HPP při RD, kdo může místo mě na RD?

65
17.7.12 16:12

HPP při RD+kdo může místo mě na RD?

Ahojky, sice už to tu bylo několikrát probírané, ale zakládám znovu:
Jsem na RD na tři roky-do května 2013. Mám možnost nastoupit do zaměstnání(jiného než před porodem). Zvažujeme možnosti, tak potřebuji přesněji vědět, co se jak smí a tak.
Když nastoupím, můžu dál pobírat RP? Smím dát malého do Soukromé školky, aniž bych o RP přišla? Co vše musím kvůli tomu oběhat?
A kdo vše smí místo mě na RD? Jen otec?
Jsem z toho už na větvi.. Potřebujeme akutně peníze, jinak bych se do práce ještě nehrnula, ale jak jinak to řešit??? Jak to třeba zvládaly vaše dítka? A vy??? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
sophinka
17.7.12 16:18

Do soukromé školky by mohlo dítě nastoupit pouze pokud máš novou variantu..Rodičák můžeš pobírat buď ty nebo manžel…

• Citovat
  • Upravit
Ema N.
17.7.12 16:36

No, ja jsem na RD (uz koncim), ale od maleho 6-ti mesicu pracuji, z domu, maleho hlida babicka „na plny uvazek“, ale maly to zvlada v pohode… ;)

Jinak, take mam stary rodicak, takze s tou pravni strankou bohuzel neporadim… :( :( :(

• Citovat
  • Upravit
21643
17.7.12 16:40

Podle nové varianty můžeš dávat prcka od dvou let neomezeně i do státních jeslí/školek a nepřijdeš o rodičovský příspěvek. nebo si i podle staré varianty můžeš zajistit jakkoliv soukromé hlídání (babička, chůva atd.), jít do práce a stále pobírat rodičovský příspěvek.
nikde nic nehlásíš.
a jak to máš u původního zaměstnavatele? tam máš rodičovsou dovolenou? tu si klidně můžeš nechat a nastoupit na HPP u druhého zaměstnavatele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
17.7.12 16:41
@sophinka píše:
Do soukromé školky by mohlo dítě nastoupit pouze pokud máš novou variantu..Rodičák můžeš pobírat buď ty nebo manžel…

Takže když mám starou variantu, tak mám smolíka? Kdo může hlídat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
17.7.12 16:44
@nozu píše:
Podle nové varianty můžeš dávat prcka od dvou let neomezeně i do státních jeslí/školek a nepřijdeš o rodičovský příspěvek. nebo si i podle staré varianty můžeš zajistit jakkoliv soukromé hlídání (babička, chůva atd.), jít do práce a stále pobírat rodičovský příspěvek.
nikde nic nehlásíš.
a jak to máš u původního zaměstnavatele? tam máš rodičovsou dovolenou? tu si klidně můžeš nechat a nastoupit na HPP u druhého zaměstnavatele.

A podle té staré nemůže tedy do soukromé školky? Kde se dá sehnat „chůva“? Babičky bohužel ještě pracují, zítra s mojí mamkou jdeme zjistit, od kdy by mohla do důchodu, tak jsem na to zvědavá, ale nejspíš to dřív jak za rok nebude :zed: Vůbec nevím, jaké hlídání vymyslet, zase se mi moc nechce nechávat ho cizí osobě :,(
U původního zaměstnavatele jsem na rodičáku-drží mi místo… Takže ani jim nic hlásit případně nemusím, ani nemusím dávat výpověď? Jsou nějaké stránky, kde se to dá dohledat-abych to kdyžtak „nové vedoucí“ ukázala? Ta totiž tvrdí, že musím ukončit rodičák, dát v zaměstnání výpověď, a pak teprve můžu k nim nastoupit… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka
17.7.12 16:51
@3kobra3 píše:
Takže když mám starou variantu, tak mám smolíka? Kdo může hlídat?

hlídat může kdokoliv ale nesmí to být kolektivní hlídání

• Citovat
  • Upravit
3265
17.7.12 16:52

Tak přejdi na nový systém. sice příjdeš o pár tisíc, ale budeš moci dát malého do školky od 2 let bez jakéhokoliv omezení - teda pokud ti ho vezmou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka
17.7.12 16:57

@fia80 ne pro každého je výhodné přejít na nový systém..

• Citovat
  • Upravit
65
17.7.12 16:58
@fia80 píše:
Tak přejdi na nový systém. sice příjdeš o pár tisíc, ale budeš moci dát malého do školky od 2 let bez jakéhokoliv omezení - teda pokud ti ho vezmou.

To by mi ho nejspíš nevzali :( A třeba sem http://www.mimiskolka.estranky.cz/ bych ho tedy dát nemohla???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21643
17.7.12 17:02

@3kobra3 chůvu najdeš na inzerát nebo přes agenturu. pracovní smlouvy ošetřuje zákoník práce, takže pohledej tam. ale vím, že kamarádka si nechala v záloze původní práci a šla do nové a v té staré dávala výpověď až když jí skončila RD. ale pak nebudeš moct v nové práci předat zápočtový list ze staré atd. takže záleží na tom, jestli ti na to nový zaměstnavatel kývne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka
17.7.12 17:03

@3kobra3 jde o kolektivní hlídání… zkus se domluvit, aby ti napsali smlouvu jen jako nárazové hlídání, ale stále je riziko, že tě někdo práskne a budeš vracet rodičák…

• Citovat
  • Upravit
sophinka
17.7.12 17:10

600,– Kč na den? To bych skoro nazvala nehoráznost… 8o

• Citovat
  • Upravit
3265
17.7.12 17:20
@3kobra3 píše:
To by mi ho nejspíš nevzali :( A třeba sem http://www.mimiskolka.estranky.cz/ bych ho tedy dát nemohla???

Když přejdeš na ten nový systém, tak bez problémů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
17.7.12 17:42
@sophinka píše:
600,– Kč na den? To bych skoro nazvala nehoráznost… 8o

to jo, no.. ale zkusila bych se s ní domluvit jinak, bydlí za rohem, tak snad by to šlo.. Ale je tu i školička, kde to vyjde na cca 5tis měsíčně… Tak je o pár baráků dál..http://www.piskotka.cz/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat