Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No malý měl taky žloutenku, dva dny na svícení, po pěti dnech nás pustili dom, ale žlutý byl do konce prvního měsíce života. Ve třech týdnech jsme přešli na UM, tak nevím, jaký to mělo vliv. Je květnový…
Syn měl novorozeneckou žloutenku, projevila se u něj, když měl dva dny, byl dost žlutý a bilirubin 280. Hned ho v porodnici dali na světlo a já chodila kojit, nicméně po 12 hodinách měl bilirubin už 310
Okamžitý zákaz kojení a dali ho do inkubátoru pod světlo a na kapačky (sdělili mi, že toto opatření se dělá při překročení hodnoty 300) Naštěstí mi tenkrát lékaři na novorozeneckém vše vysvětlili. Bilirubin klesal pomalu
, na kapačkách pod světlem byl syn 5 dnů, pak se to zlomilo a kleslo na 217 a my mohli jít domů. Žloutenka už se mu nevrátila. Bylo to tenkrát v porodnici těžké, byla jsem z toho na nervy, lékaři a sestry však byli moc fajn, podporovali mě a povzbuzovali. Nicméně mi pak sdělili, že měli strach, že kapačky nezaberou a byli připraveni na transfuzi. Jinak taky mi říkali, že poškození mozku vzniká až při hodnotě bilirubinu 450
Dodnes se mi ty vzpomínky na porodnici vrací, ale brzy tomu bude už 5 let a syn je zcela v pořádku, je to velký šikula ![]()
@pavlats aha, to je zajímavé… Ono totiž s tím žlučníkem si mě trochu doktoři přehazují jak horký brambor a nikdo mi k tomu není schopen nic moc říct.. Tohle byla jediná varianta, kterou někdo vyslovil.. S játry nevím, prý tam má nějaký granulom. Ve žlučníku několik malých kamenů, největší naměřili tuším 8 mm. Každopádně jsem už 2 nemocnice prošla a výsledek dost tristní, teď jsem se „nacpala“ do Motola a vypadá to, že tam se snad něco dozvím
Jůůůůů, holky moc děkuji za vaše rady
jste zlatíčka…
Já jsem včera večer vyzkoušela udělat 90ml umělého mléka, Maty to všechno zbaštil tak, že je vidět, že chut k jídlu se mu snad varací
Jinak plně kojím, i v noci se hlásil sice né přesně po 3h ale jedl ve 22h potom cca 2h a 5h a ted ráno v 9h já vím, že to není zrovna přesné, ale jsem ráda, že se vůbec vzbudí sám…A musím říct, že dnes už se i lépe přisál, včera jsme ještě trošku bojovali ale dnes mi přišel lepší, ted už ho mám nacpaného u okna, ale je oblíknutej, protože tady nemáme zas takové vedro
sice topím krbovkama co to dá ale i tak on je hned zmrzlej myslíte, že to hodně vadí???
jinak někdo tu psal o stolici tak tu má skoro každé kojení-žlutou, a plínku plnou čůrání tak snad to všechno začíná fungovat jak má, jen to spaní no je až moc
sotva otevře oči při kojení…Tak moc děkuji všem za názory určitě jste mě uklidnili, díky
Holky, malého jsem svlékla do plínky, dala jsem postýlku uplně pod okno…A dala pod něj hřející deku, aby neprochladnul nechám ho tam takhle pak ho ale raděj obléknu sice je teploučkej ale tchýně mě zas straší, že může dostat takhle zápal plic, si myslím, že teda né, když je teploučkej ale raděj to takhle budu dělat každý den po chvilkách a snad to z jeho tělíčka dostanu:)))
@ninuska100 určitě se to brzo zlepší a jedete ještě na překontrolování tý hodnoty? možná bude nějakou dobu žluťásek, ale aspoň vypadá pěkně opálenej ![]()
@Wiolla Mě nepříbiral prvních 14 dní maximalně váha klesala.
My jsme u žloutenky zezačátku taky moc nepřibírali a pak…teď nevím, jak jeho přibírání zastavit ![]()
Jinak u té žloutenky taky šíleně spinkal. Spal u kojení, po něm…prostě furt. A očka měl žlutý fakt snad tři měsíce. To bude dobré, neboj ![]()
Mně v porodnici radili, že musí mít nasvícené hlavně hrudníček a bříško. Dávala jsem proto overal a rozepla jsem ho. Malej je narozenej v říjnu, to už teplo taky nebylo. Jestli topíte, tak u topení je tepla určitě dost a ještě jsem neviděla, že by dítě mělo v místnosti, kde je 22stupňů zápal plic..
Jinak mě celkem překvapilo, že děti na přímé slunko nesmí. Staršího syna na JIPce šoupli k oknu na sluníčko. U druhého syna mi zase řekli, že na něj slunko svítit nemá(jiná porodnice),ale je fajn, když je venku slunečno, že je víc světla. Co si o tom pak myslet..?
To je bezvadný, že malý hezky papá. Náš druhý syn dlabal 120ml po třech hodinách a sám se budil i přes žloutenku. V porodce tomu nemohli uvěřit.
Myslím, že jsme se jí zbavili tak rychle právě proto, že hodně pil. ![]()
@RencaVlkova Přesně v porodnici nechtěl nic jíst. Já brečela, protože jsem netušila, jak ho donutit něco si vzít a domu mě chtěli pustit až když přibere. Dítě jenom spalo a na moje nucení kašlalo. V noci jsem měla budík a co 2 hodiny budila. Po týdnu nás z nemocnice pustili, že třeba doma se to zlomí. Před příchodem PA jsem byla na prášky jestli zase zhubna po 2 týdnech se to zlomilo a aspon každý 2 hodiny si něco vzal.
Naopak v 5 měsících mě pediatr přesvědčoval at tolik nejí, že má skoro 10 kg a jí 2 krát tolik, co má