Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
ahoj holky,je tu někdo z podobným problémem? mám velmi zvýšenou hladinu prolaktinu a prej je to u mě důvod proč nemůžu už skoro rok otěhotnět.beru dostinex a stále nic.jak se daří vám? doktorka mi řekla,že je to „nemoc“,která způsobije neplodnost u 1/3 žen.bohžel patřim do špatný třetiny
AHojky, možná kdybys napsala zvýšený prolaktin a neplodnost??? Ten název moc lidem nic neřekne, tak na to ani nemrknou.
Jinak, zvýšená hladina prolaktinu je problém, ale ne vždy. Je spousta těhulek co otěhotněly při kojení a to je určo prolaktin zvýšený.
Chtělo by to možná komplenější rozbor. Držím palečky at někdo poradí více.
Hm, taky jsem mela vysokou hladinu prolaktinu… Mela jsem diky tomu problemy s cyklem - dlouhe, anovulacni… Na primarni pricinu se nikdy neprislo ![]()
Nakonec jsem otehotnela diky laparoskopicke apendektomii
…Nevim, jestli se jim jako vedlejsi efekt podarilo stimulovat vajecniky - ale ja hned v prvnim cyklu po zakroku mela snad prvni ovulaci v zivote a hned se mi podarilo otehotnet.
Celou dobu, co jsem pak kojila (9m), jsem nemela MS ani ovulaci a pak ani po skonceni kojeni se stale nedostavolala (dalsi 4 mesice) a ja uz byla nervozni, jestli je vse v poradku, tak jsem si nechala pichnout vyvolavacku… Pak asi rok slapal cyklus jako hodinky, ale pak se zase vse rozhodilo, chvilku jsme se i snazili o baby (a i kdyz jsem mela ovulaci), tak se otehotnet nepodarilo - pry problem s vyskou sliznice… A mozna i dalsi, ale to uz prestalo byt me otehotneni zadouci, takze jsem to prestala resit…
díky díky,asi sem to špatně napsala,ale zas lidi,co maj stejný problém,tak ví o co jde.já mám MS naprosto pravidelnou,akorát nedochází k tý ovulaci.tak mi právě řekli,že když se to do léta nepovede srovnat dostinexem,že by to asi chtělo tu laparku,což se mi moc nelíbí.představa děr v břiše mě lehce děsí ![]()
Tak vyzkoušej do té doby něco přírodního na ovu. Existuje spousta preparátů. Hodně se doporučuje kontryhelový čaj. Já zkoušela Femigard a pak Sarapis mensis. Měla jsem nepravidelné cykly. Femigard mi nezabral, ale četla jsem o spoustě holek, co zabral. A ten Sarapis jsem brala zároveň, když jsem cvičila Mojžíšovou. Zkus takhle zapátrat a ještě to zkusit takhle, než by hrozila ta laparka.
Ale zase na druhou stranu, té laparky bych se nebála. Dírky zarostou a zase by jsi třeba měla možnost zjistit i možnou příčinu, proč to nejde. Držím moc palce.
PS: těch preparátů existuje určitě víc, já mám zkušenosti jen s těmito
Já jí měla taky - po HA.
Na gyndě mi udělali hormonální profil a bylo to tam
Brala jsem na to medocriptine asi měsíc, pak se hladina srovnala. Co třeba změnit léky? ![]()
Otěhotněla jsem až po gynexu a kontryhelu za další 3měsíce.
HA již nikdy více. Celkem snažení trvalo rok a půl.
Nějak nechápu, jak laparoskopie břicha vyřeší nadproukci prolaktinu z mozku
Do tý jsem taky nešla.
já to mám právě (teda velmi pravděpodobně)po dlouhodobém užívání HA
taky sem se zařekla,že už nikdy více.právě na laparku bych měla jít,jestli nemám třeba jako bonus nějaký srůsty nebo tak něco.při mým štěstí totiž ještě něco najdou.ach jo
Mattule, nesmíš k tomu takhle přistupovat, jakože tobě určitě něco najdou. Do laparky je ještě daleko, tak to zkoušej ještě takhle. držím palce.
já spíš říkám,že bych se tomu nedivila.protože poslední dobou se mi vše se.. a to doslova.i v tý práci je to čím dál horší a už se těšim pryč
…takhle to neber. Laparoskopie je normální postup. Na to tě doktor pošle, když neví kudy. Hele, já bych na ní nešla a taky jsem nešla. Klidně se s tebou vsadím, že nic nenajdou. No a pak tě odlifruje na umělý oplodnění. Tak se to dneska dělá.
Já bych začala užívat bylinné preparáty, na gyndě bych chtěla změnit léky. Předpokládám, že hormonální profil ti dělali a i kontrolní - pokud ne, chtěla bych kontrolu hladiny prolaktinu.
Pokud je ta příčina po hormonální dráze - což hyperprolaktinémie je, tak šťouráním v břiše jí neodstraní. Chce to srovnat hormony a psychiku.
taky mám ten pocit,že na laparku posílaj,když už neví co… jinak na krev chodim každej měsíc,podle toho se upravujou dávky dostinexu.doktor mi tvrdí,že to jeden z nejšetrnějších léků,co mi můžou dát,tak nevim
snažim se jim věřit a doufat.taky mi říkali,že když to nepůjde,že bych měla na podzim pomalu uvažovat o umělým.to se mi fakt nechce…
Mattule a jak vysoké hodnoty máš? Ono kdyby byla velmi zvýšená, tak by asi doporučili magnetickou rezonanci, zda nemáš nádorek na hypofíze - ten za to často může, ale to jsou hodnoty vysoké. Pokud máš jen vyšší hodnoty, tak to může být ovlivněno tím, kdy ti to odebírali - po probuzení bývájí hodnoty vyšší, zda jsi nebyla zrovna ve stresu atd. Někdy je vyšší prolaktin při neléčené špatné funkci štítné žlázy, tu ti kontrolovali?
já už si ty hodnoty nepamatuju,ale na magnetický rezonanci sem byla před rokem a půl,když mi na to přišly,podle magnetky je to ok,teď sem byla na kontrolní a čekám na výsledky.tak uvidíme
AHOJ, JÁ MÁM PROLAKTONEMII UŽ 11 LET (OD NAROZENÍ SYNA). KDYŽ JSEM TOUŽILA PO DRUHÉM, ZJISTILI MI TUTO „NEMOC“, NA MAGNETICKÉ REZONANCI VŠE OK, ALE PROLAKTIN ANI PO 6 LETÝCH DÁVKÁCH DOSTINEXU NESLEZL NA STÁLOU HODNOTU. VŽDY JEN KRÁTKODOBĚ A PAK SE TO OPĚT VRÁTILO. DOJELA JSEM SI DO NEMOCNICE NA KARLÁK, KDE BYL VÝBORNEJ DOKTOR, BĚHEM HODINY MI ODEBRAL VZORKY KRVE A UDĚLAL TESTY A PAK MI NAROVINU ŘEKL - CPÁT SE LÉKAMA DOŽIVOTNĚ JE NESMYSL - NECHAT SE S NIMA NADOPOVAT POKUD CHCI DÍTĚ, POČÍT HO V DOBU, KDY JSOU HLADINY NEJNIŽŠÍ (ŽÁDAT SVÉHO ENDOKRINOLOGA ABY MI HODNOTY HLÍDAL), HLÍDAT OTĚHOTNĚNÍ A POTOM PODLE TOHO JAK MI BUDE S PROLAKTINEM NALOŽIT. DÍTĚ JSME VZDALI(ZKOUŠELI JSME TO CCA ROK A NIKDY TO NEVYŠLO), DOSTINEX NECHCI BRÁT DO KONCE ŽIVOTA A ZRUŠIT SI TAK JÁTRA A ZBYTEK FUNGUJÍCÍHO ORGANISMU, DNESKA JSEM SPOKOJENÁ, AČ MÁM O 20 KG NAVRCH A Z PRSOU DVOJEČEK MÁM ČTYŘKY VEMENA
JINAK JSEM NĚKDE ČETLA, ŽE JOGA A ALTENRNATIVNÍ MEDICINA BY MOHLA POMOCT, ALE NIC O TOM NEVÍM ![]()