Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky,
posledně jsem se zapomněla gynekoložky zeptat. Víte prosím, jak je to s hormonálním tělískem u žen, které by neměly užívat hormonální tabletky vzhledem ke zvýšené pravděpodobnosti trombózy apod.? Když působí tělísko pouze v děloze, nemělo by toto riziko zvyšovat? Děkuji!
Já mám nějaký ty „srážlivostní“ mutace v genech, mám hormonální tělísko, dle doktorky je to ok, i když prášky nemůžu. To tělísko působí jen lokálně, je to prý šetrnější. Každopádně já mám vcelku neškodný mutace, léky žádný neberu, jen v těhotenství, u porodu a u operace se to řešilo, jinak nic. A u té antikoncepce teda. Třeba u takového Leidena to dost možná bude jiný, to nevím.
@Midaku píše:
Já mám nějaký ty „srážlivostní“ mutace v genech, mám hormonální tělísko, dle doktorky je to ok, i když prášky nemůžu. To tělísko působí jen lokálně, je to prý šetrnější. Každopádně já mám vcelku neškodný mutace, léky žádný neberu, jen v těhotenství, u porodu a u operace se to řešilo, jinak nic. A u té antikoncepce teda. Třeba u takového Leidena to dost možná bude jiný, to nevím.
Mockrát děkuji! Taky to mám právě podobně jako ty, problémy v rodině, já párkrát špatný hodnoty, nic neprokázané, takže léky jen v těhotenství a hlídaná na hematologii ![]()
Zkušenosti osobní nemám ani s tělískem ani špatnou srážlivostí, ale to, že hormonální tělísko uvolňuje hormony jen lokálně, není pravda, samozřejmě se vstřebávají do systému, i když v daleko menších koncentracích než u pilulek… Stačí si přečíst příbalový leták a z nežádoucích účinků je jasno.
@Catalinn já to mám trošku naopak, mutace v genech prokazana (máme to cela rodina, kazdej něco, já jsem to posbírala od obou rodičů), ale hodnoty víceméně dobrý, jen občas min B12. Teď už ani na hematologii nechodím, mám dojít jen při potížích nebo v rámci predoperacniho atp.
@Catalinn Rozhodně bych se na to zeptala na hematologii, kam chodíš… Mám také jednu z těch míň vážných mutací (ne Leidena) s léčbou jen v těhotenství a kdybych o čemkoli takovém uvažovala, tak to určitě konzultuji i s hematoložkou.
@dickys No však právě v tom pribalaku píšou, že působí lokálně
U nežádoucích účinků nic o trombozach nepíšou, v jedné části je zmíněno, že pilulky zvyšují toto riziko, ale pilulky nejsou tělísko, takže jsem z toho zmatená..
@Yxc28 píše:
@Catalinn Rozhodně bych se na to zeptala na hematologii, kam chodíš… Mám také jednu z těch míň vážných mutací (ne Leidena) s léčbou jen v těhotenství a kdybych o čemkoli takovém uvažovala, tak to určitě konzultuji i s hematoložkou.
Ano, to bude nejjistější, děkuji
jen tam mam jít až za tři čtvrtě roku, tak se.mi tam nechtělo jen „tak“ ![]()
@Catalinn Chápu… Tak třeba bude stačit zavolat a probrat to s lékařem po telefonu. Určitě bych se ale zeptala, třeba to bude úplně ok nakonec, třeba ne a budeš ráda, že jsi to podchytila.
@Catalinn Tak například deprese, akné, ztráta libida, ztráta vlasů není lokální nežádoucí účinek
Ale k té srážlivosti opravdu nevím…
@dickys A jo, tak už chápu, jak jsi to myslela
Děkuju. Tak možná to ovlivní hormony, pak to změní tu náladu apod. ![]()
Mám Leidena a ještě jednu, f II protrombin. Léta jsem brala HA, až se mi vyrobila trombóza. Ptala jsem se gynekoložky na hormonální tělísko a ta mi řekla, že by se toho nebála, že to působí jen lokálně a že je to v cajku. Pak jsem se ptala na cévním, kam chodím na pravidelný kontroly, tam mi doktor řekl, že pokud to musí být, tak jako kompromis dobrý, ale že určitý riziko tam je.
Asi je to relativně bezpečný, kór pokud nemáš nic prokázanýho. Já ještě přemýšlím a na podzim se rozhodnu. Mám už z toho strach. Ale zas nevím, jak to jinak řešit. Gyndr říkala, že nehormonální tělíska nejsou úplně skvělý skrz záněty, a já na to dřív trpěla poměrně dost (teď už míň).