Holčičky a koledovani

• Fotoalbum (3)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
1451
30.4.19 11:21
@robínek píše:
http://www.lumpici.eu/…tradice.htmlTady je zmínka o tradiční holčičí koledě na Květnou neděli. Chodí se s litem, zpívá se koleda. Východní Čechy.

JJ, to tady bylo i několikrát zmiňováno, že děvčata chodí v jiný den. A zase s nimi nechodí kluci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
30.4.19 11:38
@Maartina7 píše:
JJ, to tady bylo i několikrát zmiňováno, že děvčata chodí v jiný den. A zase s nimi nechodí kluci.

Já jsem že severních Čech. Chodili jsme v dětství všichni, holky i kluci, v pondělí. Ale jen malé děti. Moje máma chodila tak taky, není to teda několik staletí, ale skoro :mrgreen: prostě zvyky jsou různé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
30.4.19 11:42

@Maartina7 jo jo z toho by byl dneska každej nadšenej, zůstávat dva dny doma kvůli pohlaví koledníků :potlesk: :roll: já teda mnohem divně bych se divála na dospělého mužského za dveřmi než šestiletou holčičku, co přišla pro čokoládový vajíčko :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
30.4.19 11:55
@Maartina7 píše:
Obrazky ukazuji, ze letos sly koledovat i holky. Ale ze by to byla norma jiz nekolik stoleti? Na uvodnim obrazku je videt, ze sli koledovat kluci a devcata v krojich rozdavala vejce.

Blbě sis ty obrázky prohlédla, je jich tam asi dvacet. Nevím kolik století, ale minimálně padesát let holky koledovat chodí. Tedy jaksi v civilizovaných krajích. :lol: V zapadlých koutech republiky, kde ještě panuje tmářství, se ještě řeší něco kolem pomlázky a penisu :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
30.4.19 12:02

A to ještě dodám, že se chodí koledovat nejen v pondělí, ale některé tlupy i v sobotu a v neděli. My jsme chodili vždycky dva dny, abychom stihli víc rajónů. V pondělí už většina lidí nic neměla a říkali, že už to včera a předvčírem všechno koledníci vykoledovali :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1451
30.4.19 13:52
@Reflex píše:
A to ještě dodám, že se chodí koledovat nejen v pondělí, ale některé tlupy i v sobotu a v neděli. My jsme chodili vždycky dva dny, abychom stihli víc rajónů. V pondělí už většina lidí nic neměla a říkali, že už to včera a předvčírem všechno koledníci vykoledovali :lol:.

Koledování v jiné dny než v pondělí kvůli,,zisku,,? To už asi nemá s tradicí nic společného :-)
Každý jak uzná za vhodné. Já si myslím, že na velikonoční pondělí koledují chlapci a chlapi. Ale jak už jsem psala - norma ve společnosti může být jiná (či se postupně měnit).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
30.4.19 15:05
@Maartina7 píše:
Koledování v jiné dny než v pondělí kvůli,,zisku,,? To už asi nemá s tradicí nic společného :-)
Každý jak uzná za vhodné. Já si myslím, že na velikonoční pondělí koledují chlapci a chlapi. Ale jak už jsem psala - norma ve společnosti může být jiná (či se postupně měnit).

Ty brďo, kvůli asi čemu jinému, než zisku? Nikdo nechce obcházet už vyloupené domácnosti. :) Ale náhodou, dle tradice se chodilo všechny dny řehtat a vejslužku dostávali už tehdy. Ty zvyky byly hodně různorodé, to jen někteří se nehnout ze své představy pomlázka-penis-pondělí :mrgreen: :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1451
30.4.19 15:48
@Reflex píše:
Ty brďo, kvůli asi čemu jinému, než zisku? Nikdo nechce obcházet už vyloupené domácnosti. :) Ale náhodou, dle tradice se chodilo všechny dny řehtat a vejslužku dostávali už tehdy. Ty zvyky byly hodně různorodé, to jen někteří se nehnout ze své představy pomlázka-penis-pondělí :mrgreen: :mrgreen:.

V nasi vsi se chodilo koledovat jen v pondeli. Drive jen chlapci. Koledujici devcata se zacala objevovat tak pred 12-15ti lety.
A u koho se pak koleduje, kdyz jsou vsichni na kolede?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101504
30.4.19 16:03

@Maartina7 Mno, kdyz uz jsme u toho, tak ale koledovali pouze nezadaní chlapci u nezadaných devcat… A to jeste takoveho veku, kdy uz bylo zadouci ten stav zacit menit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1451
30.4.19 16:11
@j.a.n.i1 píše:
@Maartina7 Mno, kdyz uz jsme u toho, tak ale koledovali pouze nezadaní chlapci u nezadaných devcat… A to jeste takoveho veku, kdy uz bylo zadouci ten stav zacit menit.

A proc se koleduje nyni? Z jakoho duvodu, jaky to ma vyznam? Nemyslim to nijak zle, jen se nad tim zamýšlím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101504
30.4.19 16:25

@Maartina7 Dnes sladkosti pro deti… Jiny nevidim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148217
30.4.19 18:46

Odjakživa znám chození s pomlazkou jen u kluků a mužů. Letos jsem schválně koukala a viděla jsem zase jen kluky a pány.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
30.4.19 18:53
@Maartina7 píše:
V nasi vsi se chodilo koledovat jen v pondeli. Drive jen chlapci. Koledujici devcata se zacala objevovat tak pred 12-15ti lety.
A u koho se pak koleduje, kdyz jsou vsichni na kolede?

Nekoledují všichni, jen některé malé děti, tak do 12 let. vejslužky dávají dospělí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
30.4.19 19:04
@j.a.n.i1 píše:
@Maartina7 Dnes sladkosti pro deti… Jiny nevidim

My jsme dostávali ještě hlavně vajíčka. Peníze žádný. Bylo to super - dobrodružství, zodpovědnost (event management), lidi to potěšilo, usmívali se na nás, něco nám dali - pěkně malovaná vajíčka, pak jsme si je vystavili na stůl, co bylo na tvrdo jsme pak snědli, vyfouklá vejce jsme nechali na ozdobu i na další roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí