Hraniční hodnoty - OGTT. Řešily jste?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
33005
14.1.15 11:09
@Anonymní píše:
Sestra mi jeste rekla, ze dulezity je ten po 2 hodinach, ale stejne to bylo po 2 a 20 minutach. Tak ted nevim, co s tim

Přečti si informace k metodologii a správném provedení testu na www.tehotenskacukrovka.cz
Já osobně bych trvala na opakování testu, protože výsledek s odběrem po 2h a 20 min je prostě paskvil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
20.1.15 13:22

Ahojky holky popletli nekomu odber OGTT? Ja byla vcera, sestra mi odebrala krev a nic mi pit nedala pak jsme cekala asi pul hodiny, prisla sestra a rekla ze pokracovat nebudeme. Volala jsme me sestre na gyndu a ta se divila a rekla ze tam zavola, tam ji rekli ze jsme mela hodnotu 5,6 a ze to ukoncili aniz bych neco pila, Tak, ze na to pujdu druhy den znova aůe to uz nejdu na OGTT ale na glykemicky profil nevim proc mi to zmenil dr. nemate nekdo podobne zkusenosti? dik :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
20.1.15 13:40

@Alexa821 To Ti nepopletly, naopak postupovali naprosto správně podle vydané metodiky. Máš zvýšenou hodnotu cukru již na lačno (v pořádku je do 5.1), takže cukrovku máš. Nalít do tebe glukózu by tak bylo zcela kontraproduktivní.
Takže doporučuju spojit se se svým lékařem a začít řešit tvůj gestační diabetes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1206
30.6.16 22:37

Dobrý den, neví prosím někdo, jaká je hraniční hodnota hladiny cukru před vypitím glukozy? Laborantka mi říkala, že dříve to bylo 5,1 a nyní je to 5,6, na internetu je to často naopak nebo jinak :/ Měla jsem dnes 5,3 a po podání glukózy mi bylo hrozně zle, krev mi brali z prstu…diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69117
30.6.16 22:52

Drive bylo 5,6, dnes je to 5,1. Pri 5,3 ti vubec glukozu nemeli davat a meli si te pozvat na jindy. A krev z prstu je opravdu velmi, velmi orientacni cislo, z toho se ten test poradne udelat neda. Takze asi tak, pokud vyjdou hodnoty na hrane a mas-li energii, sla bych jinam a hodne daleko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1206
30.6.16 22:55

Díky moc, tak nějak jsem to celý den tušila. Uvidím, co na to doktorka zítra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2292
30.6.16 23:10

To ted vymyslely neuveritelnou stupiditu, jako fakt neznamena ze kdyz mas glymcu nad 5,1 ze mas cukrovku, hlavne skutecna norma je 6,5 toto je jen dalsi vymysl nevim koho, akorat tehotny zbytecne stresujou a vlaceji po diabetologii :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69117
30.6.16 23:14

Ne, hodnota nad 5,1 neznamena, ze je cukrovka. Opakovane ano. Tehotenske hodnoty jsou odlisne od netehotenskych, plod pomaha odbourvat cukr, takze nizsi, navic pro rostouci plod jsou vyssi hodnoty cukru v krvi mnohem nebezpecnejsi nez pro dospeleho cloveka, proto je to prisnejsi. Jako oni si to doktori fakt nevycucali z prstu stylem - aaa, mame malo cukrovek, tak na cem bychom tak jeste pojistovnu zkasli? Proste hledali hranici, nad kterou se komplikace vyskytuji ve znatelne vyssi mire. Ale tehotenska cukrovka se s normalni porovnavat neda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
253
30.6.16 23:15

První odběr je na lačno, vždy se odebírá z žíly. Pokud je pod 5,1 dá se vypít glukóza, za hodinu odeberou zase z žíly a hodnota by měla být nižší jak 10,0; po 2 hodinách pod 8,5 a zase z žíly.

Pokud je lačná rovna nebo vyšší 5,1; má se žena pozvat další den. Pokud bude mít pod 5,1 dá se vypít glukóza a viz výše. Pokud bude zase stejná či vyšší jak 5,1 je žena odeslána na diabetologii. Pokud budou hodnoty z první či druhé hodiny po podání vyšší, tak je zase žena odeslána do diabetologie.

Glykemie z prstu je špatně provedený test a neopírala bych se o výsledky. Stejně tak je špatně provedený test, pokud nebyla kontrola glykemie v první a druhé hodině.

Fakt smutné, ogtt je tu kolik let a stejně se neprovádí jak má a zbytečně se dělají z žen gestadiabetičky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
253
30.6.16 23:17

@katule9 norma pro normoglykemie je 3,5-5,5 mmol/l. U diabetiku se bere normoglymča do 6,6 tuším. A jaak je to s gestační DM je popsáno výše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1206
30.6.16 23:22

Já určitě nechci těhotenskou cukrovku podceňovat, říkám si, že snad budou výsledky z žilních odběrů mít větší vypovídající hodnotu, i když teda nevím, jak moc se na nich odrazí, že mi tu glukózu dali při 5,3.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69117
1.7.16 00:02

Takze prvni byl z prstu a dalsi dva ze zily? Pak by to snad jakz takz… no pokud by ty dva ze zily byly v norme, haprovala by lehce jen lacna, ktera jednak z prstu obvykle byva vyssi nez ze zily a druhak se da velmi snadno ze zily prekontrolovat x-krat znovu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1206
1.7.16 00:31

Nejprve mě pichla do prstu, zjistili cukr a pak vzala krev ze žíly, dala mi glukózu a krev pak vzala ještě po 60 a 120 minutách po glukoze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69117
1.7.16 00:35

No, spatne to samozrejme je, ale pokud dalsi dva odbery byly zpracovany hned, nebyl tam zadny pohyb atd., a vyjdou bezpecne dobre, pak bych asi test neopakovala, jenom si nechala opakovane hlidat tu lacnou. Co si pamatuji, rikali mi, ze kapilarni (z prstu) byva az o 20 % vyssi nez zilni, a u me to nalacno vetsinou sedi, ze proste glukometr ukaze vic nez rozbor krve nabrane minutu pote. Ale blbe to bez diskuze je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2922
1.7.16 09:02

Podle mě už je z toho trochu komedie. :zed: měla jsem cukrovku s oběma dětmi, před dvěma lety byla hodnota na lačno do 5.5 včetně. Najednou 5?Ten test se dělá myslím plošně od 2010 - takže pět let v pohodě procházelo 5.5,ted je to strašněj problém a matkám se cpe inzulín na noc. Když je normální doktorka, nechá procházet 5.3,aspoň tak mi to říkali na diabetologii. Nehledě na špatné provedení testů, v hodně laboratořích měří hodnotu na lačno a pak až po dvou hodinách, což bych ani s jedním dítětem cukrovku neměla a v pohodě prošla. Takže kolik těch cukrovkářech jim proklouzne kvůli zvýšené hodnotě po hodině, celkem dost. Odběry z prstu snad ani komentovat nebudu, musí být ze žíly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí