Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Wilík píše: Více
U nás to samé. Neměl ani samé jedničky v první třídě a nebyla to žádná norma ani u jiných dětí. Zafungovalo to tak, že syn byl demotivovaný, nechtěl chodit do školy, ztratil chuť objevovat nové věci. Takže já jsem pro velké chválení a motivaci v první třídě. Ve vedlejší třídě dávala paní učitelka nejhorší známku dvojku a děti se snažily sami od sebe, aby dostaly jedničky. Srovnal se během třídy i chlapeček, který musel mít odklad, byl na tom hodně špatně s mluvou a celkově pomalejší. Hodně dělá přístup učitele. Každopádně pokud je na tom dítě hodně špatně, ještě se může dát do přípravné třídy, která není tolik stresující pro dítě, jako školka.
@vejilka píše: Více
tak přípravka záleží na rodiči, jestli si sežene, nebo jestli vůbec chce do přípravky nebo raději do školky. Ne každá škola ji má.
U nás má syn v první třídě moc hodnou paní učitelku a všem dětem dává zatím jedničky. Myslim ze je to správně
@vokishka píše: Více
Já jsem nedávno četla, že přípravky chtějí snad i zrušit. Dávala jsem jí jako příklad. Vím, že už tak jich je málo. Několik zpět jsem se bavila s učitelkou přípravné třídy a děti to snášely lépe, než kdyby se vrátili v lednu zpátky do školky.
@vejilka píše: Více
U nas pripravku prave zavadeji, predtim nebyla. Tak se zrejme rusit nebudou ![]()
@veria píše: Více
Mají to v plánu do dvou let, už by to mělo být schválené. A nebudou se téměř dávat odklady.
Aha ze by ji u nas s velkou slavou zavadeli na 2 roky? ![]()
Tak definitivně se rozhodlo a schválilo až teď. A taky znám školu, která to zavedla až letošní školní rok.
Aha, no nechapu, mne to pripada jako dobra vec
My to nepotrebovali, ale treba pro deti, ktere jsou s tim odkladem na hrane je to dobre, ne? Nez aby se dalsi rok placaly ve skolce. Navic kdyz teda uz skoro nebudou odklady, tim vic by to bylo potreba ![]()
A co asistenti, ti se budou taky rusit nebo naopak jich bude vic?
Mám prvňačku a od ledna začala paní učitelka známkovat s tím, že když se vše povede, dá jedničku, když ne, dá razítko. Děti se snaží motivovat pozitivně a hodně chválí i snahu.
Starší dcera v první třídě zažila vyhrožování pětkou za zapomenutý sešit s úkolem a paní učitelka od druhého pololetí první třídy známkovala v plném rozsahu 1-5. Dcery kamarádka si vysloužila 4 z hudební výchovy a opravdu tam padaly všechny známky ze všech předmětů.
Těžko rict. Nase poradna dostala prisny prikaz setrit. Ale v tom zákoně nebo co to je, by mel pry byt asistent do každé prvni tridy, kde je vic nez 15 deti. Ale nevim, jestli to tam je.
Změny, které mají být:
1. Odklady jenom zcela výjimečně
2. Ruší se přípravné třídy
3. Nebude možné vrátit děti do MŠ
4. Opakování 1. tř. pouze ze zdravotních důvodů
5. Slovní hodnocení v 1. - 2. tř.
6. V každé 1. tř., kde je víc jak 15 dětí, bude asistent. (Jsem zvědavá, kde je vezmou. Už teď je velký problém je sehnat. )
Pokud vím, tak změny se mají postupně zavádět od září 2027.
@sloninka píše: Více
nešlo nedávno tiskem, že se asistenti mají naopak rušit? ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.