Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Kdyz jsem byla mala, rodice me nutili otvirat dvere spoluzakum a sousedum, kteri prisli, vyslehali me, vylili na me studenou vodu, anebo smradlavou vonavku, zasislali sibiryby a ja jim musela za to dat kolace a cokoladu a penize. Jak ja to neznasela…kdyz jsem sla do puberty, odmitla jsem poslusnost, dvere jsem otevrela, zarvala jsem na spoluzaky, ze ja tenhle debilni svatek neslavim a rodice se mohli stavet na hlavu a bylo.
@Bubla_Bučková píše:
@My Melody máš pravdu, je to důvod, proč mně velikonoce nic neříkají, nedodržuju a vlastně od nějakých 14 let se jim vyhýbám. Vždycky jsem minimálně jednou dostala pořádnou jednu dvě na pr.del (potažmo ruce) a opravdu si kladu otázku, co to na ženách zanecha. U dětí se resi plácnutí přes ruku a pak tohle, v dnešní době tohle nemá co dělatjinak by to byl hezky takový českých haloween, zábava pro děti, malování vajíček, výzdoba…
Ja taky dostala od opileho stryce tak, ze me palil zadek a to mi bylo 10 roku! A navic me u nas na Slovensku oblevali studenou vodou!
![]()
@růžový achát píše:
My holky ze západu čekáme na svoje kluky a nastavujeme, my si na nějaké novoty nepotrpíme. Syn chodí koledovat a se segrou se vždycky rozdělil, navíc těch sladkejch hrůz je všude tolik po celej rok, že o nic nepřicházej… Se lidi radujte Ježíš vstal z mrtvých… jaro je tady
@My Melody píše:
Zamyslel se nekto, k cemu tradice slouzi? Dela nas to lepsimi, moudrejsimi lidmi? Anebo je to jenom zastaveni se v dennodenni sedi a rutine, protoze si neumime zivot udelat barevnejsim jinak, nez nasledovanim tradic?Co Velikonoce vlastne v detech rozvijeji? Ideu, ze chlap ma pravo zenu mlatit, oblevat studenou vodou a ona se mu za to musi odvdecit alkoholem a jidlem? Ze je normalni se opit, protoze je to svatkem posvecene? Ze kluci muzou chodit po novodobem zebrani, kdyz odrecituji sibi-ryby-mastne-ryby…(protoze verte - neverte, za dvermi pak ti kluci pocitaji kolik toho dostali, kolik cokolady, kolik penez)
Příspěvek upraven 20.04.19 v 04:38
Jaké novodobé žebrání?
a tedy není nic jednoduššího, než klukům vysvětlit, že to není 9 chlastu a mlácení. Ale že se dává přes zadek jen symbolicky ![]()
@lucenka píše:
Jaké novodobé žebrání?a tedy není nic jednoduššího, než klukům vysvětlit, že to není 9 chlastu a mlácení. Ale že se dává přes zadek jen symbolicky
Nejjednodušší je to nedělat. ![]()
Než mít tradici, že můžeš někoho zmlátit, a když jsi hodnější kluk, co chodí s mámou, tak symbolicky.
@My Melody píše:
Zamyslel se nekto, k cemu tradice slouzi? Dela nas to lepsimi, moudrejsimi lidmi? Anebo je to jenom zastaveni se v dennodenni sedi a rutine, protoze si neumime zivot udelat barevnejsim jinak, nez nasledovanim tradic?Příspěvek upraven 20.04.19 v 04:38
Já. Asi tři stránky zpět. ![]()
Vy Slováci jste tu sexuální symboliku dotahli k dokonalosti, máte to i s ehm jak se to řekne slušně? Prostě s finálním výronem ![]()
@My Melody píše:
O moc vic se mi libi slaveni Velikonoc ve stadech, kde se detem bez rozdilu pohlavi ukryji cokoladove zajicky a vajicka venku v zahrade a deti je pak hledaji.
Tak já bych řekla, že to i tady k tomu pomalu směřuje. Jako holka jsem občas přes zadek dostala, ale nic dramatického, spíš to bylo symbolicky. Chlape stejně staří jako já a mladší už mlátit odmítají, je to max. symbolicke pošimrání. Postupně je z toho aspoň tady ve východních Čechách veselý svátek pro děti, vyrábí kraslice, zvířátka, mají velikonoční výstavu, obě pohlaví mají svoji koledu. Letos to bylo vtipné,. v den holčičí koledy chodilo i pár kluků- bráchu jako doprovod, v pondělí je zase budou doprovázet ty holky, takže za chvíli budou všichni chodit 2×
Dokonce i to hledání vajíček v zahradě máme, místní DDM to má už léta jako tradici pro rodiny s dětmi. Jak jsem.jako dítě měla k Velikonocům spíš rozporuplný vztah, teď vidím, jak si to naše děti užívají. To násilí a chlast bych řekla, že se z toho vytrácí, naštěstí.
@My Melody právě jen tady tak jak tohle vůbec vzniklo? Navíc kdy jinde úplně něco jiného? U Vánoc je to ve výsledku hodně podobné ale ty Velikonoce? Pro mne jako dítě u to bylo k nepochopení
Manžel vždy dostal doma jen sáček sladkostí a konec
a pak když se narodil první syn tak jsme začali mu připravovat na menší stolek sladkosti a nějakou menší hračku. Teď jsou děti 3 tak je plný stůl v kuchyni
Když jsme Vali vysvětlila k čemu je pomlázka a ve školce že kluk jen udělal dle tradice tak řekla že tohle teda ne a jí nikdo mlátit nebude takže v mš to vyřešila podle svého a kdy jsem jí řekla že za to by měla pak klukům ještě něco darovat tak řekla že to je nějaká blbost ne? Dostane na zadek a ještě mu dá čokoládu? I nejstarší syn řekl že to je fakt divné a pouštěl si nějaká videa co našel a říkal vždyt jsou opilí a ty ženské se nechají mlátit ![]()
@Bábrdl píše:
Já. Asi tři stránky zpět.
Vy Slováci jste tu sexuální symboliku dotahli k dokonalosti, máte to i s ehm jak se to řekne slušně? Prostě s finálním výronem
No vsak vy Cesi nemusite zaostavat
a muzete to po nasem vzoru taky dotahnout k dokonalosti ![]()
@robínek píše:
Tak já bych řekla, že to i tady k tomu pomalu směřuje. Jako holka jsem občas přes zadek dostala, ale nic dramatického, spíš to bylo symbolicky. Chlape stejně staří jako já a mladší už mlátit odmítají, je to max. symbolicke pošimrání. Postupně je z toho aspoň tady ve východních Čechách veselý svátek pro děti, vyrábí kraslice, zvířátka, mají velikonoční výstavu, obě pohlaví mají svoji koledu. Letos to bylo vtipné,. v den holčičí koledy chodilo i pár kluků- bráchu jako doprovod, v pondělí je zase budou doprovázet ty holky, takže za chvíli budou všichni chodit 2×Dokonce i to hledání vajíček v zahradě máme, místní DDM to má už léta jako tradici pro rodiny s dětmi. Jak jsem.jako dítě měla k Velikonocům spíš rozporuplný vztah, teď vidím, jak si to naše děti užívají. To násilí a chlast bych řekla, že se z toho vytrácí, naštěstí.
Tak snad se to postupne zmeni…
@Markéta80 píše:
@My Melody právě jen tady tak jak tohle vůbec vzniklo? Navíc kdy jinde úplně něco jiného? U Vánoc je to ve výsledku hodně podobné ale ty Velikonoce? Pro mne jako dítě u to bylo k nepochopeníManžel vždy dostal doma jen sáček sladkostí a konec
a pak když se narodil první syn tak jsme začali mu připravovat na menší stolek sladkosti a nějakou menší hračku. Teď jsou děti 3 tak je plný stůl v kuchyni
Když jsme Vali vysvětlila k čemu je pomlázka a ve školce že kluk jen udělal dle tradice tak řekla že tohle teda ne a jí nikdo mlátit nebude takže v mš to vyřešila podle svého a kdy jsem jí řekla že za to by měla pak klukům ještě něco darovat tak řekla že to je nějaká blbost ne? Dostane na zadek a ještě mu dá čokoládu? I nejstarší syn řekl že to je fakt divné a pouštěl si nějaká videa co našel a říkal vždyt jsou opilí a ty ženské se nechají mlátit
@My Melody píše:
No vsak vy Cesi nemusite zaostavata muzete to po nasem vzoru taky dotahnout k dokonalosti
A nebo to ještě vyšperkoval. Třeba o násilné svlékání nebo nějakou podobnou hrůzu.
@My Melody To polevani je i u nas na Ostravsku. Vodou nebo vonavkama.
V rodine pouzivame prirovnani, ze nejaky parfem smrdi jako Velikonoce. ![]()
Podle mě, i kdyby třeba existoval zvyk, že na xy. listopadu chodí kluci a muži po dvojicích, a když dopadnou nějakou ženu, jeden jí chytí a druhej jí vrazí dvě facky, „aby měla červené tvářičky“ a ona jim za to musí dát peníze, furt by se našly ženské, které by to hájily, tvrdily by, že je to děsné sranda, a že většina přeci dává symbolické facky a je to zvyk… atd. ![]()
Jinak teda doufám, že v pondělí přijde hodně zebrajicich děti obou pohlaví
Nazdobila já s dcerami spoustu velikonočních perníčků a kraslic, tak nám to tady snad nezbyde. Trochu se trumfuju se sousedkou, která léta peče pro děti krásné slepované velikonoční perníčky.