiny jak se hlásil o jídlo tak zase křičel a pouštěl se, ale já jsem pořád prso dávala a střídala s cumlem na uklidnění a vypil si 100ml, ale pořád naříkal a křičel, takže jsme mu dali zase sunar a vypil si další 120ml a ještě chtěl, ale to mi zase už přišlo hodně. Ráno jsem znovu kojila a tahal i když se první vztekal, ale nakonec se chytnul a papal za dvě hodiny na to jsme už museli zase trochu bojovat, i když né moc. Po tom dokrmu pak i kakal už normálně včera. Je mi to hrozně líto, jím i piju pořád hodně a pravidelně, teď jsem začla ještě navíc pít více kojící čaj a brát homeopatika. ALe nepozoruji změnu. Chtěla jsem kojit déle, ale když to nejde tak to nejde. Ráno jsem hned volala doktorce, tak zítra na převážení, že prý každá váha váží jinak, ale prý podle všeho má hlad. Tak já nevím, kolik toho má vypít, když ode mě vytáhne okolo té 100 a pak ještě chce papat a tolik toho sní.
Děkuji všem za postřehy a rady.
Jinak naše váha, porodní 3000g, 6 týdnů 3,7kg, 2 měsíce 4,33kg, teď má 4,6kg
Ještě dodám, že jsem na radu zkusila odstříkat mléko a nechat do rána odstát a ráno jsem přišla a byla to voda a navrchu světle bílý povlak, ale nic moc, ani jak škraloup na polívce.
Podle mě žádný vážný problém. Zbytečně se nestresuj a nevaž ho pořád. Můj malý měl taky velké přírůstky a teď má čím dál menší a měl už i vloni a na svůj věk je docela malý (už má 17 měsíců), ale to neznamená, že není v pořádku. Viděla bych tu stolici na nějaký běžný průjmík. No doktorka určitě bude vědět víc…
No dobře, ale my máme 2 měsíce, děti během první čtvrtletí mají přibírat 700g na měsíc a více. A nemá průjem, ale hnědozelenou plastelínu.
No, moc nepřibírá, to je pravda…zkus zachovat kojení co nejdéle, my skončili na kojiní+ dokrm po každém jídle, po 4. měsící už jen UM ![]()
já bych teda řekla, že opravdu má hlad - ta stolice je jednou za pár dní, jak píšeš, barva i zápach skutečně odpovídá hladové stolici..a v souvislosti s malým přibíráním…no..osobně bych to řešila, protože by se mi to nezdálo.
mlíko ale nejde posuzovat podle vzhledu - pravděpodobně jsi odstříkala jen přední, které je řídké, zadní je pak výživnější..některým ženám nejde odstříkat vůbec.
každopádně pokud by to bylo déle, tak bych se řídila radou doktorky a pak přikrmovala (a to nejsem zastáncem zbytečných příkrmů)
nic si nevyčítej, uvidíš, třeba se to ještě spraví, držím palce.
LadyRebeko,tak tohle přesně mi dělala moje malá.Dokojila jsem a tak za hodinu strašný řev a chtěla zase jíst.Týden mi doslova celé dny prořvala.Pak už jsem to nevydržela a zavolala Dr.Ta jí převážila a zjistila,že za týden nepřibrala ani gram a opravdu řve hlady
Začala jsem dávat Nutrilon a je klid,malá je spokojené,pohodové miminko.Přes den mi pije 130-170ml,jak kdy a v noci 200ml.Přibírá 250-300g týdně.V pátek jí byly 2 měsíce a měla 5,07 kg.Taky jsem si představovala,že budu kojit déle,ale když to prostě nejde co se dá dělat ![]()
Podle popisu to vypadá opravdu na hlad. Asi bych nestresovala sebe ani mimčo , zkus si dál kojit (i 2× za noc - nejlepší stimulace tvorby mléka), ale dokrmuj UM. Rovněž jsem zastánce kojení, ale když nejde tak nejde.
Taky se přikláním k tomu,že má hlad. Měla jsem u všech 3 dcer málo mléka,než abych stresovala dítě a i sebe,tak jsem nakojila,co ve mně bylo a zbytek dokrmila UM.Co dítě vypilo,to vypilo. A byly spokojené.
Až u třetí,když jsem vážně nic neřešila,se mi konečně až po 3ech! měsících kojit skoro plně. Jen když dcerka po kojení ještě plakala,tak jsem jí dala UM-cca 1 x denně,někdy ani to ne.
Pro rýpalky předesílám,že jsem se snažila zvyšovat produkci mléka i odstíkáváním,včetně noci,vcelku zbytečná práce.
Prostě někdo má,někdo ne.
Dodám ještě, že po tom sunaru měl druhý den ráno krásnou žlutou stoličku. ![]()
@LadyRebeka píše:
Dodám ještě, že po tom sunaru měl druhý den ráno krásnou žlutou stoličku.
Tak mu dávej radši sunar, odstav a bude to snad dobrý…
@LadyRebeka píše:
Dodám ještě, že po tom sunaru měl druhý den ráno krásnou žlutou stoličku.
tak to je asi jasné…holt má málo,ale svět se neboří!!!!
Spokojená máma = spokojené dítě ![]()
No vynechala jsem jedno kojení a teď se mi nalily prsa. Tak ho teď zkusím nakojit. Uvidím co mi zítra ještě řekne doktorka, ale hlady ho trápit nebudu.
Ahoj, tak tu hnědozelenou stoličku má z toho, že si právě jak píšeš jenom cucne, takže se napije jen předního mlíka. A s tím bojkotováním u prsa- moje malá dělala to samé a taky ji bylo kolem 2 nebo 3 měsíce, ale tak do měsíce to přešlo, taky jsem měla strach, ale prostě to přešlo, asi mají prostě takové období. ![]()