Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj, dostala jsem kilo vepřové pečeně a přemýšlím co s ní. Vždycky jsem ji upekla a k tomu byl bramborový knedlík a špenát nebo zelí. Ale už mi to přijde takové obehrané, zajímalo by mě, jestli se dá z vepřové pečeně udělat i jiné jídlo, díky za rady. ![]()
Pečeně jako kotleta?
Na plátky (s kostí i bez), naklpeat, okořenit, přírodní řízečky. Nebo zapéct s bramborami a smetanou (do pekáče na plátky syrové brambory, česnek, sůl kmín, na to naklepané kotletky, zalít šlehačkou a péci do měkounka).
Pečeně jako krkovice?
Na plátky a na gril, nejlepší grilovačka z celého čuníka. ebo stejně jako kotlety.
Nevím, na kolik to bude jiné a jak vám to bude chutnat:
Vepřovou rozřež na plátky, osol, opepři, popř. okmínuj. Nakrájej cibulku nadrobno, dej do zapékací mísy, nato plátky a navrch ještě česnek. Polij nejlépe olivovým olejem, peč cca dvě hodiny na 180 st. (horkovzduch). Průběžně otáčej, podlévej, atd. K tomu vařené brambory a rajčatovo cibulový salát. ![]()
Varianta č.2 - o fous pracnější - maso na kostičky, osolit, opepřit. Do pánve cibulku, osmažit, vhodit maso, zprudka opéct. Poté přidat česnek nadrobno a rajčatový protlak, zamíchat, a vše vylít do zapékací mísy. Podlévat a péct opět cca dvě hodiny. ![]()
tak já z vepř. pečeně vařím stejně jak např. z kýty (pro 2 osoby by bylo pečení zbytečné) dobré jsou z ní jen přírodní řízky s kaší nebo dát plátky do pekáčku, posypat nakrájenou cibulí, na to strouhaný sýr a dát zapéct nebo třeba dneska budu dělat z ní něco na způsob. bratislavských kuřecích prsou - opéct cibulku (+ se může přidat najemno mrkev, celer, česnek), narychlo plátky masa, aby se zatáhly k cibulce na pánvi přilít zak. smetanu rozmíchanou s trochou mouky(+mletá paprika pro barvu, případně trochu hořčice) a vody, jakmile začne houstnou poředit vývarem nebo mlékem, potom ještě dát lžičku protlaku (já dávám domácí kečup) přidat maso a podusit, nokonec se ještě přidává hrášek do omáčky, hodí se k tomu knedlík i těstoviny
Jé, právě řeším naprosto stejný problém, jak psala zakladatelka. Vytáhla jsem jí z mrazáku a vůbec nevím co už s ní vařit. Zelí a špenát už mi přijdou taky ohrané. Nějaké další nápady?
tak dneska jsem ji udelala na cesneku a kmine, s bramborovymi noky. My mame radi s cervenym zelim, ale nekdo radsi se spenatem. Nebo treba na rozmarynu ![]()
ja ji pekla vcera - dala jsem pod ni jen par jablek, zelenych kyselejsich a uz jen osolila a k tomu bramborovou kasi
muzu se po tom utlouct ![]()
Ahoj Terezko,
nevím, jestli si to ještě přečteš, ale zaujal mě tvůj recept. Můžeš mi ho, prosím, napsat podrobněji?
Jestli rozumím pečeš plátky s jablky. Jak dlouho?
Mám dceru alergika, takže smetanu, máslo atd. nemůžu použít a všechno se mi už zdá obehrané a hledám nové inspirace.
Díky moc.
Taky budu ráda za receptík. Jakou to má potom chuť, do sladka? Jdou v mase hodně cítit jablíčka?
je to potom takovy dobre navinuly, sladky mi to ani neprijde
mam strasne rada tu stavu s jablky zamichanou do kase
je to strasne jednoduchy, oloupu a nakrajim jablka na ctvrtky, vlozim do pekace, k tomu osolenou a opeprenou peceni vcelku a dam do trouby, nejdriv pecu zprudka, aby se maso zatahlo, pak podleju, priklopim a pecu 1,5 hodiny radeji 2, ke konci muzu odklopit
na 1 kg masa staci 1-2 jablka
Tak to zítra asi zkusím. S jablky jsem to ještě nejedla. Snad to bude dobré, nejsem zrovna milovník maso - ovoce, třeba kuřecí s broskví fakt nemám ráda. Ale jablka by mohly být super.
tak pak dejte vedet, jak vam to chutnalo ![]()
ty jablka pak jist nemusis, jen ta stava pak ma takovy super smak
Ahoj Terezko,
tak já tvůj recept dělala dneska. Bylo to opravdu moc dobrý, ta šťáva je úplně jiná, odlehčená. Sama na maso moc nejsem, dělám ho spíš pro děti a muže, ale tohle za to stálo. Holky si pochutnaly a vypadá to tak, že zítra se o ten zbytek popereme.
P.S. Než jsem to dala do lednice, tak jsem si ještě sama vyjedla ta jablka. Mňam.