Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No není to bezpečné. Může přiletět straka a z hnízda mimino ukrást
@Anonymní píše: Více
Nebezpečné kvůli čemu? SIDS?
Hele… Takhle… Kdybych dodržovala všechny zásady prevence SIDS, tak se nevyspí ani jedno moje miminko, ani já. Hnízdečko je za mě v pohodě.
Moje dítě spalo v hnízdečku dokonce na boku. Skoro od narození prostě na zádech neusnulo (jedině v kočárku), v posteli doteď (3 roky) usíná na boku. Zapřela jsem ho o okraj hnízdečka a měla pro svůj klid monitor dechu a videochůvičku.
Obě děti jsem měla v hnízdečku, mladšího navíc ještě v zavinovacce (ten to vyloženě vyžadoval) a taky vyžadoval být přikrytý dekou až po bradu a cípy deky kolem hlavy…podle všech odborných rad jsem své děti ohrožovala na živote…ale jinak by se nevyspaly ![]()
Kdybych dodržovala vše, co podle lékařů mám, tak moje dítě nespí tak od dvou měsíců ještě ani v roce.
Upřímně, moje dítě není laboratorní myš, aby bylo v holém prostoru, taky má nějaké potřeby.
Jo a taky měly plyšáka v posteli…a mantinel…to se prej taky nesmí
ale kdyby nebyl tak speciálně syn by už teď měl boxerskou demenci…a nebesa..ale ty by vadit snad neměly…
Příspěvek upraven 19.03.26 v 08:10
To závisí, z jakého pohledu se člověk na to dívá (třeba z hlediska kojení je hnízdečko, stejně jako zavinovačka a td. považováno za potencionální překážku úspěšného kojení, ale stále bude existovat dost dětí, které se úspěšně kojily a i úplně naopak), navíc úplně vše má svá negativa i svá pozitiva a z toho důvodu je třeba napsat ne, není to zcela bezpečné jako vlastně nic není zcela bezpečné, vesměs ať se zařídíme jakkoliv, je možné se dočíst, že riziko např. SIDS tam je, takže pak je to hlavně o tom, v čem se cítíme dobře my samy!
Třeba o takovém společném spaní s miminky a malými dětmi je toho napsáno taky hrozně moc, i o tom, jak to může být nebezpečné, ovšem já se vždy nejlépe cítila, když jsem děti měla přímo u sebe v kontaktu, i děti se tak cítily dobře, takže jsem to tak praktikovala, prostě jsem se jedině tak dobře vyspala, někdo to považuje za menší riziko, někdo zas za nepřiměřeně velké riziko, člověk si musí vybrat, jak to vnímá on sám, jinak by se z těch všech mouder zbláznil ![]()
Hnízdečko byla jedna z nejvíce používaných věcí u nás při obou holkách.
Taky jsem u druhé dcery ušila hnízdečko na odpolední spánky, v noci spala s námi v posteli, okolo sebe kojící polštář, jako mantinel.
Jestli máš obavy, soupni pod něj monitor dechu ![]()
Oficialne neni, muze si na nej namacknout hlavicku a udusit se. Ja mela deti v zemi posedle bezpecnym spankem asi tak, jak jsou v CR vsichni posedli prdy
Detska sestra mi pri navsteve doma sundala i kolotoc z postylky, ze je „nebezpecny“…jak by se to novorozene dite k nemu transportovalo metr do vysky jsem nepochopila a po odchodu jsem ho tam vratila
Mimochodem, tam jsou i zavinovacky nebezpecne.
Moje deti spaly se mnou, taky to ma rizika, informovala jsem se o nic a snazila je minimalizovat…ono je to na kazdeho vyhodnoceni no.
Syn byl v zavinovačce a jinak mel v postýlce mantinel a deku, nebo peřinku. Nic jsem nečetla a dělala jsem si podle sebe vše ![]()
Mám tříměsíční holčičku a od začátku spí v hnízdečku, v zavinovačce a na boku - a je spokojená. Hnízdečko ani jiné věci se do postýlky nedoporučují kvůli udušení miminka, ale my jsme v tomto koukali na potřeby holčičky a i na naše spaní 😊 jeden čas taky spala jenom když se jí na hlavu a přes očíčka dala hadrová plínka, ale to jsme praktikovali jen přes den, kdy jsem měla malou na kamerce. Máme monitor dechu.
Ahoj holky,
mam tydenni miminko a prvne jsem ho davala spat v zavinovacce, ale to se mu moc nelibilo a nakonec jsem v beznadeju zkusila hnuzdecko a zavinovacku a spi jak dudek. Cetla jsem si ale, ze to neni bezpecne a zase nemuzu spat ja.. mam z toho strach.
Je tu ale hodne maminek, co na hnizdecko nedaji dopustit. Co si o tom myslite? Jak jste na tom?
Moc dekuji