Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
S tím se vůbec nemá smysl trápit,každý dítko začne jinak.Některé dřív některé později.Dcera už mlela od roka a syn o hooodně později ![]()
Každé dítě je individuální a tabulky jsou jen orientační.Třeba neá potřebu mluvit a za dva měsíce pusu nezavře.Dcera to má takto už od mala.Hodně záleží na co se ten daný měsíc jakoby zaměřuje.Dcera se teď „učila“ chodit po schodech, takže jakoby trénovala pohybovou aktivitu a ta slovní teĎ trošku zaostává.Jinak dcera je skoro stejně stará a neříká toho o moc víc než tvůj syn.Ještě pozná prasátko a říká halo(na telefon),baba a děda.Spojení slov vůbec.Na jídlo říká ham.a když něco chce říká „na“ a ukazuje.Nelámala bych si s tím hlavu.Pokud s ním normálně mluvíš, komunikuješ, čtete tak to samo přijde.
20 slov?
Já mám 19 měsíčního kluka a jestli těch slov řekne 5 tak možná přeháním.
![]()
Každé dítě je jiné,vůbec to neřeš ![]()
Můj starší uměl v 1,5roce to samé, možná míň jak tvoje dítě. Na druhou stranu zvládal skvěle klouzačky a průlezky, ale na to se mě nikdy nikdo neptal. Dneska hubu nezavře ![]()
Je důležité, že reaguje a „komunikuje“.
Určitě umí skvěle něco jiného ![]()
My pořádně nemluvíme skoro na třech letech a z logopedického hlediska se s tím prý zatím nedá nic dělat, takže se nestresujeme. S balonem umí zacházel líp než někteří předškoláci a umí si téměř zavázat tkaničky. Takže co není v řeči, je prostě jinde.
![]()
Ywett to Simon tou svou reci komunikuje az moc
.No prave ze on vsude vyleze a tak jak rikas ,ale to mluveni a tak ho nebere ![]()
MisaHanuska no je hold asi sikovny v jine strance te aktivni.:) ![]()
dekuji uz se stresovat nebudu
opravdu žádné stresy a porovnávání, každé dítě je opravdu jiné, moje jsou toho příkladem, klukovi nešlo rozumět ještě ve 3 letech, holka v roce a půl odříkávala básničky a nezavřela tu pusu celý den, takže každý má opravdu svoje tempo ![]()
awantia píše:
Ywett to Simon tou svou reci komunikuje az moc.No prave ze on vsude vyleze a tak jak rikas ,ale to mluveni a tak ho nebere
[/citace
![]()
To ten můj taky…:D Fakt se neboj, oni jsou prej kluci pomalejší než holky.Pediatr mi říkal, že některý děti se rozcekaj až ve 3 letech.
Hele,nestresuj se…
náš teda mluvil a řekla bych že celkem dobře a i tak,že mu bylo rozumět,ale zase jsme bojovali s plínama,dudlíkem a nočníkem ![]()
V klidu, 50 slov mi neřekne ani můj dvou a půlleťák
Rozumí, sem tam něco i zopakuje, ale jinak komunikuje pomocí kňourání a jeho obligátního „éééhéééé“
Nemám obavy, jeho tatínek si taky počkal, ovšem pak to prý stálo za to ![]()
Chtela jsem se zeptat maly bude mit 24.2 18 mesicu,a tak jsem se divala co umi vase deticky a byla jsem v skoku ,nektere pisi ze umi 50slov.Take ze kdyz jste byli na 18 mesicni prohlidce tak doktorka rikala ze by mel umet aspon 20.A mel by spojovat slovicka.Nas maly umi jen 5 slov a to mama,tata,hay-ahoj,hau-pes,brm-auto,a to jeste kdyz to rekne je snad svatek.On spis chodi a ukazuje mi prstem co chce.
.
.Dekuji za kazdou odpoved
Jinak kdyz ma hlad obcas zacne mlaskat,taky kdyz mu reknu tak mi da pusinku,nebo kdyz zacnu zpivat paci paci pacičky tak sam zacne tleskat.A na udelej papa zamava.Tot vse
Co na to rikate ?Mam strach co mi zase rekne doktorka.neni doufam nak opozdenej