Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Lenko, my jsme ty ouška nepouznali. Poprvé nám ouška dokonce sama praskla, obě. To neměla vůbec teplotu. Ale teď po 14 dnech tewploty jak blázen skoro 40. Takže jsme jeli do špitáli i když pohotovost nefunguje. A poslali nás na ušní a tam jí to ouško píchli. A taky si na něj nesahala i jsem jí to zkoušela prohmatávat a nic. Ale je jí teprve 5 měsícú, takže si na to ucho moc nedosáhne.
Ještě jednou držíme palce
Hamina
Čau Leni,
chudinka Pája, je mi jí líto
Já jenom k těm zábalům, já je používám dodneška na nás dospělé, když je nejhůř (40 a víc), namočím prostěradlo, vyždímu, obalím celého člověka (bez hlavy
a tak za 5 minut rozbalit, dosucha vytřít ručníkem, pyžamo, ponožky a šup do postele. Takhle si to pamatuju z domova, táta mi u toho četl knížku. Je to hrozně nepříjemné, ale uleví. Ale prckovi bych radši udělala jen zábal nad kotníky a na zápěstích, tam jsou „chladící zóny“. Vem čtyři kapesníky, namoč, vyždímej, omotej na chvíli. Ale jak někdo psal, při studených ručičkách bych to nedělala.
Myslím na vás a Páje posílám pusinku ![]()
Ahoj holky,
nečetla jsem podrobně všechny odpovědi, tak nevím jestli se nebudu opakovat.
Zábaly na nožičky stačí a děti to snáší dobře. Studená plína na každou nohu, obalím to suchým (třeba ručníkem a dítě přikryju. Po deseti minutách sundám. Opakuji to 3× do hodiny, po té hodině přestat a zkusit to třeba za dalších pár hodin znovu. (Vždy se nám podařili snížit teplotu o 1 stupeň, př. z 38 na 37).
Pro ty, kdo se rád koupe: dát dítě do vany, teplota bežná na koupání a postupně přidávat studenou. Musíte to sami odhadnout, jak dlouho ho tam nechat, přidávat postupně a ať se hlavně nenachladí. Taky to pomohlo.
Tohle jsme dělali při šesté nemoci, byly jen horečky, nic jiného, asi není vhodné při angíně, rýmě atd.....
Jinak na vypocení horečky je dobrý lipový čaj, dala bych s medem před spaním.
To jsou jen přírodní metody, o tech dalších jste určitě mluvili......
Ať je vše co nejdříve lepší.
Theo, Kryštof, Julie
Ahoj holky,
nějakou dobu jsem pracovala pro farmaceutickou firmu, která vyrábí léky na dětskou horečku, takže postup by měl být asi takový:
Ahoj.
Doporučení kamarádky dětské lékařky a potuplované naší doktorkou:
Na sražení vysoké teploty - nad 39 se může použít kombinace - Panadol Baby, za 3 hodiny Nurofen nebo Ibalgin pro děti, za 3 hodiny Panadol Baby pak za 3 Nurofen nebo Ibalgin… a tak dále, dokud se teplota nesrazí (max. 24 hodin). Každý z kombinace je založen na jiné léčivé složce. Do toho hodně pít a občas použít vlažnou sprchu - z normální teploty na koupání trochu snižovat nebo zábal. Namočit do vlažné vody ručník, prostěradlo, plínku a zabalit. Nepřikrývat další vrstnou - dekou… to by byl jiný zábal Prissnitzův na pocení.
Pokud problémy přetrvávají určitě k doktorovi. U nás to zabralo velmi spolehlivě.
Beruška
Holky,
všem vám děkuju za rady, teď beruška spinká, před spinkáním měla 37,7 °C, tak uvidíme, co dál.
Když se měří teplota v zadečku, tak se odpočítává 0,5 °C, že?
Ano, při měření v oušku a zadečku se půl stupně odečítá.
Doufejme, že už bude lépe:)
Díky.
Doufám, že už to bude lepší. No necháme se překvapit.
Kdyby tak aspoň šlo to naše torpédo udržet v postýlce ![]()
Ahoj,
Honzik mel taky horecku uz jsem si nevedela rady a klas. zabaly mi pripadaly drasticke.
delala jsem vlaznou koupel.Tak jsem ho do vany po:,–(ila na nocnik sedla si k nemu(mame rohovou vanu tak se tam vlezu
) a omyvala ho vlaznou vodou. Byl dost uplakanek, ale jak horecka povolila, uz byl v pohode.
A ted na tom nejsme 2×dobre. Mame prujem, dneska to je uz dobre musim zaklepat(tuk,tuk) dneska kakal uz jen3×, vcera 8× a ma chudinka zarudly zadecek. Jak sundavam plinku abych koukla, tak uz protestuje.
K tomu se nam pridal kasel… no musela jsem si nekomu postezovat a sverit, tak aspon tady:-)
Pa at jsou nase deti brzy fit!
Pa KAc+H
Ahoj Kac,
tak držíme pěstičky, ať jste brzo v pořádku.
Nám horečky pominuly (ťuk ťuk ťuk), ale malá se včera večer osypala a před chvílí jsem volala dr., tak to je šestá nemoc. Jsem z toho trochu nesvá, protože jsem na začátku těhotenství a doufám, že to nechytnu taky. Dr. říkal, že se to šíří mezi dětmi, tak snad má pravdu ![]()
ahoj nam maka davala šťávu z angreštového kompotu - zábíralo
Ahojky, tak můj malý (15 měsíců) měl 40 před několika dny. Nejprve, když měl kolem 39 jsme mu dávali paralen, za 3h potom zase nurofen, pak zase za 3h paralen a pořád dokolečka (samozřejmě měl po celou dobu teplotu). Nakonec mu horečka vystoupila na 40,2, takže jsme s ním valili na pohotovost. Tam mu hned doktor dal diazepam (proti febrilním křečím) a doporučil tvarohový zábal na lýtka (na každé lýtko naplácáš 1 tvaroh, přikryješ igelitovým sáčkem a nahoru dáš plínu; nechat zabalené tak 1/2 hoďky). Malý sice plakal, ale očividně mu to pomohlo - teplota klesla na 39.6. Doma jsem maličkému dala 1/4 diazepamu a na to mi doktor řekla, že je to nic, že mám dát aspoň 1/2 a že ani celá tableta by mu neublížila (5 mg).
Zdravím všechny. Jaké máte prosím zkušenosti s horečkou u děti? Můj syn ma 7 mesicu, od pátku ma teploty kolem 38, v pondělí dostal antibiotika, ikdyz je to pravděpodobně viróza, rýma byla barevná, nesla odsat, neodkaslava, když pláče, tak jen syčí… Rostou mu taky ve velkém zuby. Už ma v sobě 3 davky atb ( co 12 hod), od včerejší půlnoci ma 40 tky.. každé tři hodiny musi dostat nurofen ve střídačce s paralenem, hned to zase vyskočí.. po léku to pěkně spadne, je veselý, koji se, něco i basti.. dostal do toho z těch atb průjem… Nepije nic než mm, prostě nechce, ale koji se skoro pořád, tedka. Zítra jsem rozhodnuta jít znova k dr, at mu změří crp.. nevím… Co myslíte, co radite? Bojím se a nemám zkušenost. Dcerka ma dva roky a tohle neznám… Tu virózu ma taky, i já.. ale teploty jen semtam. Jako mimino vůbec… Začínám panikarit…
Teplota může být ze zubů, v kombinaci s virózou je to běžné. Můj syn měl vždycky u zubů šílenou rýmu a teploty. Uživatelka Bublina výše uvádí postup u horečky dětí, pročti to a postupuj podle toho. Koj ho jak si bude přát, děti s horečkou chtějí být většinou jen kojeny.
Průjem může být i ze zubů.
A na co má ty atb? Jestli jen na tu virózu, tak to je nesmysl..
@Lizzi já vím, že na virózu ne. Nejsem úplně mimo. Dr mi rekla, že tím, že ta rýma je barevná a hromadí se to v něm, je to počínající sekundární bak. infekce a aby se to nerozjelo do dutin a uši nebo na plíce, raději ma atb. Taky to nevidím řada, ale přijde mi to logické. Já atb neměla deset let, dcera nikdy.