Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@terinka4444 píše:
A zcedíš to? Mrazíš bez vody?
zcedit a mrazit bez vody
@boball píše:
@terinka4444 Já je povařím, propláchnu, nechám vystydnout a dám normálně do mrazákových pytlíčků, nic nesmrdí. Hodí se na všechno:-)
Dělám to naprosto stejně. ![]()
Vůbec to nedusím
@terinka4444 píše:
Holky, jak zamrazím houby? Musím to nejdřív tepelně upravit? Nebo nemusím? Ze syrových, nesmrdí pak mrazák? Chci zamrazit porce na smaženici, nicméně nesnáším houby a jejich smrad. Manžel je miluje a mám jich tady pro rotu vojáků, jak to krom sušení uchovám?
Jenom se očistím, nakrájím, dám do sáčku, zavážu a dám do mrazáku. Nevařím je ani nedusím před uskladněním. Nikdy jsem neměla s tímto problém ![]()
Já je podusím na sádle s trochou kmínu a pak dám v miskách s víčkem nebo v sáčcích zmrazit ![]()
@terinka4444 píše:
Holky, jak zamrazím houby? Musím to nejdřív tepelně upravit? Nebo nemusím? Ze syrových, nesmrdí pak mrazák? Chci zamrazit porce na smaženici, nicméně nesnáším houby a jejich smrad. Manžel je miluje a mám jich tady pro rotu vojáků, jak to krom sušení uchovám?
Hagara píše, že zamrazovat houby až po povaření nebo podušení, ale ne kvůli tomu, aby nesmrděl mrazák. Nebude smrdět, když je dáš do uzavřené dózy, ale jde o něco jiného: O tepelnou inaktivaci lytických enzymů.
Ony totiž houby, když je vložíš do mrazáku, se nedostanou na mínus 18 okamžitě, nějakou dobu to trvá. A během té doby rostou v tom materiálu krystaly ledu, a ty v buňkách tepelně nezpracovaných hub trhají buněčné struktury a uvolňují z nich enzymy. A pokud ty enzymy nejsou denaturovány vysokou teplotou, tak začnou pracovat a některé z nich mohou tvořit jedy, a to i pod bodem mrazu vody. Proto Hagara doporučuje zamrazovat houby až poté, co byly zahřáty na teplotu varu, aby se deaktivovány enzymy.
Je to hloupost. Každou houbu můžeš sníst, ale některé jen jednou ![]()
Moje babička i mamka nikdy před mražením houby nedusily, nedělám to ani já.
Prostě je očistíme, pokrajime a zamrazime.