Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Okta píše: Více
Jak se zastavuje růst u dětí??? A jak se zastaví růst nohy??? ![]()
@Anonymní píše: Více
Tak on se ten růst teď už zastaví, jak dostane menzes. Asi bych se toho tolik neděsila, výška kolem 180 je u holek teď už normální.
Netusite nekdo, jestli je mozne u divek nejak rozumne odhadnout, kam az dorostou? Protoze u malych deti se to hodne resi, meri se kostni vek, rustovy hormon, nevim co jeste. A na zaklade toho se rozhoduje o podavani rustoveho hormonu. Ale existuje i nejaka rozumna moznost odhadu u velkych deti? Navic u divek do toho vstupuji hormonalni hladiny. Ono to zastaveni rustu neni zadna legrace, castym vedlejsim ucinkem hormonalni terapie je neplodnost. Coz tedy by nam k tomu mozna @Okta mohla doplnit, co povazuje za horsi, jestli oploutvenou zirafu nebo prumerne velkou neplodnou zenu?
@Hibou píše: Více
Odhadnout se to dá, endokrinologové mají tabulky. Já177cm, manžel 198cm a dcery odhad výšky 182- 192. Ale odhad, ve finále se může stát cokoliv.
@Okta píše: Více
A jak se to dělá ty chytrá? holka má ve 12 nohu 43 a 174 cm
te bych ji jako šli uříznout prsty, nebo jak? ![]()
Menstruaci ma od 10 let a pořád roste. Ale už ne tak rychle. Možná letos bude mít poprvé zimní boty z loňska ![]()
Já mám 180 a muž dva metry.
@Janli píše: Více
A jake hodnoty se pro ten udaj meri? Ono 10 cm rozptyl je porad dost, neni to o mnoho lepsi nez takove ty jednoduche kalkulacky vypoctu na zaklade vysky rodicu. A presne jak rikas, take mam pocit, ze se muze stat cokoli. A rozhodovat se dle takoveho odhadu o pripadne hormonalni terapii pro dite mi prijde proste silene.
Vychází se z výšky rodičů. Hormonální terapie je nesmysl na úrovni Mengeleho. Neříkám, že bych dcerám nepřála výšku do 180cm, ale přirozenou. Problém je, že v dnešní době se šíleně prosazují bílkoviny, ale to je hlavní zdroj růstu.
Tak dcery otec 198 cm, já 178,dcera os malička hodně vysoká, take jsem měla strach. Obě babičky 185 cm.. dostala menstruaci na začátku 10 roku, měří jen 166 cm, noha 38. Takže ro opravdu být nemusí…podle výpočtu Mudr měla mí 185 +
Od menstruace vyrostla jen o 2 cm, noha už vubec. Dnes 20 let.
Mne slo o to, jestli to lze odhadnout nejak presneji - mereni kostniho veku, hladin hormonu, podobne jako se to dela u moc malych deti.
@pikola píše: Více
no na to jsi prece mela myslet driv. POdle diskuze jsi si mela vzit nejakeho maleho krpateho a nekompatibilniho, hlavne at neni vysoky. To je totiz to jedine dulezite v zivote
![]()
Jedině těsně před ukončením růstu, ale vzhledem k tomu, že s tím nic nenaděláš, mi to přijde zbytečný. A hlavně, řešit výšku a pořád na to upozorňovat není pro ty holky ok. Stačí blbý pindy okolí. Prostě to brát, tak jak to je.
@ka2ka píše: Více
Nikde jsme s ni nebyli. Cca od jejich 9 let jsem se na jeji rust ptala pediatra, jestli by to vysetreni nechtelo. Nikam nas neposlal, ja mam 179, manzel 190, delal jen rustove grafy a rekl ze roste stale na stejne krivce v souladu s rodicovskou predikci, tak neni co resit. Dnes jsme tam byli na 13lete prohlidce a pry prida jeste tak 3 cm (ale ptal se jen jak dlouho ma menses a jestli je pravidelny, tak nevim, jak moc tomu mam verit)
Já s tebou souhlasím. Měřím 188 cm
že budou děti velké také očekávám.
Endokrinologové to nedělají podle tabulek, ale podle růstových chrupavek, endokrinologického vyšetření, ale úplně přesné to také není. Jen přesnější než odhad, ale nikdo to nedělá jen tak, kvůli tomu, že dítě bude asi vysoké…indikace jsou jiné…Odhad je +-12 cm to je fakt velký rozptyl…:-). Jsem z dvojčat a sestra MS dostala v 11 a má 176 cm, já jsem dostala až ve 13 a mám 181 cm, sestra byla celé dětství o pár cm vyšší…Většina holek prostě po tom co dostane MS už vyroste tak 2-6 cm. Takže jediné možné je urychlit dospívání, ale to nikdo z dr. dobrovolně neudělá…
Příspěvek upraven 10.11.25 v 17:42