Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj, mám kus vepřové pečeně, rajčata mrkev, poraďte nějaký recept pro 16m prcka a aby to jedl i manžel. díky
Dělám vepřové plátky (trošku osolit, opepřit pro taťku, jeden dva plátky bez pro dítě) prudce osmahnu, dám na pekáč k tomu cibuli, česnek trošku a na to na plátky nakrájené brambory a podliju vývarem, tak to peču přikryté do změknutí.
Nebo vepřové dušené na cibulce s mrkví dělám a k tomu vařené těstoviny a rajčatový salát taťkovi a jen tak nakrájené rajče samotné k jídlu nebo ananasový kompot malé kupuju ![]()
Jí oboje i 15měs. dcera.
Ja klasicky upeču mas (se solí, pepřem a kmínem) a vedle na masle osmahnu mrkev a zaleju trochou stavy z masa. Ta stava pak dostane zas uplne jinou chut. No a příloha jakakoliv. My k tomu mame radi treba bulgur. Ale samozrejme treba bramborova kase se k tomu taky dobre hodi.
Já z pečeně dělám často výbornou omáčkou
Je to velmi jednoduchý recept zděděný po babičce a jídlo je výborné!! Ingredience: 5 cibulí na jemno, olej (slunečnicový), vepřová pečeně, pepř, sůl, voda, rýžová mouka podáváme to nejraději s rýží, těstovinami, brambory nebo bramborovou kaší! Postup: Cibuli nakrájím na jemno a dám do velkého hrnce smažit na oleji (ne zprudka) přidám na větší kostky nakrájené maso a hodím ho k cibuli a opepřím + osolím krátce míchám a přikryji pokličkou. Nechám dusit cca 2,5 dokud se nerozvaří cibule, za tu dobu promíchávám a kontroluji jestli se nepřipaluje pokud ano podliju vodou. Až se cibule rozvaří přidám 3 vrchovaté pol. lžíce rýžové mouky a zprudka za stálého míchání opékám směs, poté podliju vodou aby vznikla hustá omáčka a ještě doladím chutě solí a pepřem. Podávám to jak už sem psala nejraději s rýží ![]()
Příspěvek upraven 29.01.13 v 22:43
Já dělám z kotlety obrácené řízky na smetaně. Maso nakrájím na plátky, nenaklepávám, lehce potřu česnekem, osolím a nechám v uzavřené nádobě do druhého dne naložené. Potom plátky obalím ve strouhance, namočím do vajíčka a ihned smažím. Skládám je na plech, až jsou všechny usmažené, naliju na plech trochu vody a 2 smetany (jednu 12%, jednu ke šlehání) a dám na cca 20 minut do trouby. Nejlepší jsou s bramborovou kaší a nějakým dobrým salátem ![]()
Zkusím oživit diskuzi… Dnes chci dělat bramb. knedlík a špenát.. Koupila jsem vepř. pečeni (plátky).. Jak docílit aby maso nebylo vysušené? vždycky ho peču v troubě-klasika cibule, pepř, sůl, kmín a podlít vývarem (a trochu sádla)… Ale muž s tím vždycky zápasí je tuhé a suché… Nemáte nějakou radu?
Nekupovat platky, ale v celku.. Jinak ja bych to osmahla na panvi.
@brulinka
tak na knedlo vepřo určitě příště nekupuj pečeni, ale krkovičku a vysušený to nebude. pečeně se vysuší snadno, je prostě málo prorostlá tukem… jinak jestli jsou plátky aspoň trochu tlustý, zkus prošpikovat slaninou.
@brulinka pro příště bych koupila krkovičku nebo méně prorostlý bůček
Jinak doporučuju maso před pečením zprudka opéct na pánvi, ať se co nejrychleji zatáhne, zůstane tak v něm co nejvíc šťávy. Sůl a další koření dát až potom. Z každé strany to nech 2 minutky opéct a pak bych to dala na pekáč vyložený alobalem, podlít lehce vodou, můžeš přidat na kostičky trochu špeku nebo slaniny, pokud máš a zabalit do toho alobalu a nechat jenom rychle dodělat, stačí 20 minutek, pokud nemáš nijak tlusté plátky. Jinak když už pečenou kotletu, tak určitě vcelku a prošpikovat, já ji takhle používám třeba na falešnou svíčkovou ![]()
@jajda32 no já bych i koupila nějaké tučnější maso..Ale můj muž jí jenom maso „libové“
masa typu bůček, krkovička apod. u nás nejedou ![]()
Maso má tak 2,5cm…
Na způsob svíčkové znamená co přesně? ![]()
@brulinka píše:
@jajda32 no já bych i koupila nějaké tučnější maso..Ale můj muž jí jenom maso „libové“masa typu bůček, krkovička apod. u nás nejedou
Maso má tak 2,5cm…
Na způsob svíčkové znamená co přesně?
Tak to bych nepekla, raději naplátkovala, plátky osmahla, pak dusila chvíli a je hotovo. Manžel dělá takové přírodní plátky vepřové, je to s máslem a je to dobré. Na pečení je to malý kus a ještě k tomu docela libového masa. My tedy taky krkovici ani bůček nevaříme, ale když chci péct pečeni, tak jedině celou a nejdřív pod pokličkou, aby neoschla.
@brulinka píše:
Maso má tak 2,5cm…
Na způsob svíčkové znamená co přesně?
no zkrátka udělat to na smetaně, nastrouhat si mrkev, celer, petržel, cibuli nakrájet na jemno, přidat celý pepř, nové koření, bobkový list, pár koleček citronu a promíchat (já přidávám ještě halali). Celou kotletu prošpikovat špekem, ze všech stran osolit a obalit v krystalovém cukru. Naloží se to do té zeleniny a nechá do druhého dne v lednici. Potom maso vytáhneš, zprudka opečeš ze všech stran, aby se zatáhlo. Zeleninu orestovat nejlépe na špeku dozlatova, zalít vodou nebo vývarem, vložit maso, zakrýt pokličkou a nechat v troubě, dokud není maso měkké. Pak maso vyjmout, omáčku dle potřeby zahustit, rozmixovat nebo propasírovat přes síto, dochutit solí, cukrem, citr. šťávou, popř. octem, nakonec zjemnit smetanou
Maso tam dávám nakrájené na plátky prohřát ![]()
@kolozubka No mám 3 plátky po 2,5 cm… tak asi je fakt radši osmahnu
@Verca1989 děkuji za recept. určitě někdy vyzkouším… Dnes mám ale hroznou chut na špenát a knedlík ![]()