Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zanedlouho má příbuzná narozeniny - ročník 74, je takový staromilec
a chtěla bych jí, kromě novin z toho roku, k narozeninám dát i nějakou retro hračku se kterou si pravděpodobně hrála. Bohužel se nemám koho z rodiny zeptat - její rodiče již nežijí a moc dalších starších příbuzných není.
Určitě je tu někdo toho ročníku a poradil by mi?
S čím jste si hrály/i? Sehnat se dá leccos, ale musím vědět co. Díky ![]()
Céčka, Kloboučku, hop!, Blechy, Mikádo, mončičáci, igráčci, angličáky, panenka Petra, stavebnice Merkur, později stolní hry Lovci pokladů, Fantom staré Prahy nebo Dostihy a sázky…
@Allons-y retro
http://socikstyle.blogspot.cz/…ky-cssr.html
Příspěvek upraven 29.06.14 v 14:12
Plechová kasička na peníze, plechová slepička nebo mandelinka na klíček, dřevěné kostky, malá panenka do ruky-nejlépe plováček. To vše bys ještě mohla sehnat na trhu dnes. A co takle kniha-Honzíkova cesta?
(já jsem ročník 1970,ale céčka a mončičáci byli až později…)
Ten Merkur je taky jistota.
Díky! Mončičák je jistej, dcera jednoho má - novýho, koupím někde starýho. Je nějakej, kterej byl vyloženě hit a byl lepší než ostatní? ![]()
Na ostatní věci určitě kouknu
@Allons-y píše:
Díky! Mončičák je jistej, dcera jednoho má - novýho, koupím někde starýho. Je nějakej, kterej byl vyloženě hit a byl lepší než ostatní?Na ostatní věci určitě kouknu
Hlavně aby si uměl dát palce do tlamy.
![]()
@Allons-y já sehnala mončičáky dceři až v r.1989.Možná byli v tuzexu, nevím
@smutná máma
netušim, poptám se prodávajích z jaké jsou Mončičáci roku
Mončičák je druhově neurčitelné plyšové zvířátko. Nejčastěji má dětský obličej s velkýma očima a velkýma ušima. Často si cumlá palec. Kolem roku 1985 to byla v Československu velmi oblíbená dětská hračka. Nejprve byla k dostání pouze v prodejnách Tuzex, později ji bylo možné koupit i v běžných obchodech. Původem pocházela z Japonska.
Zvířátko mělo nejprve hnědou barvu, později se objevilo i žluté, růžové, světlemodré nebo bílé
Zdroj: Wikipedie
@kačule.j no,tak si pamatuju správně. V r.1974 mončičáci ještě nebyli
@Allons-y píše:
Díky! Mončičák je jistej, dcera jednoho má - novýho, koupím někde starýho. Je nějakej, kterej byl vyloženě hit a byl lepší než ostatní?Na ostatní věci určitě kouknu
Byl obyč hnědý a pak modrý, žlutý, růžový a bílý. Ty poslední dva jmenované pečlivě opečovávám a teď si s nimi hraje dcera. Ale je pravda, že mončičáci byli až koncem 80. let (jsem ročník 77 a dřív než v 10, spíš 11 letech jsem ho nedostala). Céčka jsou tak rok 83 a dál.
Já když vidím tu dětskou toaletku, co poslala v odkazu @kozisek to je nostalgie. Dodnes jí vlastním…