Horečka se vrátila po 5 dnech užívání atb

16
12.10.24 17:54

Horečka se vrátila po 5 dnech užívání atb

Ahoj holky,

Prosím o radu. Syn (6 let) dostal v neděli kašel a přidala se teplota 38-39 stupňů. V pondělí jsme šli k dr. Nelíbil se jí celkový stav syna, crp nedělala nicméně z poslechu usoudila, že nasadí antibiotika. Už cca ve středu syn vypadal fit, jen měl rýmu a trochu pokašlával. Dneska jsem ho tedy vzala ven (ne do kolektivu, jen na procházku cca 2 hodinky). Synovi se to líbilo, byl úplně v pohodě, ale když jsme se vrátili domů, šel si lehnout že je unavený a bolí ho trochu hlava. Nechala jsem ho tedy zdřímnout a když se probudil měl opět teplotu (38,5). Dala jsem nurofen čípek a už vypadá ok, ale začal teda zase trochu víc kašlat… Myslíte, že jsem to podcenila a vzala ho ven moc brzy? Je možné, že atb nezabírají, nebo že vlastně jeho nemoc vůbec není bakteriálního původu? Nevím úplně jak si to vysvětlit, opravdu už vypadal dobře, příští týden jsem ho už chtěla poslat do školky :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2519
12.10.24 18:54

Takze on bral tri dny atb a Ty ho beres do kolektivu a nechas ho si hrat atd?
Ano, myslim, ze to je chyba z Tve strany.
Kdyz bere atb, tak pocas jejich brani ma byt v klidovem rezimu a ne ho tahat ven mezi deti a nechat ho se namahat.. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3209
12.10.24 18:58

Řekla bych, že sis odpověděla, všechny možné důvody zmiňuješ. To, jak ATB rychle zabrala, tedy že byl ve středu fit, může být proto, že zabrala, nebo proto, že to byla viróza, ATB byla zbytečná a teď po námaze se nemoc vrátila. Jinak na 2 hodiny se mi zdá dlouho, 6-leté dítě po 5 dnech ATB. Kdy je má dobrat? Taky mu možná nasedla viróza po přeléčení bakteriálního infektu. Snažím se dát ATB u dětí jen v návaznosti na pozitivní streptest, vysoké CRP nebo u dcery, která trpí na bronchitidy, když už poslechový nález je špatný a ze zkušenosti poznáme, že to běžné léky nezvládnou. Nejdřív to vždy zkoušíme pomocí Erdomedu, Ventolinu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3209
12.10.24 19:00
@Kacatko1986 píše: Více

Vzala ho jen ven na procházku, ne do kolektivu! Ale i tak se mi 2 hodiny venku zdají moc. Pokud má ATB od pondělí, nejdřív v pondělí nebo ve středu je dobere, ne? To bych ani na školku moc neviděla od pondělí.. ještě aspoň do půli týdne doma, i kdyby už byl ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8695
12.10.24 19:03

Antibiotika dostal na jak dlouho? 7 dní? Za mě byla ta prochazka ještě brzy, měl by se šetřit, po antb je tělo oslabené

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14775
12.10.24 19:06
@Kacatko1986 píše: Více

Pise, ze ATB bere od pondeli, ve stredu vypadal fit a dnes (v sobotu) byl na prochazce, ale ne v kolektivu. Jenze 2hodinova prochazka mi prijde dost na dite, ktere jeste kasle a bere ATB sesty den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9761
12.10.24 19:54

Jaká dostal ATB? Kdy nastala úleva? Vycházky jsou u respiračních infekcí vhodné, byť 2hodinová vycházka mi přijde trošku více, ale to je pouze subjektivní, hranice pro každého pacienta je jiná.

@teroonka
Pozitivní streptest neznamená vždy potřebu ATB. Legrační je, když jej někteří lékaři dělají u jasně virových příznaků (kašel + rýma + horečky) v domnění, že streptest objasní příčinu. Až 40 % dětí (zvláště předškolního věku) je asymptomatickými nosiči streptokoka, to zareaguje jako pozitivní strep-test, ale ATB nejsou indikována. Strep-test jedině při výrazném podezření na streptokokovou angínu (ideálně horečky + zarudlé hrdlo + tonsily s povlaky + zduření podčelistních uzlin). CRP 80 mg/l můžete mít u chřipky nebo COVIDu a ATB to léčit netřeba. Můžete mít CRP 300 mg/l a bolesti břicha a nakonec to bude salmonelóza, taktéž bez potřeby ATB léčby. Pak můžete mít CRP 15 mg/l a oboustranný mykoplazmový zápal plic s desaturací na 85 %, to se naopak ATB bude léčit. CRP není věštecká koule, vždy je nutné CRP hodnotit ve vztahu ke klinickému nálezu a pomocným vyšetřením.

Píšete, že dcerka trpí na bronchitidy. Takže má asthma? Ventolin dáváte v sirupu, nebo v inhalační formě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
12.10.24 20:16

@Doctus Dostal Ospem a bez teploty a většího kašle byl v podstatě už od úterý (tj. od druhé dávky). V krku ho nebolelo a nebolí, má i rýmu. Pokud vím, u bakteriálních infekcí rýma přítomna nebývá? Paní doktorce se nezdál ten kašel, že by mu mohl vlézt na průdušky. První den kašlal opravdu ošklivě, druhý už o poznání méně a poslední dny byl prakticky bez kašle. Ted, potom nurofenu už zase ožil a kašlat už také přestal. Atb dobere zítra. Probiotika dáváme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9761
12.10.24 20:34

@Vránucha
Tak to má nějakou virózu. Ospen je 100% účinný pouze na pyogenního streptokoka, který však kašel nezpůsobuje. Navíc pokud horečky a kašel ustoupily již po druhé dávce ATB, tak v tom ATB prsty nemělo zcela bezpečně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2519
12.10.24 20:38

Jo sorry, dneska jsem mela narocny den a uz ani cist neumim.. Nicmene atb se berou vetsinou na tyden a pokud mu bylo lepe od stredy, tak by dle me mel byt jeste v klidu a ne chodit na prochazky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3209
12.10.24 20:58
@Doctus píše: Více

Má polyvalentní alergie, potravinové i jiné, atopický ekzém, rodinnou zátěž k astma, i když jí diagnostikováno nebylo. Nejsem lékař, ale z oboru a děti už mám taky nějaký ten pátek, takže máte pravdu v tom, že nasazení ATB podmiňuji celkovým obrazem, ale třeba horečka, malinový jazyk a krutá bolest v krku spolu s pozit. streptestem znamená atb. Rozumím, že sám o sobě, stejně jako hodnota CRP, není vypovídající.
Ventolin momentálně inhalátor. Dříve Ventoliber, který měl před nějakou dobou výpadek, poté už nevím, vystačili jsme si s Ventolinem, i když Ventoliber byl za mě lepší. Budu ráda za Váš názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9761
12.10.24 21:09

@teroonka
Za mě asthma zřejmě má. Opakované bronchitidy, atopický ekzém, asthma v rodině, upřímně nevím, co alergolog chce řešit.

Kolik má dítě roků? Byla dělána spirometrie včetně bronchodilatačního testu? Dělal se i bronchokonstriční test.

U potenciálního asthmatika by se Ventolin inh. neměl užívat bez současného podávání inhalačního kortikoidu, zvyšuje to riziko těžkých exacerbací.

Kolikrát do roka musíte Ventolin používat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3209
12.10.24 21:18

Možná 3×-4× ročně užíváme Ventolin. Návštěva alergologie nás zanedlouho čeká, vyšetřována spirometrií ani jinak nebyla, pouze odběry, prick testy před cca. rokem a půl. Vybaveni epipenem už asi 4 roky, naštěstí nikdy k tomu nedošlo. Díky za podnětný komentář, je si toho vědom i pediatr, že je vhodné přidat kortikoidy? Ten nám dávkuje Ventolin silou koňských dávek - 3× dva vdechy, z toho jí bylo zle. Je jí 7.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9761
12.10.24 21:24

@teroonka
Upřímně se divím, že se najde takový alergolog, který nedá dítěti inhalační kortikoid, když musí 4× do roka užívat Ventolin inh. Je celkem velkou chybou nepokusit se u dítěte nad 6 let o spirometrii, byť normální spirometrie nevylučuje asthma (v některých případech toto nevyloučí ani negativní BKT).

Osobně dávám IKS při podezření na asthma i kojencům či „mladým“ batolátkům, než se dostanou na alergologii (jako všude v ČR se čeká i měsíce). Vždy je mnohem bezpečnější léčba inhalační než celková.

Je tedy vždy bronchitický nález s pískoty a vrzoty Zadýchává se při námaze?

Ventolin 3× denně 2 vdechy nejsou až tak hrůzné dávkování, když je těžká bronchitida / těžká exacerbace asthmatu, lze dávat i po 2 hodinách 2 vdechy a další dny dávkovací intervaly protahovat. Předpokládám, že to má přes chamber.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3209
12.10.24 21:31

Ano, chamber. Když je zdravá, nezadýchává se, sportuje, účastní se běžných aktivit se sourozenci. Ale každý infekt, virózka jí okamžitě spustí kašel, který má vývoj od suchého, dráždivého, po produktivní, „průduškový“. Sourozenci tímto vůbec netrpí. Poté, co poprvé dostala první den předepsanou dávku Ventolinu, tj. fakt hodně, říkala, že je jí špatně, má divný pocit atd. Třásla se, byla nervózní. Proto dávkování vždy trochu poupravíme, ale pomáhá to k uzdravení i tak. Při příští návštěvě jak pediatra, tak alergologa se budu informovat, aby ji dovyšetřili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí