Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
možná už se to tady probíralo, ale nemám teď čas ani moc chuť to hledat - naši berušku trápí od pondělního podvečera horečky, nemáte někdo radu, jak na ně? Má je v rozmezí tak 37,8 - 39,7, ráno je mívá nižší a večer vysoké. Dávám jí Panadol. Jinak jí nic není. Nachlazená není. Včera jsme byli u dr. a ten nám řekl, že je to nějaká viróza a máme jí dávat ten Panadol a když je teplota nad 39, tak jí dát čtvrtku Diazepamu, jako prevenci proti případným křečím. Čím tlumíte horečku vy? Děláte nějaké zábaly …? A jestli jo, tak prosím o radu jak.
Předem díky za každou odpověď
Lenka
Panadol máme taky, u toho ná mdr řekl, že je spíš na ty 39 a výš, jinak prý Ibalgin. Ale mam problém to do malé vpravit, kamarádka mi poradila, že dávají Nurofen, ten nám chutná a prý mohu v kratším intervalu (panadol nejdříve po 6hodinách řekl dr a malou dávku) ještě podat paralen. Jinak hodně pít, větrat a pokud přetrvávají vysoké horečky a nepolevují, tak zábaly.
GaB
Gabinko,
díky za odpověď. Jak se prosím tě dělají zábaly? Nemám s tím vůbec žádnou zkušenost.
Ahoj,
Gabinka nejspíš myslela studené zábaly na celé tělo, ale to já taky neumím. Ale přidám návod na bramborový zábal od mojí mamky
Nastrouháš syrové brambory, jima pak oplácáš jen nožičky (od kotníků níž a nešetřit) a pořádně to do něčeho zabalíš, aby to na nožkách vydrželo. Když jsem byla malá, připadalo mě to hrozně zábavné a teď mě to nepříjde tak drastické jako zábaly celého těla. Ale ali to jde dát jen na noc, protože se s tím dítko nemůže moc pohybovat a taky brambory děsně barví…
Pokud někdo napíše další recept na zábal, budu ráda, přecejen nás teplota taky nemine… ![]()
Věrka
Na mě taky ty studený zábaly působí dost
isticky
Nikdy jsem to nezkoušela ani na sobě, ale nějak si nedovedu představit na rozpálené tělo plácnout něco studenýho, brrr. Ale zas kdyby to pomohlo, tak třeba … ![]()
S těma bramborama je to dobrej nápad. Slyšela jsem i o tvarohu, ale právě jsem si vůbec nedovedla představit, jak je tomu našemu ďáblíkovi dát na nožky. Tak asi fakt jedině na noc ![]()
Tak já zábaly nikdy nedělala, léky vždy zabraly, ale informovala jsem se u dr a prý se má dát mokrý ručník na ruce a nohy, pokud nejsou končetiny studené, ale jen tak na 5minut nejvýš. Co se já pamatuju, jednou mě moje mamka zabalila celou do mokrého prostěradla. Jiná varianta a přijde mi asi trochu jednodušší, je omýt nebo osprchovat. Jo a při teplotách klidně koupat, jen ne teplá voda, spíš vlažná. Ale při horečkách jako takových nekoupu.
Našla jsem si v očkovacím průkazu u léčby horečky:
1. dítěti zajistíme vždy klid na lůžku, zvýšený dohled a nabízíme dostatek tekutin
2. podáváme léky, na prvním místě paracetamol v dávce 12-15mg/kg/dávku (ne u novorozenců). Dávku podle teploty opakovat nejdříve za 4-6hodin, nepřekračujeme denní dávku 50-60mg/kg/den. U kojenců a batolat dáváme přednost čípku, u batolat a předškolních dětí, pokud nezvrací, sirupové formě, u školních dětí tabletám
3. fyzikální ochlazování (zábaly, omývání, sprchování) provádíme, pokud má dítě horečku mezi 39 a 40st. Zábaly i voda musí být vlažné, nikoliv ledové. Zá:,–(ně je neprovádíme u dítěte, které má chladné končetiny.
Tolik přepsanéúdaje z toho zdravl průkazu, co jsem dostala vp orodnici.
Hodně štěstí
Gabinko, vidíš, to mě nenapadlo se mrknout do toho zdravotního průkazu
Takže díky moc za info. Uvidím, jak se teplota zas bude vyvíjet přes den. Ráno to většinou bývá docela dobrý, ale odpo a večer … Doufám, že se z toho brzo dostane. Trochu mě to všechno znervózňuje.
Ahoj Lenko,
co se týče těch klasických zábalů - zabalí se trup /od podpaží po kyčle/ třeba do tetra plínky namočené ve vlažné /ne studené/ vodě a na to se přiloží suchý ručník. Dítě se uloží do postýlky a přikryje. Ale taky mi to přijde docela drastické, nejdříve bych asi zkusila ty šetrnější možnosti - chladné zábaly jenom na zápěstí a kotníky /mám vyzkoušeno - taky jsou účinné/ nebo octové ponožky /zředit ocet s vodou 1:1a namočit do toho ponožky/ nebo ten tvaroh … Někdo doporučuje i vlažnou koupel. Panadol máš, kdyby nebyl moc účinný, dá se kombinovat s Nurofenem pro děti - za dvě hodiny po Pnadolu, kdyby horečka neklesla, můžeš dát Nurofen /není vázaný na recept/.
Možná už ty rady ani nebudeš potřebovat - věřím, že určitě už bude brzy dobře.
Viťka
Lenko,
dítě by nemělo být moc oblečené, ať se chladí to tělo samo.
Na teploty nám byl doporučen Nurofen, ten se dá dávat v menších intervalech než panadol. A je to sirup. A střídat to s tím paralenem. Ten se dělá i v čípcích. Zábaly - já jsem holky otírala mokrým hadrem, eventuelně jsem je vykoupala ve vlažné vodě. No a když ani to nepomáhá, tak holt musí přijít na řadu ten zábal celého těla. Ale k tomu jsme se dostali jen jednou.
A pokud už teplota trvá tak dlouho, bych šla k doktorovi ještě jednou. Může mít zánět stř. ucha. My jsme to teď absolvovaly také, žádné bolení ouška jen teplota. A dost vysoká skoro 40.
No a u starší před lety jsme takto zjistili vadu ledvin, měla vysoké teploty a po kontrole moči zjistili, že má zánět ledvin. A následně pak přišli na tu vadu.
Tak bych si pro jistotu nechala vyšetřit i tu moč. Ta toho dost napoví.
Držím palce ať to dobře dopadne. ![]()
Hamina
Ahoj Viťko,
taky díky moc za rady.
Asi v případě potřeby nejdřív vyzkouším ty zábaly na nožičky a ručičky.
Ach jo, už aby ty horečky pominuly. No ale su ráda, že třeba chuť k jídlu má pořád ![]()
Ahoj Hamino,
jestli ty horečky budou i dneska, tak zítra pojedem k dr. znovu. Tak nám to i řekl, že kdyby je měla pořád, tak máme přijet. Pořád doufám, že to nebude potřeba.
Ten zánět středního ucha mě taky napadl, ale beruška si na ouška nesahá nebo tak něco. Jak se to u vás poznalo? Poznal to dr. v ordinaci nebo jste museli někam třeba na ušní?
Ahojky, my jsme si horecky prozili nedavno a nakonec se z toho vyklubala sesta nemoc. Nevim, jestli uz jste si ji prozili. Na horecky nam nejvice zabiralo stridat Panadol s Nurofenem po sesti hodinach. Samotnej Panadol byl na nic. zabaly jsem nezkousela, prijdou mi drasticke a nekde jsem cetla, ze je to pro mimi moc velkej sok.
romca a david
Ahojky,
my jsme při horečkách podávali ze začátku paralenové čípky (př t nad 38,5C), později panadol sirup (obojí po 6hod). Diazepan jsem nedala nikdy, můj dr.mi ho nedoporučil, že prý se to má podávat dětem, které už trpěly křečma nebo jsou nějak ohrožené,ale takhle preventivně ho nedávat. Zábaly jsme dělali jednou, když měl malý 40horečky (byl mu rok). Je to v podstatě jednoduché - připraví se (my to dělali na posteli) deka, na kterou jsme položili velkou osušku a na to studenou mokrou tetra osušku. K ruce jsme měli připravenou deku na přikrytí po zábalu. Pak jsme malého svlékli a rychle položili na tu studenou mokrou osušku, ručičky a nožičky dali k sobě a rychle ovinuli tu mokrou osušku. Pak ještě rychle ovinuli suchou osušku a deku. Nechali jsme ho chvilku (cca 10-30 s) „chladit“. Malý brečel, ale vzal si dudlíka, tiska jsem se k němu a snažila se ho utišit, pomáhalo to, asi se mu ulevilo. Pak jsme ho vyndali, rychle oblékli a dali do postýlky a přikryli,aby zase neprochladl. Teplota klesla. Opakovali jsme to pak ještě asi 2×. Jenže jsme pak stejně jeli do nemocnice, vyklubala se z toho laringitida (měl u toho rýmu a kašel) a zůstali jsme tam na antibiotikách. Ještě jsme ale taky zkoušeli tvarohové zábaly na nožičky. Napatlali jsme tvaroh na igelitový pytlík a rychle mu ovinuli kolem tlapky na noze. Přes to jsme dali teplou ponožku. Tvaroh táhne horkost, jak se říká, takže jsme tím určitě nic nezkazili. Jednou jsem neměla tvaroh, dala jsem bílý jogurt, bylo to podobné.
Toť naše zkušenosti,ale byla bych vděčná, kdybych to už nikdy nemusela zažít… ![]()
Ať jste zdarví! Pa Maxik+Péťa
ahoj, my jsme zábaly dělali a určitě nám pomohly. ale malou jsme ničím nepřikrývali, jen studená plínka na nahé tělíčko a vydržet aspoń 5 minut. jasně, ze začátku šok, ale pak se jí viditelně ulevilo a začala si s náma povídat. do té doby jen plakala, měla 39 teploty. takže zábaly můžu z vlastní zkušenosti doporučit. petra