Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Přinesli jsme si ze špitálu krásný kašel a dnes se k tomu přidává i teplota. Teď má 37,6 po odečtu. Někde jsem četla, že zábaly nemají smysl, když má dítě studené nohy a ruce. Je to tak? A jaká je „hranice“, kdy děláte dítěti zábaly? Dá se to praktikovat i u 8mi měsíčního?
Je to přesně tak, jak píšeš - při studených končetinách se zábaly určitě dávat nesmí. Já je ale nedávám nikdy, než bych všechno připravila, aby nebyla mokrá postel, a tak, to ji mám dávno osprchovanou (2-3 min) ve vlažné (!) vodě… zatím se nám to osvědčilo a teplotu vždycky snížilo. Ale dělám to jen, když teplota přesáhne 39 stupňů a nejde srazit Panadolem…
Ještě říkala doktorka,že by se neměly dělat zábaly při zimnici a celkové schvácenosti..Já taky zábaly nedělám,sprchuju..A horečka se doporučuje srážet až při 38 po odečtu..
To vás dali mezi nemocné?Tam nemají oddělené pokoje pro ty,co jsou nemocní a mohli by to roznést a pro „zdravé“ děti s neinfekčním problémem?No,možná by to nepomohlo,pokud jsou společné chodby,sprcha
..
Přeju brzké uzdravení ![]()
Ještě ted když si vzpomenu na celotělové zábaly co mi dávala máma, tak se oklepu
. Určitě pomohly, ale zážitek nic moc. Opravdu se nesmí dávat při studených končetinách. Jak píše BohunkaP nejlepší je vlažná sprcha při vykoských teplotách. Dítěti se tím i uleví a uštříš ho šoku ze zábalu. Přeju ať jste brzo fit ![]()
Jana206 píše:To vás dali mezi nemocné?Tam nemají oddělené pokoje pro ty,co jsou nemocní a mohli by to roznést a pro „zdravé“ děti s neinfekčním problémem?No,možná by to nepomohlo,pokud jsou společné chodby,sprcha
..
Byli jsme na dětské chirurgii na rezonanci v narkoze. Museli jsme být rozhodně zdraví abychom si přitáhli neřáda. Byla jsem na pokoji s maminkou a klučinou, který začal kašlat v den, kdy jsme šli domů. On to chytil na JIPce, prý na vedlejší posteli byl taky chrchlající klučina. No, dveře od JIPky byli vždycky celý den rozcapené dokořán, takže volný přístup pro všechno ![]()
Sprcha mě nenapadla, určitě to bude lepší než zábal (taky si pamatuju, brrr). Teplota nám zatím zůstává stejná. Jak často měříte v noci? Mám ho zkusit třeba za 2 hoďky přeměřit? Mám strach, aby mu horečka nevylítla později ![]()
Změř teplotu, případně osprchuj (ale asi až při vyšší teplotě, kolem 38,5 - 39)a dej spinkat. Změř ho zase až za 2-3 hodiny. Samozřejmě hooodně pít, když má malá teplotu tak ji nalejvám čajem (vlažným) a většinou nemusím použít léky na horečku. Jinak horečka se má srážet až když je u dětí nad 38 ne? Do té doby prý tělo bojuje s nemocí ![]()
však já mu zatím nic nedala, ale mám obavy, aby nevylítla v noci. Budu ho tedy měřit po dvou hoďkách (on mě stejně bude takhle budit na kojo). Čaj do něj asi nedostanu, ten si dá jen, když má joo dobrý den, ale když ho něco trápí, tak je to boj. Naštěstí by se nechal klidně ukojit k smrti, takže to doháníme aspoň tím.
Kakika píše:
Naštěstí by se nechal klidně ukojit k smrti, takže to doháníme aspoň tím.
Kakiko,
ano, při studených nožkách a ručkách se zábaly dávat nesmí ![]()
Hrozí křeče!
Pokud horečka vystoupá na 38,5 °C a víc a sirupy nebo čípky nepomohou, tak napusť trochu teplé vody do vany, posaď (polož) tam svého prcka a pomalu snižuj teplotu sprchy na vlažnou…nesprchuj ho hned studenou vodou, ať se nelekne!
Pořádně osuš a jen mírně oblékni, ať se víc nepřehřívá, v postýlce zakryj jen nožky.Dávej hodně pít.
Ještě zkus potřít malému chodidla (můžeš i ručky) octem…jemně potírej, neboj..nebudou smrdět a někdy to pěkně srazí teplotu.
Brzy se uzdravte
!
Všem mooooc děkuji za rady a podporu. Sama si připadám jak nemocná, vždyť je to „jenom“ teplota, kterou má každé dítě mnohokrát za život, ale mám fakt strach, aby se to nezvrtlo. Brácha skončil ve špitále s jedním z dvojčat právě kvůli křečím.
Jo a někde jsem četla, že matka nemiluje své dítě opravdu z celého srdce, dokud neprobdí noc vedle postýlky ze strachu o něj při jeho nemoci.
Možná na tom něco pravdy bude, protože mě se ani spát nechce, abych nic nezaspala ![]()
Do 38 není třeba nic dělat. Můj syn (5m) měl po očkování 38 a jednou při rýmě 37,5. Dr. radila do 38 nic nedělat, nad 38 paralen čípky. Pokud by ty nezabraly a teplota byla nad 38,5 je třeba srážet fyzikálně, sama bych asi zvolila vlažnou koupel v kyblíku/vaničce. Na zábaly mám také děsné vzpomínky z dětství, nejdřív jsou moc stuené, moc rychle se ohřejou. Na sprchu zas většinou děti nejsou zvyklé. Pokud máš strach s teplotou v noci - myslím, že když mu sáhneš na hlavičku, poznáš, že je o dost teplejší než jindy. Já si myslela, že nepoznám, ale když k tomu došlo, poznala jsem to.
Jak psaly holky, do 38 nedělat nic. Když nám nepomáhá sirup ani čípky, tak místo klasických zábalů dělám tvarohový zábal na nožičky, ten zatím pomohl vždycky. Tvaroh trošku naředím mlíkem, dám na igelit nebo do kapesníku a dávám tak od půlky lítek ke kotníkům, měním tak po 15 min., to je ten tvaroh už úplně suchý.
Teplotu není třeba srážet vůbec. Teprve kolem 41 stupňů dochází k poškozování organismu, ale to jen tak někdo nemá. Srážet už kolem 38 stupňů je vyloženě házení klacků pod nohy imunity dítěte. Febrilní křeče vznikají u náchylných jedinců při násilném snižování horečky, nejčastěji ještě ve fázi natápění těla - dítě chce být přikryté, mívá studené končetiny. Teprve až se dítě začíná potit a odkrývá se, pak je možné podat chemii (když už to jinak nejde) nebo chladit fyzikálně.
Horečka
Normální teplota je 36,5 až 37,2 °C.Většinou ji měříme v konečníku rychloběžkou. Od naměřené hodnoty se od šesti týdnů věku dítěte odečítá půl stupně Celsia. Pokud má dítě teplotu 37,2 až 37,9 °C, jde o teplotu zvýšenou.
O horečce mluvíme tehdy, vystoupí-li teplota na 38 a více stupňů Celsia. Když má dítě horečku, nejnápadněji se mění jeho chování. Může být podrážděné, neklidné nebo naopak unavené, spavé, nemá chuť k jídlu. Při horečce podejte dítěti lék, který teplotu sníží – paracetamol (obchodní názvy: Paralen, Mexalen, Panadol, Efferalgan, Medipyrin) v podobě čípku do zadečku nebo sirupu na lžičce v dávce odpovídající věku a hmotnosti dítěte podle příbalového letáčku v krabičce léku. Pak se samozřejmě o dalším poraďte se svým lékařem.
V kojeneckém věku horečka velmi ochotně stoupá až ke 40 °C a může být provázena křečemi. Vhodným doplněním medikamentózní léčby horečky jsou studené zábaly nebo studená sprcha.ZÁBAL: je to drastické ale velmi účinné a vyzkoušené generacemi. Je to studená vrstva (např. namočený ručník, či plena) na to by měl přijít igelit a suchá vrstva teplá (např. frote ručník, deka) a nechat dítě vypotit. Někdy se dá použít koupel ve studené vodě, jde vlastně o zanoření tělíčka do plné vany studené vody, nejdná se o sprchování nebo vyloženě koupel, jen položit a po chvilce vytáhnout osušit a teple obléci.Odb. asistent MUDr.Tomáš Honzík, Ph.D. - Dětský lékař
To by mě zajímalo, jak má fungovat ten zábal přikrytej igelitem a suchým ručníkem - a pocení? Co to je za kravina? Cílem přece je tělo fyzikálně ochladit, což se nejlíp dělá tak, že se prostě poleje vlažnou vodou, nebo se obalí do vlažné látky - tím se spostupně sníží jeho teplota. Pocení je reakce těla na přehřání - tím, že se povrch navhlčí, snáze se ochlazuje. A co to vnoření dítěte do vany naplněné studenou vodou? To je jako snaha, jak dítěti přivodit křeče? Pokud se dítě ještě nezačalo potit (natápí se) a já ho v této fázi vrznu do ledové vody, přivodím mu šok, kterej právě může vézt ke křečím. Teplota se má srážet pomalu! Co to teplé oblečení po koupeli? Všude se udává - pomalu ochlazujte vodu ve vaně, ale jen do mírně teplé, potom dítě osušta a lehce oblečte. Přece nechceme dítě nejřív podchladit a pak ho zase zahřívat oblečením.