Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Bubla_Bučková píše:
@My Melody máš pravdu, je to důvod, proč mně velikonoce nic neříkají, nedodržuju a vlastně od nějakých 14 let se jim vyhýbám. Vždycky jsem minimálně jednou dostala pořádnou jednu dvě na pr.del (potažmo ruce) a opravdu si kladu otázku, co to na ženách zanecha. U dětí se resi plácnutí přes ruku a pak tohle, v dnešní době tohle nemá co dělatjinak by to byl hezky takový českých haloween, zábava pro děti, malování vajíček, výzdoba…
Co to v některých ženách zanechá ti můžu napsat - trauma a ponížení.
Jinak jsem si dnes ráno vymyslela novou tradici - koledu dostanou za básničku, i mašličkou dostanou pokud budou chtít, ale pokud mě vymrskaji, nedostanou nic.
Všichni bezproblemu řekli jen básničku. A všichni dostali koledu - čokoládové vajíčko nebo zajíčka.
@Klopotkova píše:
Mně ty Haribo přijdou moc tvrdé.
Já se z Haribo bonbónů dusila kašlem, takže je už nekupuji.
@elen-ka píše:
Já se z Haribo bonbónů dusila kašlem, takže je už nekupuji.
Já jsem někde četla, že jsou zdravější než Jojo, ale pro mě jsou strašně tvrdé, kvůli tomu je nekupuji, chutnají mi Jojo želatinové.
@Markéta80 A co jahodový dortík, chutnal?
Vypadal dobře a tolik jahod, jsi dělala sama?
@Klopotkova v sobotu Vali dojedla k snídani poslední a jestli bude ještě jeden
, za chvíli má narozeniny tak se dočká
Já nekupuji, Vali naštěstí chce jen hodně ovocné takže to zvládnu, potahování marcipánem po mne nemůže chtít ![]()
@Maartina7 píše:
Holka proste nekoleduje - tim padem neni treba resit jeji doprovod.
Jenze ja si taky myslim, ze holka by neměla boxovat, ucastnit se nejakych tech boju mma, skakat na lyzich,… ale postupne se to stava normou
Tak jak sis možná přečetla v diskuzi, je to zvykem. To že to neznáš Ty, neznamená, že je Tvá představa ta jediná správná.
Vidíš, já zase naopak učím mou dceru, že může dosáhnout všeho, co si bude přát.
Co kolečka s hnojem, ty vozit můžeme? Jezdit na kole, plavat, mluvit a řídit auto? Do školy možná též.
@dedrichov píše:
Tak jak sis možná přečetla v diskuzi, je to zvykem. To že to neznáš Ty, neznamená, že je Tvá představa ta jediná správná.
Vidíš, já zase naopak učím mou dceru, že může dosáhnout všeho, co si bude přát.
Co kolečka s hnojem, ty vozit můžeme? Jezdit na kole, plavat, mluvit a řídit auto? Do školy možná též.
To jsem tím přesně chtěla říci, že můj pohled na věc se klidně může lišit od pohledu jiných. I koledování holek se může stát normou, ikdyž mně osobně se to nelíbí (proto jsem vyjmenovala ty další činnosti, kde já jsem proti, ale společnost se mě neptá). Je to jen můj názor.
@mumisek79 píše:
Dobre odpoledne Jsme z města ale na velikonoce jezdíme na chatu Dceri bude v červnu 6 Jak to mají malé holčičky s koledovanim? Já jako malá chodila ale v mém okolí se objevily rozporuplné reakce „holka a koleda“ omlouvám se za kuriózní dotaz
Asi se ozývám dost pozdě, ale jako dítě jsem chodila koledovat každý rok, hrozně jsem se pokaždé těšila. To samé holky z okolí. V životě s tím až na jednu jedinou výjimku neměl problém. Máma kamarádky nás tehdy vyhodila, že holky nemají co koledovat. Do dnešního dne je ta ženská snad největší kráva, jakou jsem v životě potkala, což uznává i její dcera. Takže bych řekla, že drtivá většina lidí s tím problém nemá.
@Maartina7 píše:
To jsem tím přesně chtěla říci, že můj pohled na věc se klidně může lišit od pohledu jiných. I koledování holek se může stát normou, ikdyž mně osobně se to nelíbí (proto jsem vyjmenovala ty další činnosti, kde já jsem proti, ale společnost se mě neptá). Je to jen můj názor.
Pořád to nechápeš. Někde ( v některých regionech) je koledování holek normou už několik století. Záleží na místních zvyklostech.
@robínek píše:
Pořád to nechápeš. Někde ( v některých regionech) je koledování holek normou už několik století. Záleží na místních zvyklostech.
Opravdu je někde koledování holek na velikonoční pondělí normou již několik století? To jsem opravdu netušila… Kde je ta informace k dohledání?
Přesto si svůj názor ponechám.
@Reflex píše:
Tady máte obrázek. https://taborsky.denik.cz/…0190422.html
Obrazky ukazuji, ze letos sly koledovat i holky. Ale ze by to byla norma jiz nekolik stoleti? Na uvodnim obrazku je videt, ze sli koledovat kluci a devcata v krojich rozdavala vejce.
@Maartina7 píše:
Opravdu je někde koledování holek na velikonoční pondělí normou již několik století? To jsem opravdu netušila… Kde je ta informace k dohledání?
Našla jsem zmínku z doby Rudolfa II., že holky měly vyhrazeny jiný den, kdy mohly zase ony vyplácet kluky.
@Maartina7 píše:
http://www.lumpici.eu/…tradice.html
Tady je zmínka o tradiční holčičí koledě na Květnou neděli. Chodí se s litem, zpívá se koleda. Východní Čechy.