Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@robínek píše:
http://www.lumpici.eu/…tradice.htmlTady je zmínka o tradiční holčičí koledě na Květnou neděli. Chodí se s litem, zpívá se koleda. Východní Čechy.
JJ, to tady bylo i několikrát zmiňováno, že děvčata chodí v jiný den. A zase s nimi nechodí kluci.
@Maartina7 píše:
JJ, to tady bylo i několikrát zmiňováno, že děvčata chodí v jiný den. A zase s nimi nechodí kluci.
Já jsem že severních Čech. Chodili jsme v dětství všichni, holky i kluci, v pondělí. Ale jen malé děti. Moje máma chodila tak taky, není to teda několik staletí, ale skoro
prostě zvyky jsou různé.
@Maartina7 jo jo z toho by byl dneska každej nadšenej, zůstávat dva dny doma kvůli pohlaví koledníků
já teda mnohem divně bych se divála na dospělého mužského za dveřmi než šestiletou holčičku, co přišla pro čokoládový vajíčko ![]()
@Maartina7 píše:
Obrazky ukazuji, ze letos sly koledovat i holky. Ale ze by to byla norma jiz nekolik stoleti? Na uvodnim obrazku je videt, ze sli koledovat kluci a devcata v krojich rozdavala vejce.
Blbě sis ty obrázky prohlédla, je jich tam asi dvacet. Nevím kolik století, ale minimálně padesát let holky koledovat chodí. Tedy jaksi v civilizovaných krajích.
V zapadlých koutech republiky, kde ještě panuje tmářství, se ještě řeší něco kolem pomlázky a penisu
![]()
A to ještě dodám, že se chodí koledovat nejen v pondělí, ale některé tlupy i v sobotu a v neděli. My jsme chodili vždycky dva dny, abychom stihli víc rajónů. V pondělí už většina lidí nic neměla a říkali, že už to včera a předvčírem všechno koledníci vykoledovali
.
@Reflex píše:
A to ještě dodám, že se chodí koledovat nejen v pondělí, ale některé tlupy i v sobotu a v neděli. My jsme chodili vždycky dva dny, abychom stihli víc rajónů. V pondělí už většina lidí nic neměla a říkali, že už to včera a předvčírem všechno koledníci vykoledovali.
Koledování v jiné dny než v pondělí kvůli,,zisku,,? To už asi nemá s tradicí nic společného ![]()
Každý jak uzná za vhodné. Já si myslím, že na velikonoční pondělí koledují chlapci a chlapi. Ale jak už jsem psala - norma ve společnosti může být jiná (či se postupně měnit).
@Maartina7 píše:
Koledování v jiné dny než v pondělí kvůli,,zisku,,? To už asi nemá s tradicí nic společného
Každý jak uzná za vhodné. Já si myslím, že na velikonoční pondělí koledují chlapci a chlapi. Ale jak už jsem psala - norma ve společnosti může být jiná (či se postupně měnit).
Ty brďo, kvůli asi čemu jinému, než zisku? Nikdo nechce obcházet už vyloupené domácnosti.
Ale náhodou, dle tradice se chodilo všechny dny řehtat a vejslužku dostávali už tehdy. Ty zvyky byly hodně různorodé, to jen někteří se nehnout ze své představy pomlázka-penis-pondělí
.
@Reflex píše:
Ty brďo, kvůli asi čemu jinému, než zisku? Nikdo nechce obcházet už vyloupené domácnosti.Ale náhodou, dle tradice se chodilo všechny dny řehtat a vejslužku dostávali už tehdy. Ty zvyky byly hodně různorodé, to jen někteří se nehnout ze své představy pomlázka-penis-pondělí
![]()
.
V nasi vsi se chodilo koledovat jen v pondeli. Drive jen chlapci. Koledujici devcata se zacala objevovat tak pred 12-15ti lety.
A u koho se pak koleduje, kdyz jsou vsichni na kolede?
@Maartina7 Mno, kdyz uz jsme u toho, tak ale koledovali pouze nezadaní chlapci u nezadaných devcat… A to jeste takoveho veku, kdy uz bylo zadouci ten stav zacit menit.
@j.a.n.i1 píše:
@Maartina7 Mno, kdyz uz jsme u toho, tak ale koledovali pouze nezadaní chlapci u nezadaných devcat… A to jeste takoveho veku, kdy uz bylo zadouci ten stav zacit menit.
A proc se koleduje nyni? Z jakoho duvodu, jaky to ma vyznam? Nemyslim to nijak zle, jen se nad tim zamýšlím…
Odjakživa znám chození s pomlazkou jen u kluků a mužů. Letos jsem schválně koukala a viděla jsem zase jen kluky a pány.
@Maartina7 píše:
V nasi vsi se chodilo koledovat jen v pondeli. Drive jen chlapci. Koledujici devcata se zacala objevovat tak pred 12-15ti lety.
A u koho se pak koleduje, kdyz jsou vsichni na kolede?
Nekoledují všichni, jen některé malé děti, tak do 12 let. vejslužky dávají dospělí.
@j.a.n.i1 píše:
@Maartina7 Dnes sladkosti pro deti… Jiny nevidim
My jsme dostávali ještě hlavně vajíčka. Peníze žádný. Bylo to super - dobrodružství, zodpovědnost (event management), lidi to potěšilo, usmívali se na nás, něco nám dali - pěkně malovaná vajíčka, pak jsme si je vystavili na stůl, co bylo na tvrdo jsme pak snědli, vyfouklá vejce jsme nechali na ozdobu i na další roky.