Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj, tak muj syn nemluvi taky, ma spoustu zvuku a vlastnich vyrazu pro cokoliv, ale nic vic.....mama nerekne vubec, kytka je pro nej baba apod…neresim to, pochopila jsem, ze ma sve tempo a je se vsim vzdy na konci tabulek/no, celej manzel
/ je na sebe optarny a dela jen to co umi/to ma zas po me/napr.chodit zacal az v 18mes, ale hned i behat, trenuje rad schody, klouzacky apod…
k nocniku- asi ve 13mes.jsem ho poprve posadila, pohoda, pak uz zacal kakat do nocniku a pak prislo obdobi, kdy jecel jen ho videl…tak ted ho davam na zachod, ma sve sedatko s kytickami, tak mi vzdy oznamuje „baba“ ze chce jit…casto je to uz „po“ cinu, ale je videt, ze chape…cura jeste ale rad do plinek, ale je to i trochu ma vina, nedavam ho na wc pravidelne.....
Ahoj, tak naše princezna možná těch 20 slov sice umí. Rozumí dokonce už i říkankám a taťkovi, kterej si je nepamatuje napovídá
Ale zase stále nechodí. Takže ono se to fakt asi nedá porovnávat. Každej je holt asi šikovnej na něco jiného… Neboj zakladatelko, máš úplně normální mimi ![]()
Tak koukám že nejsme sami kdo má problém s mluvením, opravdu každý dítě je jiný, trochu mě tahle diskuze uklidnila. Mám 18.měsíční dvojky (korigovaný věk je 16.měs, odpovídají prý někde mezi) ale Kubík mele docela dost MÁMA, BÁBA, PÁPÁ, TÁTA, DEDE, HAJÍ, ČIČÍ, KULŮ, HOU JAKO HOUPY, HA JAKO HAM, HAF, TYTYTY, KYDLY KYDLY to jsem zatím nezjistila co znamená, pak říká TAM, DEM, KDE JE, NENI A NENENE, JO, JÉÉÉ, AÚ JAKO AUTO ale Kristiánek říká jen MÁMA, HAM, HAF A HAJÍ, dneska šeptal NENENE a to teda i ukazuje a ukazuje i jojo hlavou, hodně se zabývá skládáním různých kostek apod. hodně nad tím přemýšlí a uvažuje, zatímco Kubík je spíš společenský, pořád se chce nosit, vyžaduje u všeho mou asistenci, Kristiánek má rád svůj klid, rád si pohraje, pije sám, první chodil, zkouší různý blbosti jako chůzu po špičkách, couvání, točení se do kolečka, nacovává na nás, prostě přemýšlí a zkoumá co dovede, Kubík je na všechno hrr, nic ho dlouho nebaví, kostky tak leda boří. Prostě každý dítě je unikát a i když jsou to dvojky, nenacpala bych je ani do společný tabulky, nedávno jsem někde viděla na netu co by už měli umět a dělali jsme si s mužem srandu že to co je tam popsaný dělaj oni dva spolu dohromady, ale oba dělají co by ještě třeba umět nemuseli, zároveň nedělají to co by podle tabulek už umět měli, takže tabulkám nevěřte ![]()
Tak ten nas by musel byt upravdu super opozdeny. Dneska presne mame rok a pul. A nemluvime temer vubec. Obcas rekne mama nebo tata. A umi papat a tady. A to je tak vse.
Jeho nejoblibenejsi slovo je aba aba aba.. vsechno je aba.
![]()
Zitra jdeme na 18ti mesicni kontrolu, tak uvidime co si vyslechneme ![]()
Já se sem trochu vetřu s dotazem, protože pořád nemůžu najít odpověď. Teď v 18m neřekne nic. Proste nic ani máma ani táta nic ani slabiku. Říkal to kolem 13-14měsíce a pak přestal. Všechno je „eee“ nebo „iii“. Ukazuje jen to co chce mít. Když mu řeknu aby na něco ukázal, tak neukáže. Sem tam něco přinese - občas dobře občas špatně. Nevydrží si ani moc hrát, chodí od jedné věci k druhé a mlátí s nima o zem. Kolem toho 14. měsíce vkládal i tvary, ale teď to začal dělat špatně, pořád mu vysvětluju, ukazuju, máme spoustu leporel, ale spíš to trhá než aby se díval. Asi od půl roka učíme papa a paci paci. Pápá jsem se dočkala teď s tím, že mává i na zeď a o paci paci si můžu nechat akorát zdát. Teď byl nemocný, tak jsem se na to ptala doktorky, která mi naznačila, že to může být problém, a že to probereme na 18měsíční prohlídce, tak z toho začínám být celkem nervózní. Může ho poslat na nějaký vyšetření, když se jí to nebude zdát?
@Altair Ahoj, a ty bys na nějaké vyštření spíš chtěla, nebose právě toho bojíš?
@Agáta13 píše:
@Altair Ahoj, a ty bys na nějaké vyštření spíš chtěla, nebose právě toho bojíš?
No já se spíš chci připravit na to co nás může čekat. Nebo jestli se to vůbec řeší a jak…
@Altair mně by znepokojilo především to, že už některé věci uměl a pak se vývoj vrátil zpět.. myslím, že vaše dr může mít v úmyslu poslat vás k dětskému klinickému psychologovi. To vyšetření vůbec není nepříjemné- je to vlastně pozorování a různé úkoly, které prcek vnímá jako hru. Přitom jsou to vlastně testy- tzv vývojové škály, které přesně ukážou, jak na tom prcek je( ve kterých oblastech je napřed a kde naopak pozadu a o kolik). Škály jsou standardizované vždy na velkém vzorku dětí určitého věku, takže měří dost spolehlivě. Taky má ten psycholog srovnání s ostatními dětmi a přehled o možných příčinách stagnace vývoje, takže Ti bude umět říct, jak to vidí. Sama za sebe bych si to vyšetření dokonce přímo vyžádala, protože pokud je problém, tak aspoň by se zjistilo, jaký, ajak s malým pracovat. A pokud je to ok, tak Tě tam uklidní ![]()
@Altair
naš syn taky řikal mama tat a pak to na dlouhou dobu zapomněl. Paci paci a jak jseš velyky doted neumí. Na žádný vyšetření bych nešla
A není to třeba tím, že když začal chodit, tak přestal mít na mluvení čas? A teď se věnuje pohybu?
@Tarinka píše:
A není to třeba tím, že když začal chodit, tak přestal mít na mluvení čas? A teď se věnuje pohybu?
Takhle jsem o tom moc nepřemýšlela. Chodí dobře, pořád se zlepšuje. Tak snad to bude ok.
@annaei no, ale co když to ok není? Pak si bude zakladatelka vyčítat, že mu mohla nějak pomoct a nepomohla.. Jít tam zabere jedno dopoledne a bude mít jasno.. Já vím, že asi plaším, ale jsem psycholožka, nejsem sice vyloženě dětská, ale s dětmi jsem několik let pracovala a ty základní teoretické věci samozřejmě v hlavě mít musím.. a tohle mi prostě připadá, že by si zkontrolovat zasloužilo.. Lepší, než něco zanedbat. ![]()
Tak určitě se na to pediatričky zeptám podrobněji a myslím, že mi to i nějak vyloží. Máme fakt dobrou. Když to doporučí tak tam určitě půjdeme. Já jsem vlastně neřekla, že malý je nedonošený (34+5, váha 3020g, 48cm), ale při kontrole pro nedonošené děti, mi doktorka řekla, že to musí být nějaká chyba, protože se jeví jako donošený a víckrát si nás už ani nepozvala. Tak nevím, jestli pediatrička koriguje věk nebo ne. Zatím jsme s ničím problémy neměly. Lezl a stoupal si do roka od toho 14. měsíce chodí pěkně a co se týká pohybu mi přijde šikovný. Moc toho o dětech nevím, protože v okolí žádné jiné krom svého nemám, ale myslím si že na otázku " kde je máma / kde je táta" by nějak asi reagovat měl a to se neděje.
@Altair tříkilové nedonošeňátko, To asi všichni koukali, viď?:-) Mně nejvíc zarazilo, že vlastně 5 měs nepokračuje vývoj nejen řeči, ale i té jemné motoriky(vkládání), plus přesně to, co říkáš, že by měl reagovat na ty otázky.. A taky to, že už to uměl, ale pak se to vrátilo zpět. Uvidíš, pediatrička vás zná odmalička a když jí to popíšeš jako tady, tak vás jistě pošle nebo nepošle podle potřeby
Držím palce a napiš pak, jak to dopadlo, když se Ti bude chtít, klidně i do SZ.. moc by mě to zajímalo, profesionální deformace ![]()
@Agáta13 Tak pokud dítě neni vyloženě vystaveno v rodině nejaký stresový situaci, psychický problem podle mého názoru nehrozí.
Každý dítě je jiný a některym dětem neco trvá dýl. V dnešní době každý chce, aby jeho dítě umělo vše co nejrychleji. A děti pak chodí na rehabilitace za psychologa a ruzný blbosti.
Můj syn do dnekša pacipaci nebo jak je veliký neudělá, ůrotože se mu nechce. Kostky vkladat do něčeho taky nechce. Na otázku kde je máma nebo táta zaleží na dni. Pokud bych ho do toho tlačila nic by mi neřekl.