Hračky ve školce

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
11530
19.10.08 23:48

Hračky ve školce

Milé uživatelky,
ráda bych vám položila otázku, o které již několik dnů přemýšlím.
Chtěla bych se vás zeptat, zda si vaše děti nosí do školky své hračky z domu. Zda je to ve vaší školce běžné, nebo zda-li to u vás nepovolují.

Proč mě to zajímá? V naší školce jsou k nošení hraček velmi benevolentní, až se někdy nestačím divit, s čím vším děti do školky přicházejí. Značkové panenky, svítící medvídky, roboty, zvukové hračky, prostě, vše co se mihne reklamou nebo letáky. Samotnou kapitolou jsou samolepky, kdy si je děti mezi sebou neustále mění, místo toho, aby si hrály.
Co mi osobně vadí nejvíce je, že se již v mateřské školce zásluhou těchto nechutně drahých hraček začínají dělat kasty. Třída se začíná dělit na děti, které jsou prostě in a mají na co si vzpomenou a na ty, které se krčí v koutku s ušmudlaným medvídkem.
Před dvěma lety to u dcery mojí spolužačky zašlo tak daleko, že se ji holky posmívaly, že nemá značkovou panenku a odmítaly se sní bavit.

U svého 12 letého syna jsem se už tak nějak smířila, že mu budeme muset koupit nový mobil a sháním všude možně značkové oblečení, aby byl jak se říká in. Ale u tříletých mě to opravdu děsí ....... co bude dál? Jestli by nebylo nasnadě jednoduché řešení - zákaz nosení hraček do školky.

Tak a teď bych chtěla slyšet vaše názory - možná uvažuju špatně, ale tohle mě prostě štve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5846
19.10.08 23:54

U nás se nepovolují žádné hračky; ale nemyslím, že by to bylo jako prevence tohoto :? .

S tím kastováním to máš těžké - matně si vzpomínám, že se jednu dobu uvažovalo o stejnokrojích na ZŠ a SŠ - řešilo by to ten první dojem drahé/levné hadry a polonahé pubescentky napodobující celebrity, ale pořád je tu ta elektronika a další krámy… Ne každé děcko - bez ohledu na výchovu - je tak silné, aby to ustálo s nadhledem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
19.10.08 23:55

I mě to zajímá, protože mám pocit, že to je i o soudnosti i nás, rodičů.

V naší školce chodí děcka (ne všechna) s plyšákem, autíčkem nebo panenkou, ale rozhodně jsem zatím nezaznamenala, že by děti hračky porovnávaly. Většinou čeká panenka nebo v našem případě kočka (občas Bárbínka) v šatně na topení, když je náhodou zapomeneme přes noc, jsou připravená v našich přihrádkách. Holky se nehroutí, když odejdou do školky bez kočiček, ale většinou je mají.
Když nakouknu do tělocvičny, kde děti spí, jsou tam po obědě připravené postýlky, skoro na každé je panenka, plyšáček nebo autíčko těch, které tam spí. Přijde mi to moc hezké… Dětí je tu malinko, tak každý ví, čí je která hračka - a většinou jsou to stálí kamarádi dětí.

Ale asi máme kliku, že tady nosí děcka opravdu normální hračky, žádné módní hity…

Zeptám se na názor i učitelek u nás ve školce.

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
135
20.10.08 00:03

Ahojky.

Tak v naší školce je to tak.
Ve třídě maláčků je celkem běžné, že si děti nosí svoje oblíbené plyšáčky. Třeba náš syn má teď krtečkovské období - takže ta černá plyšová potvora s náma musí všude, tudíš aj do školky. :wink: Učitelky to tolerují.
Platí nepsaná úmluva, že se nosí pouze jedna hračka a v žádném případě taková, která dítě odvádí z programu. Zatím jsem viděla fakt jen ty plyšáky a mrňavý angličáky. Drahé hračky si učitelky ve školce nepřejí (poukazují na možnost zničení, i ztráty :?: )

Další syn je v předškolácích. Tak tam platí ústní dohoda, že hračky vyjímečně, a když už, tak hlavně edukativní. Preferuje se nějaká zajímavá naučná knížka, dvd, cd. Není problém vzít si plyšáka, ale děti už se za něj nějak stydí a dle učitelek to tak má být. Prý příprava do školy. Hrát si ano, ale se školníma.

Ale jak tak čtu Tvůj příspěvek - děsím se.
Zatím jsme problémy tohoto typu neřešili. Vím, že jednou nás dostihne, že prostě nemáme na každou novou vymoženost a synové to v rámci kolektivu jen tak nezkousnou… Že se to týká už školek mě nějak nenapadlo.

Pokud by to bylo tak dramatický jak u Vás - byla bych taky spíš pro zákaz. Přece jen, kastovat se už ve třech letech je fakt soda. :x

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11530
20.10.08 00:04

Malý plyšáček - medvídek, pejsek a pod. na spaní mi nevadí, pokud by jej děti měly jen na spaní v postýlce. Skoro každé dítě tak doma usíná. Pokud by jej mělo dítě ve školce a na spaní si ho vzalo do postýlky jsem pro, ale tahat každý den do školky jinou potvoru, někdy i tak velkou, že je za nima není skoro vidět, to mi příjde fakt moc.

A samozřejmě u některých rodičů mám pocit, že soudnost ztratili někde v polích…

Ještě bych dodala, že my jsme vesnická školka, o to větší je to pro mě zklamání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
20.10.08 00:07
Sati píše:
Malý plyšáček - medvídek, pejsek a pod. na spaní mi nevadí, pokud by jej děti měly jen na spaní v postýlce. Skoro každé dítě tak doma usíná. Pokud by jej mělo dítě ve školce a na spaní si ho vzalo do postýlky jsem pro, ale tahat každý den do školky jinou potvoru, někdy i tak velkou, že je za nima není skoro vidět, to mi příjde fakt moc.

To určitě jo - ale to je fakt o nesoudnosti rodičů. A v takovém případě bych byla i já pro zákaz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25182
20.10.08 08:30

Zrovna min. týden jsme měli schůzku rodičů, probíralo se to tam.
U nás ve školce je celkem 23 dětí. Jsme malá školka na vsi. Uč. v nošení hraček nevidí problém, ale nechtějí malé hračky /aby to nemuseli hledat/ a drahé /že nenesou zodpovědnost za poškození/.

Liborek ze začátku si tam nesl model motorky, ale už nechce. Prý mu jí děti brali a on je trošku lakomý :roll: :oops: :lol: , tím se to vyřešilo.

Jsem spíš proti. Třeba plyšáček nebo něco na spaní, to beru. Ale aby se děti „chlubili“ drahýma hračkama mi příjde zbytečné. Myslím, že toho si ještě užijeme ve škole až až /značkové oblečení, mobily, mp3, mp4,…/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
20.10.08 08:43

U nás do školky si děti hračky nosí, mám tam už třetí dítě a za těch skoro 6 let s tím nikdy nebyl žádný problém. A to moje dítě patří k těm, které tam nosí spíš ty ušmudlané medvídky :lol: Podle mne pokud díky hračkám dochází ve školce ke kastování nebo pokud si děti směňují samolepky na úkor organizované činnosti, tak je to problém především paní učitelky, že děti nezvládá http://www.zena-in.cz/…es/sml80.gif

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
397
20.10.08 09:05

U nás mají děti v MŠ povoleno nosit si z domova hračku (jednu), ale vždy na třídních schůzkách ředitelka upozorňuje, aby si děti nosily něco obyč, co nebude vadit, když se poškodí. Protože se prý často stává, že dítě svou domácí hračku půjčuje ostatním, něco se ulomí, poškodí, občas se i hračka ztratí, atd. Takže u nás si děti hračky nosí, ale není s tím žádný problém, žádné kastování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3813
20.10.08 09:17

ahoj, u nás si hračky brát můžou ovšem po příchodu do školky je dávají do takovýho boxu na to určený a vezmou si je až když jdou dom nebo na spinkání. A samo školka za ně neručí, občas si to vytáhnou a hrajou si.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9262
20.10.08 09:31

Ahoj,

u nás se hračky nosí (spíš ale ti plyšáci či autíčka a pod.) Je vydán zákaz na zbraně (makety) jelikož kluci pak nedělali nic jiného než po době stříleli. Což učitelky prostě netrpí. (Ještě že tak, stačí že mi Viki napodobuje jednoho výtečníka co si sestavuje zbraně z jakékoliv stavebnice a střílí jak, z prominutím pako. A já pak doma vysvětlují že toto fakt nee.)

Ovšem taky mi příjde problém učitelky, že dětem místo programu dovolí vyměňování samolepek a dovolí posmívání, kastování. Dyť na tohle by neměli mít vůbec čas v programu. A mělo by jim to být vysvětlené že toto nee.
Na jednu stranu chápu že se dítko chce pochlubit novou hračkou (ano i já slýchávám v šatně HEČ DOSTALA JSEM NOVOU PANENKU, ale nepříjde mi že by Viki tím že zrovna nic nedostala trpěla. (Případně jí byl nadělen kýbl plastelíny s vykrajovátky - což miluje a chlubila se tím velmi.) Minule svojí kamarádce Viktorka hned ve dveřích sdělovala že byla pouštět draka s tatínkem a dělala zvířátka z kaštanů s maminkou. Načeš holčička reagovala já chci taky zvířátka z kaštanů mamíííí.

Jinak pro zákaz pokud už je situace tak rozjetá, rozhodně jsem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2661
20.10.08 10:32

V naší školce jsou byli povolení plyšáci malým dětem (3-4 roky), aby se jim nestýskalo. Občas jsem zaznamenala autíčka u kluků, ale učitelky to moc rády neviděly.
A kasty. Několikrát se mi stalo, že Andulka přišla s fňukáním, že se jí holčička na pískovišti vysmála, že tuhle teplákovou soupravu by si na sebe tedy nikdy nevzala, že jedině Nike nebo Adidas. A to jim fakt byly 4 roky. 8O 8O 8O :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
20.10.08 10:34

Dětem sem vždy zakázala nosit hračky do školky, myslím že je to zbytečný když je školka plná hraček. V naší školce to zcela zakázaný není ale které si nějakou hračku donesou jí stejně nechávají v šatně. Nikdy sem neviděla že by v šatně byli nějaké drahé hračky, většinou to sou právě ty ušmudlaný plyšáci a myslím že to tam nosí ty děti který mají z chozením do školky trochu problém. Takže naštěstí v naší školce nehrozí dělení dětí do skupin In a Out.

Za to ve škole je starší Out, protože jako jediná prý nemá mobil, chodí do 3. 8O Mobil jí určo pořizovat nebudu prostě ho zatim nepotřebuje. Když sem se jí ptala na co její spolužáci mobil mají tak prý převážně na hraní her. Jenže zas když vidím jak chodí oblíknutí nějací její spolužáci tak v tomdle zas je In. Prostě vždycky se nějaký „problém“ najde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19296
20.10.08 12:44

Ahoj
Tak u nás si nosit hračku na spaní můžou.Paní učitelka poprosila maminky,aby dětem nedávaly drahé hračky (přece je ve školce hraček dost),že by se mohly ztratit nebo poškodit.Můžou si děti přinést plyšáka na spaní.I předškoláci.
Některé děti si občas přinesou autíčko a tak.Já svým říkám,že můžou jen plašáka (panenku)…žádné tvrdé hračky. :wink: Už si Kuba chtěl vzít velkou opici. :lol: Normálně jsem mu to vymluvila......Hodně je to i o soudnosti matek.

A kasty? U nás naštěstí nejsou. Aspoň o ničem nevím. :wink:

Ale je u nás jedna školka,kde se holčičky holčičkám v šatně smějí,když příjdou v zástěrce nebo v něčem co není in......Kamarádka má tuhle školku hned u baráku a raději vozí holky do jiné školky.

No myslím si,že je to hodně výchovou.Pokud dětem kupuju jen značkové zboží,fajn,ale nebudu jim říkat,že jsou NĚKDO,KDYŽ SE TAK OBLÍKAJÍ. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andela
20.10.08 12:51

V první řadě by si asi měli uvědomit rodiče co dětem do šikolky dávají. Pravda že těm, kteří mají na to koupit kde co a peníze neřeší, nějaká zlomená bárbína za 500 (nebo kolik teď stojí) asi žíli netrhá a koupí novou. Já bych klukovi do školky drahou hračku nedala, ani takovou kterou může pomámat … a ne ani tak on, ale ostatní se kterými se o to bude rvát ;).

U nás můžou mít děti hračku do postýlky. Jája si s sebou nesl malého medvídka. Ale mám pocit že ho měl v té postýlce, protože se pro něj s tatínkem museli vracet. Jinak bych mu s sebou dala max malé autíčko, u kterého by mi nevadilo že mu ulomí kolo či ho někde zašantročí.

A to že se 4letá holčička ve školce vytahuje že má značkový oblečení, není její chyba ale chyba rodičů, bo tak jak to slyší doma tak to řiká jinde. A je to fakt smutný.

mmch jája má poděděnou bundičku NIKE a nosí jí na ven.Má jí už 2 rok a pořád je mu trochu velká :lol: :lol:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML